SKI TOURING, un nou concept pentru Munții Banatului, implementat de cunoscutul alpinist Cornel Galescu

58

Pe Muntele Mic și în Munții Țarcu este implementat în această perioadă un concept nou – SKI Touring sau schi de tură.

În aceste zile are loc un curs al cărei instructor și inițiator este cunoscutul alipinist din Caransebeș, Cornel Galescu, cel care ne-a oferit detalii chiar de pe traseu:

„Exersăm cu elevi schiori, care nu au fost implicați în acest gen de activitate sportivă. Este o oportunitate pentru ei. Acest sport poate fi practicat până la vârste înaintate. Ținând cont de relieful generos al munților din România, consider că schiul de tură are un viitor aici. În echipamentul schiului de tură intră: schiurile, bețe, legături speciale, mobile(așa zisele piei de focă, care se aplică pe talpa schiului atunci când urci și dezlipesc la coborâre).Munții din vestul țării, Semenic, Muntele Mic sau Țarcu,pot veni cu oferte interesante pentru iubitorii de munte din zona de vest a României, dar și din alte țări, precum: Ungaria, Cehia, Slovacia. În zona noastră există mute porțiuni nedezvoltate, zone rămase virgine din punct de vedere al construcțiilor și al modernizărilor. Vine ca o mănușă pentru iubitorii de schi de tură, în special pentru cei din străinătate, care sunt nostalgici după perioadele în care și zonele lor montane erau mai puțin umblate.”

Această disciplină îți permite să ajungi în multe zone din munți, zone unde nu există skilift, căi de acces și îți oferă posibilitatea de admira natura la ea acasă, în sălbăticie, liniște. Există și competiții la ski de tură.

Sâmbătă, 10 martie este programată o tură mai lungă, care este dealtfel un examen pe care-l vor susține participanții la finalul cursului. Se va pleca de la Cabana Aventura spre Șaua Jigoriei-Cuntu-Țarcu și retur pe Căleanu-Bruturele și Jneapănul.

Iau parte la acest curs elevi din școli din Reșița,Caransebeș, Hunedoara și Timișoara.

Cristina Corocan