Istorici şi muzeografi din 9 ţări – în simpozion internaţional pe Valea Cernei!

În staţiunea Băile Herculane au început astăzi lucrările Simpozionului internaţional de arheologie şi istorie IN MEMORIAM CONTANTIN DAICOVICIU, la care sunt prezenţi specialişti în domeniu din SUA, Croaţia, Serbia, Italia, Kosovo, Polonia, Turcia, Franţa şi România. Manifestarea a ajuns în acest an la cea de-a 44-a ediţie, tema ediţiei fiind CIRCULAŢIA IDEILOR PE DUNĂRE, PE MARE ŞI PE USCAT DIN ANTICHITATE ŞI PÂNĂ ÎN PREZENT!

În deschiderea oficială a simpozionului, despre semnificaţia acestei prestigioase manifestări internaţionale au vorbit Silviu Hurduzeu – preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Matei Lupu – prefectul judeţului Caraş-Severin, Liubiţa Raichici – directorul Direcţiei judeţene pentru Cultură Caraş-Severin, Prea Sfinţitul Lucian – Episcopul Caransebeşului şi organizatorul manifestării – Adrian Ardeţ – directorul Muzeului de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş. După deschiderea oficială a avut loc prezentarea cărţii SÂRBII DIN ROMÂNIA. DOCUMENTAR ŞI STUDII DESPRE REMODELAREA IDENTITARĂ, o carte bazată pe documente studiate recent din arhivele Securităţii, apărută sub semnătura prof. univ. dr. Miodrag Milin şi Andrei Milin de la Universitatea de Vest din Timişoara, precum şi prezentarea unui LEXICON EPIGRAFIC AL DACIEI, apărut sub semnătura prof. univ. dr. Ioan Piso de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, elev eminent al savantului Constantin Daicoviciu!Totodată, Prea Sfinţitul Lucian – Episcopul Caransebeşului a semnalat apariţia revistei JERTFĂ ŞI MĂRTURISIRE a Episcopiei Caransebeşului. În partea a doua a manifestării, cei doi oaspeţi din Statele Unite ale Americii au prezentat comunicări referitoare la România văzută în documentele din SUA în timpul Marelui Război şi Marea Unire!

Manifestprile vor continua mâine ( joi 1 martie) cu lansări de carte, vizionare de filme documentare şi prezentări de comunicări, pentru ca vineri (2 martie) participanţii să se deplaseze într-o excursie documentară în Valea Almăjului, unde vor vizita morile pe apă de pe Valea Rudăricăi, precum şi obiective arheologice de la Lăpuşnicel şi Dalboşeţ, foarte importante pentru istoria românească!

Simpozionul care se desfăşoară în aceste zile în staţiunea de pe Valea Cernei este organizat de Muzeul judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Primăria comunei Eftimie Murgu.

Liubiţa Raichici – directorul Direcţiei judeţene pentru Cultură Caraş-Severin : “Este o acţiune necesară, un eveniment lăudabil pentru că promovează un model cultural. Constantin Daicoviciu este om de ştiinţă, este al nostru şi acest lucru de a promova valorile este important, nu neapărat sau doar pentru trecut, este important pentru viitor, mai ales într-o lume bulversată, care îşi caută modele! Pe de altă parte, suntem un judeţ extraordinar de bogat din punct de vedere arheologic, avem ce arăta, învăţăm unii de la alţii. Invitaţii noştri sunt de marcă, sunt oameni care reprezintă acest domeniu al arheologiei la un nivel înalt şi important este ca acest lucru să nu-l întrerupem, să devină tradiţie! Avem multe evenimente culturale în judeţul Caraş-Severin, dar de talie internaţională avem doar câteva!”

Matei Lupu – prefectul judeţului Caraş-Severin : “Este un lucru deosebit care chiar poate să ne aducă beneficii atât culturale, cât şi economice şi le-am recomandat organizatorilor să nu se oprească aici, pentru că avem nevoie şi de cultură, avem nevoie până la urmă şi de a ne trata sufletul! Fiind un simpozion internaţional, sigur că se vor stabili legături, sunt convins; am asistat la nişte lansări de carte, deci sunt nişte lucruri deosebite, pentru care îi felicit pe organizatori! Au făcut ca şi judeţul nostru să iasă puţin din lâncezeală!”

Adrian Ardeţ – directorul Muzeului judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş : “Sunt mândru că reuşesc pentru a doua oară să organizez simpozionul IN MEMORIAM CONTANTIN DAICOVICIU la Băile Herculane şi această staţiune să fie tot mai mult cunoscută şi pusă în valoare şi prin intermediul nostru! Prin această manifestare ne-am propus şi ne propunem o cunoaştere cât mai bună a realităţilor istoriografice româneşti, precum şi punerea în valoare a bazelor turistice şi a frumuseţii a ceea ce avem noi în România, în judeţul Caraş-Severin! Faptul că participă cei mai buni istorici şi arheologi din România, face ca cei din străinătate să fie conectaţi la ceea ce reprezintă istoriografia românească şi noi suntem deosebit de bucuroşi că reuşim să mediem această întâlnire a specialiştilor din străinătate care ne apreciază şi asta ne bucură foarte mult! Să ştiţi că se simt foarte bine la noi în judeţ, le place în Băile Herculane, mai ales că totul la Băile Herculane este organizat într-o singură locaţie şi este perfect!”

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles