A murit creatorul de modă Hubert de Givenchy, la 91 de ani

Designerul de modă francez, Hubert de Givenchy s-a stins din viață la 91 de ani.

Anunțul morții sale a fost confirmat de partenerul său de afaceri, Philippe Venet, citat de AFP.

Nepoții, nepoatele și copii celebrului creator de modă Givenchy sunt întristați de veste.

Hubert de Givenchy, unul dintre simbolurile modei haute-couture ale secolului XX, s-a născut la Beauvais, într-o familie aristocrată.

A fost crescut şi educat, după moartea tatălui său, de către mama şi bunica sa maternă, de la ele moştenind pasiunea pentru ţesături. A studiat  la Școala Naţională de Arte Frumoase din Paris, apoi a lucrat pentru diverşi designeri ai vremii.

În 1952 şi-a înfiinţat propria casă de modă în Paris — Casa Givenchy, prezentând o surprinzătoare şi revoluţionară colecţie ce a avut un succes imediat prin natura sa inovativă faţă de modele realizate de creatorii conservatori ai vremii. Tot în 1952, Givenchy l-a întâlnit pe Cristobal Balenciaga, un reputat creator de modă spaniol, care i-a devenit prieten şi mentor

Hubert de Givenchy a fost primul creator de modă care a prezent o linie de lux pret-a-porter în 1954, creaţiile sale îmbrăcând câteva dintre cele mai reprezentative personalităţi ale secolului XX, precum Jacqueline Kennedy, Caroline de Monaco, Lauren Bacall, Greta Garbo, Elizabeth Taylor, Marlene Dietrich şi, nu în ultimul rând, Audrey Hepburn.

Givenchy ar fi creat ținuta actriței Audrey Hepburn, celebra rochie neagră (Little Black Dress) cu care actrița a apărut în filmul Breakfast at Tiffany’s. Dar in lumea modei, se vorbeste despre rochia neagra de seara inca din anii 20, cand a fost creata de Coco Chanel.

Parteneriatul cu Givenchy a continuat. El a realizat garderoba actriţei pentru mai multe producţii, între care ”Funny Face” (1957), ”Love in the Afternoon” (1957), ”Breakfast at Tiffany’s” (1961), ”Paris When It Sizzles” (1963), ”Charade” (1964),

In 1988, Givenchy şi-a vândut compania Grupului Louis Vuitton, retrăgându-se complet din această activitate în 1995, când a avut şi ultima prezentare de modă.

De același autor

Related Articles