[FOTO] “Românii de la marginea lumii” evocați la Muzeul Banatului Montan din Reșița

230

În Anul Centenarului Marii Uniri, Studioul Teritorial Radio România Reșița a încheiat un acord de parteneriat cu Muzeul Banatului Montan din municipiu, în vederea unei colaborări pe multiple planuri în domeniul cultural-istoric prin expunerea pe canalele media a diversității colecțiilor ce alcătuiesc patrimoniul muzeal al artefactelor ce constituie surse de informare și cercetare privind istoria și conexarea cu istoria regională și națională. În virtutea acestui fapt, marți 6 martie, a avut loc vernisajul expoziției –„Românii de la marginea lumii”, eveniment ce s-a desfășurat la sediul Muzeul Banatului Montan din Reșița.

„Reșița este epicentrul românismului din diaspora limitrofă”

Prof. Dr. Doru Sinaci, manager Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol, Arad,ne-a mărturisit în exclusivitate pentru Radio România Reșița:

„Am început în Banatul de Munte, e prima noastră deplasare în țară și nu am ezitat și nu am ezitat nici o clipă să venim la Reșița.Începem cu Reșița pentru că este epicentrul românismului din diaspora limitrofă, vedeți au venit din Serbia, au să vină și din Valea Timocului, Voivodina,au să vină și din Ungaria, deja domnul Adi Șimon este pe jumătate și din Ungaria, astfel că românii de pretutindeni , ”din partea occidentală a spațiului etnic”, cum îl numea, în chip atât de fericit, Geprge Călinescu, în ”Specificul național ”, se strâng acolo unde sunt invitați și astăzi ne-am strâns la Reșița cu dragoste.Eu sunt bănățean curat și conduc Biblioteca Județeană A.D.Xenopol Arad, unde avem multe lucruri de pus în valoare și deschidem o colaborare deosebită cu bibliotecile surori din județul Caraș-Severin și cu cele din Timiș.Transmit ascultătorilor Radio România Reșița să fie așa cum sunt ei și mai ales în acest an să nu uite nici o clipă de jertfele pe care înaintașii lor le-au făcut pentru ca astăzi să putem vorbi de primasută de ani de România Mare. Vă mulțumesc”.

Au mai ținut alocuțiuni dr. Adrian Șimon, director executiv Directia Județeană pentru Cultură Arad, muzeograful Ion Traia, Muzeul Satului Bănățean, Timișoara, preot Petru Berbentea, Parohia Ortodoxă Sf. Petru și Pavel, Reșița și omul de cultură din Banatul Sârbesc, Vasile Barbu.
Deasemenea au răspuns pozitiv invitatiei personalități din oraș, dar și din județ, precum prorectorul Universității Eftimie Murgu Reșița, dr. Cristian Chioncel, managerul interimar al Centrului de Cultură Tradițională, Caraș- Severin, Titian Puichiță, directorul Casei Orășenești de Cultură, Bocșa Dan Liuț, dr. Ada Cruceanu, dr. Martin Olaru, dr. Dana Bălănescu, Flavius Bozu,Tudor Deaconu,Mihai Vișan și dascăli din municipiul Reșița.

Au participat elevii de la Colegiul Economic al Banatului Montan sub îndrumarea prof. Emil Varga, Colegiul Tehnic Cărășan, cu profesor Dan Oberșterescu, Liceul de Arte „Sabin Păutza”, Reșița, profesor Tudor Paniță.

Alocuțiunile susținute de personalitățile prezente la manifestarea „Românii de la marginea lumii”,le puteți asculta miercuri, 7 martie în cadrul emisiunii Boema, de la ora 22:15.

Manifestarea s-a bucurat de susținerea Consiliului Județean Caraș-Severin, a Consiliului Județean Arad și a Bibliotecii Județene A.D.Xenopol Arad . Personalități din interiorul granițelor României, dar și din comunitatea românească din Ungaria și Serbia au subliniat importanța evenimentului pentru cunoașterea și promovarea spiritului românesc în Anul Centenarului Marii Uniri.

Anca Bica Bălălău