Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a anunțat astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că MRP a primit aviz favorabil pentru acordarea a 1000 de burse elevilor etnici români din Ucraina. Vezi mai jos comunicatul integral:

„Aviz favorabil de la Comisiile din Camera Deputaţilor pentru cele 1000 burse oferite de MpRP etnicilor români din Ucraina

Pe 6 martie 2018, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a susţinut, în cadrul Camerei deputaţilor, respectiv, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, pachetul normativ propus pentru susţinerea dreptului la educaţie în limba maternă în comunităţile românilor de pretutindeni.

Acesta a primit aviz favorabil în unanimitate, fapt de natură să evidenţieze consensul naţional cu privire la sprijinirea minorităţii române din Ucraina.

Pachetul normativ urmează să mai primească avizul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, dar şi raportul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, respectiv Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor.

„Cadrul normativ în vigoare prevedea doar posibilitatea de a acorda burse de studiu în România. Evoluţiile din Ucraina de pe finalul anului trecut au determinat necesitatea de amendare a legislaţiei, astfel încât de aceste burse să beneficieze elevii etnici români şi în ţările de cetăţenie, dacă studiază în limba română, ca o măsură de sprijin pentru exercitarea dreptului la educaţie în limba maternă”, a subliniat doamna Natalia-Elena Intotero.

Modul în care a fost adoptată legea-cadru a învăţământului in Ucraina a fundamentat soluţia de adoptare în regim de urgenţă a acestor amendamente la Legea 299 din 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

Pentru implementarea acestui pachet normativ, a fost propusă o etapă – pilot constând în acordarea unui număr de 1000 de burse elevilor etnici români din Ucraina, pentru anul şcolar 2017-2018, precum şi 300 de stagii de specializare pentru cadrele didactice de limba română. În funcţie de rezultatele acestei etape-pilot, există posibilitatea extinderii numărului de burse.„