Marea sărbătoarea anuală a culturii, Gala Premiilor Radio România Cultural, a ajuns la a XVIII-a ediţie, devenind o tradiție ce își sporește însemnătatea în Anul Centenarului Marii Uniri.
Radio România Cultural va premia luni, 19 martie, de la ora 19:00, pe scena Teatrului Odeon din București, cele mai importante reuşite ale culturii din anul 2017. La finalul evenimentului, oaspeţii vor avea ocazia să afle poveștile care se țes în jurul vinului, ca parte dintr-o ceremonie efervescentă și singulară în spațiul cultural bucureștean.

 „Gala din anul acesta cred că e cea mai frumoasă din punct de vedere vizual„

Managerul Radio România Cultural ,Radu Croitoru, precizează:

„Noi un an de zile facem emisiuni despre tot ceea ce se întâmplă.Oamenii noștri merg la toate spectacolele în toată țara, vedem, ei văd tot, nu trebuie să se înscrie nimeni, îi înscriu ei din tot ce-au văzut cern, analizează din foarte multe perspective până fac o nominalizare și până se pun de acord. Gala din anul acesta cred că e cea mai frumoasă din punct de vedere vizual și din punct de vedere al show-ului pentru că eu ca și alții, suntem câțiva care credem că e nevoie ca orice eveniment cultural să aibă și ceva seducție. Anul acesta va cânta Byron, el a câștigat secțiunea de muzică de anul trecut, iar Gala va avea efecte speciale, cu filmări exterioare, deci e o Gală foarte vie !„

Nume consacrate ale culturii române și instituții prestigioase vor primii trei distincții speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural:

Actrița Tamara Buciuceanu-Botez, Universitatea Babeș-Bolyai și Filarmonica George Enescu primesc cele trei distincții speciale.
Premiul RADIO ROMÂNIA 90 îi va fi acordat actriței Tamara Buciuceanu-Botez, figură reprezentativă a Teatrului Național Radiofonic, o voce de patrimoniu a tezaurului cultural al Radio România, o actriță ale carei valențe depășesc granițele comediei care a consacrat-o. Tamara Buciuceanu-Botez, cu un an mai mică decat Radio Romania, a definit excelența în teatru, radio, televiziune și cinematografie, prin roluri rămase pentru multa vreme în memoria colectivă a națiunii noastre.

Premiul CENTENAR va fi oferit Universității Babeș-Bolyai din Cluj, cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din Transilvania, pentru modalitatea exemplară în care își îndeplinește misiunea didactică și de cercetare într-un orizont multicultural și multilingvistic, continuând tradițiile unei școli ardelene de elită, un “model de universitate romanească”, așa cum își dorea încă din 1919 Sextil Pușcariu, rector al universității.

Premiul EXCELENȚA ÎN CULTURĂ îi revine Filarmonicii George Enescu, simbol al culturii românești. Fondată în urmă cu un secol şi jumătate, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. De un secol şi jumătate, Filarmonica George Enescu este scena cea mai râvnită şi vârful de lance al artei muzicale din România.

Celor trei premii speciale li se vor adăuga alte 8 categorii de premii pentru cele mai importante realizări culturale ale anului 2017. Aceste categorii sunt: film, teatru, literatură, educaţie, ştiinţă, muzică, arte vizuale și implicare civică.

A XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon. Spectacolul va fi transmis în direct on air şi online de Radio România Cultural. Înregistrarea show-ului va fi difuzată de coproducătorul galei, TVR.
Gala Premiilor Radio România Cultural este cel mai mare eveniment prin care Radio România premiază anual cele mai importante reuşite ale culturii din anul precedent.
Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

(Anca Bica Bălălău)