[UPDATE][FOTO] Ziua Maghiarilor de Pretutindeni marcată printr-un eveniment omagial în Caraş-Severin

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni sărbătorită la nivel naţional a fost marcată şi la Reşiţa, în după-amiaza de joi, 15 martie printr-un program omagial.

Atât în alte oraşe ale Banatului montan, precum Bocşa şi Oraviţa şi în municipiul de pe Bârzava au avut loc astăzi acţiuni comemorative In Memoriam eroilor Revoluţiei Ungare de la 1848.

Despre importanţa istorică la nivel mondial a revoluţiei paşoptiste, Ladislau Kuhn – preşedintele Asociaţiei culturale „Platanus” Reşiţa:

La sediul asociaţiei din Reşiţa a avut loc o acţiune constând în depuneri de coroane şi jerbe de flori la placheta comemorativă Petofi Sandor, iar grupul coral Hovirag a susţinut microrecitaluri de poeme şi cântece patriotice dedicate revoluţiei maghiare.

Amintim că, în judeţul Caraş-Severin trăiesc, în prezent, peste 3.500 de etnici maghiari, din care, aproximativ 1.800 la Reşiţa.

Miercuri, 14 martie:

Atât la Reşiţa cât şi în alte oraşe ale Banatului montan, au loc miercuri, 14 şi joi, 15 martie acţiuni comemorative In Memoriam eroilor din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848.

Asociaţia culturală “Platanus” Reşiţa desfăşoară ample acţiuni dedicate acestui eveniment, constând în depuneri de coroane şi jerbe de flori şi microrecitaluri de poeme şi cântece patriotice.

Ladislau Kuhn – preşedintele Asociaţiei culturale “Platanus” pentru Radio Reşiţa:

“Asociaţia culturală “Platanus” comemorează ziua de 15 martie ca un eveniment deosebit pentru comunitatea maghiară. Astăzi ne deplasăm la Oraviţa unde vom depune două coroane de flori la casa memorială Arany János şi la casa părintească a lui Mihaly Kalman, compozitoru imnului secuiesc. De acolo mergem în cimitirul de la Bocşa şi depunem o coroană de flori la obeliscul din cimitir. Joi, la Casa de cultură maghiară vom sărbători evenimentul prin depunerea unei coroane la placheta lui Petofi Sandor şi cu această ocazie corul “Ghiocelul” va sustine un microrecital de cântece patriotice, acţiune urmată de o întâlnire între prieteni. Manifestarea se va consuma de la ora 17.00.”

Amintim că, în prezent, în cele trei judeţe din Banat: Arad, Timiş şi Caraş-Severin trăiesc peste 100 de mii de etnici maghiari, care, potrivit preşedintelui Asociaţiei culturale “Platanus” Reşiţa, Ladislau Kuhn doresc să-şi păstreze identitatea, cultura şi tradiţia. În prezent, în judeţul Caraş-Severin trăiesc peste 3.500 de etnici maghiari, din care la nivelul municipiului Reşiţa, aproximativ 1.800. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles