Traficul pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa a fost reluat luni dimineaţă, după ce drumul fusese închis duminică după-amiază, între Bucureşti şi Feteşti, din cauza fenomenului meteo de ploaie îngheţată. Din cauza condiţiilor meteo, pe mai multe drumuri din ţară circulaţia se desfăşoară cu dificultate.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române avertizează că, deşi traficul pe A2 a fost redeschis, pe tronsonul  Bucureşti – Lehliu se semnalează fenomenul meteorologic freezing rain (ploaie îngheţată). Pentru a nu fi implicaţi în accidente rutiere, conducătorii auto sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă sporită la volan, să ruleze cu viteză redusă şi să nu bruscheze comenzile maşinii.

Probleme sunt şi în judeţul Argeş. Poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferii care se deplasează în municipiul Piteşti şi pe arterele din judeţul Argeş (în special cele judeţene şi comunale) să ruleze cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să nu bruscheze comenzile maşinii şi să folosească, cu precădere, frâna de motor, întrucât este semnalată prezenţa poleiului pe carosabil.

În prezent sunt 6 drumuri judeţene închise circulaţiei auto: DJ 142L între loc. Mihalţ şi Zărieş (jud. Alba), DJ 104K între loc. Comăna de Jos şi Crihalma (jud. Braşov), DJ 131B între localităţile Augustin de Racoşul de Sus (jud. Covasna), DJ 251G între loc. Valea Mărului şi Măcişeni (jud. Galaţi), DJ 244E loc. Gugeşti (jud. Vaslui), DJ 205L este închis în zona localităţii Vrâncioaia (jud. Vrancea).

În judeţul Dâmboviţa, traficul feroviar este blocat din cauza alunecării terasamentului CF 904 Fieni – Pietroşiţa la km 65+150, trenurile care circulau pe această rută, fiind anulate.

Circulaţie îngreunată pe mai multe drumuri din ţară

Drumuri naţionale cu circulaţia îngreunată din cauza revărsării unor cursuri de apă şi a inundării părţii carosabile:

– Judeţul Bacău – DN 12B, la ieşirea din localitatea Târgu Ocna către Slănic Moldova, este afectat pe o lungime de 50 m, din cauza fisurilor majore de pe partea carosabilă (diferenţă de nivel de 20-25 cm), în urma infiltrării apei. Circulaţia se realizează alternativ, pe un singur fir;

– Judeţul Buzău, pe DN10 Buzău – Braşov, la kilometrul 26+800 de metri (localitatea Măgura), din pricina surpării suprafeţei carosabile în urma unei alunecări de teren, se circulă îngreunat, pe un fir alternativ, pentru semnalizare existând indicatoare şi balize;

– Judeţul Vâlcea – pe DN 64, în localitatea Băile Olăneşti, la kilometrul 134, s-a produs o alunecare de teren, iar circulaţia se desfăşoară alternativ, pe un sens.

Drumuri judeţene:

– Judeţul  Alba:

– DJ 142L este închis circulaţiei rutiere între loc. Mihalţ şi Zărieş, din cauza acumulării apei pe carosabil. Circulaţia se desfăşoară pe rute ocolitoare;

– Judeţul  Braşov:

– DJ 104K este închis circulaţiei rutiere între loc. Comăna de Jos şi Crihalma, din cauza afectării structurii de rezistenţă a podului ce face legătura între cele două sate;

– DJ 103E este restricţionat circulaţiei rutiere între loc. Măieruş şi Arini, din cauza unui cap de pod afectat (se poate circula numai cu autovehicule cu garda la sol înaltă);

– DJ 131E este restricţionat circulaţiei rutiere între localităţile Făgăraş şi Şona (se poate circula numai cu autovehicule de teren);

– DJ 104J este restricţionat circulaţiei rutiere între localităţile Şona şi Hălmeag (se poate circula numai cu autovehicule de teren).

– Judeţul  Covasna:

– pe DJ 131 între loc. Baraolt şi Căpeni, circulaţia rutieră se desfăşoară pe un singur fir alternativ, din cauza surpării asfaltului pe o suprafaţă de 10 m;

– DJ 131B este închis în zona podului ce leagă localităţile Augustin de Racoşul de Sus, carosabilul fiind afectat pe o lungime de 1,5 km. Circulaţia se desfăşoară pe rute ocolitoare.

– Judeţul Galaţi:

– DJ 251G este închis între localităţile Valea Mărului şi Măcişeni din cauza unui podeţ care s-a rupt. Circulaţia se desfăşoară pe rute ocolitoare.

– Judeţul  Harghita:

– DJ 131 este surpat pe aproximativ 10 metri liniari în loc. Ocland. Se circulă alternativ, pe un singur fir.

– Judeţul  Vaslui:

– DJ 244E este închis circulaţiei rutiere pe raza loc. Gugeşti, din cauza apei de pe carosabil. Circulaţia se desfăşoară pe rute ocolitoare.

– Judeţul Vrancea:

–  DJ 205L este închis în zona localităţii Vrâncioaia, carosabilul fiind surpat pe aproximativ 40 m. Circulaţia se desfăşoară pe rute ocolitoare.

Cod galben de polei pentru Bucureşti şi şapte judeţe din sudul ţării

Meterorologii au emis, luni dimineaţă, avertizări cod galben de polei pentru Bucureşti şi şapte judeţe din sudul ţării. Avertizările sunt în vigoare până la ora 13.00 în judeţele Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman şi Călăraşi.

Până la ora 11.00, sunt sub avertizare cod galben de polei Capitala şi judeţele Ilfov şi Dâmboviţa.

Duminică, în Bucureşti şi în douăsprezece judeţe din sudul ţării a fost cod portocaliu de polei. Din cauza poleiului şi a fenomenului de ploaie îngheţată, a fost închisă circulaţia pe patru drumuri naţionale şi pe Autostrada Soarelui, între Bucureşti şi Feteşti. Traficul pe autostradă a fost deschis duminică seară, de la ora 23.00. De asemenea, cel puţin 12 curse aeriane au fost anulate sau amânate pe Aeroportul Henri Coandă, din cauza fenomenului de ploaie îngheţată, în timp ce mai multe trenuri au acumulat întârzieri de până la 400 de minute, în Gara de Nord.

Tot din cauza poleiului, trenurile continuă să aibă întârzieri şi luni, iar nouă garnituri de călători spre şi de la Constanţa au fost anulate.