Vladimir Putin este favoritul alegerilor prezidenţiale, în Rusia

80

Vladimir Putin este favoritul alegerilor prezidenţiale care au loc, astăzi, în Rusia, fiind cotat de sondajele de opinie cu 65 – 69% din intenţia de vot.

Următorii clasaţi sunt Pavel Grudinin, cu doar 7% din intenţia de vot, şi ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, cu 5-6%.

Data alegerilor coincide cu cea a anexării teritoriului ucrainean al Crimeei, care a avut loc în urmă cu 4 ani.

 Una din mizele majore ale autorităţilor este participarea la vot care, datorită unei campanii propagandistice susţinute, poate depăşi considerabil prezenţa la alegerile prezidenţiale din 2012. În total, conform Comisiei Electorale Centrale, la ora 10:00, ora Moscovei, 9:00 la Bucureşti, votaseră deja 16,5% din alegători, faţă de 6,5 – în 2012.

În Extremul Orient şi Siberia Orientală, unde alegerile s-au încheiat deja, prezenţa a depăşit 50-60 sau chiar 70%. Până în prezent, nu au fost semnalate nereguli majore.

Vladimir Putin, care a votat la Moscova, a spus că va considera ca succes orice procent de voturi ce îi va permite să îşi exercite funcţia de preşedinte şi că este convins de justeţea programului pe care îl propune pentru Rusia.

Alegerile prezidenţiale se desfăşoară azi pentru prima dată în Crimeea şi Sevastopol, ziua lor fiind stabilită în aşa fel încât să coincidă cu cea de-a patra aniversare a anexării acestor teritorii.

Cancelariile occidentale şi Ucraina au declarat că nu recunosc alegerile în aceste teritorii, iar autorităţile de la Kiev au anunţat ieri că vor permite accesul la cele patru secţii de votare deschise de Rusia, în Ucraina, numai posesorilor de paşapoarte diplomatice ruseşti.

foto: wall-street.ro