Elevii din clasa a 10-a cei mai vulnerabili la tentaţii

La inițiativa prefectului de Caraș-Severin, Matei Lupu, directorii de licee din județ au fost convocați astăzi pentru a afla rezultatele unui studiu făcut în 2016, în rândul elevilor de liceu, cu privire la consumul de droguri legale și ilegale. Datele sintetizate au fost prezentate de şeful centrului Antidrog, Sorin Andriţoi.

În concluzie, dintre drogurile legale în rândul tinerilor din Caraş-Severin, cele mai ridicate niveluri ale consumului se înregistrează pentru alcool. În general băieţii înregistrează valori mai mari. Clasa a 10-a se prefigurează a fi un prag de trecere într-o altă etapă a adolescenţei, la acest nivel fiind semnalate niveluri mai mari ale prelevanţei consumului excesiv de alcool în ultimul an, respectiv în ultima lună, dar şi cel mai mare nivel al prevalenţei de-a lungul vieţii a consumului de alcool cu medicamente. Peste jumătate din elevii de liceu au fumat cel puţin o dată în viaţă, iar fetele tind să depăşească băieţii în privinţa consumului de tutun, înregistrând niveluri mai mari ale prevalenţei consumului pentru ultimul an, respectiv ultima lună”-a spus Sorin Andriţoi.

Un elev din 10 a experimentat cel puţin o dată un drog ilicit, comportamentele de consum ale băieţilor tind să fie egalate de fete în ultimul an şi ultima lună, când se observă diferenţe mai mici între prevalenţele de consum ale celor două genuri. Cel mai consumat drog este canabisul, băieţii înregistrează prevalenţe mai mari de consum de canabis, excepţie de la această regulă făcându-se pentru consumul din ultimul an când fetele înregistrează o prevalenţă mai mare a acestui tip de consum. Valoarea prevalenţei consumului de canabis cel puţin o dată în viaţă creşte cu anul de studiu. Comportamente asemănătoare se regăsesc şi în rândul fraţilor şi surorilor, iar nivelul de tolerare al părinţilor este perceput ca fiind mai mare în cazul consumului excesiv de alcool cu inducerea stării de ebrietate, decât în cazul drogurilor.

Deşi nu reprezintă un fenomen îngrijorător, totuşi consumul de droguri trebuie combătut, iar în acest sens, un rol foarte important îl au şi cadrele didactice care pot urmări comportamentul elevilor şi depista din timp acest fenomen- a mai spus Sorin Andriţoi.  Ideea a fost subliniată şi de inspectorul general şcolar, Ioan Benga şi de prefectul Matei Lupu.(Daniela Tudor)

De același autor

Related Articles