[FOTO] A bătut gongul la Reşiţa. Cea de-a patra ediţie a Festivalulul Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă” a început!

208

Teatrul rămâne singura soluție ce ne poate atinge sufletul cu bucuria de-a rămâne împreună, iar în această seară la Reșița, în anul Centenarului Marii Uniri, oamenii s-au unit prin cultură pentru o perioadă de 8 zile, cât se desfășoară Festivalulul Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă” ajuns la cea de-a IV-a ediție.

Teatrul rămâne singura soluție ce ne poate atinge sufletul cu bucuria de-a rămâne împreună în cea mai valoroasă şi complicată temă pe care o avem de rescris clipă de clipă:VIAŢA

Cu mic cu mare, reșițenii au gustat fiorul primei seri asistând la o frumoasă compilație artistică realizată de Dan Mirea, directorul festivalului, împreună cu elevii liceelor din municipiu.
Mesajul tinerilor actori amatori a reamintit celor prezenți că nu noi facem teatrul să existe, mai degrabă noi existăm datorită lui. Teatrul e foarte puternic, el rezistă, supravieţuieşte tuturor obstacolelor, războaielor, cenzurilor, sau lipsei de bani.
Cei prezenți și-au manifestat bucuria că acest festival continuă, subliniind că doar astfel reșițenii au posibilitatea de a vedea piese de teatru valoroase , ce altfel nu ar fi putut vizionate în orașul de pe Bârzava, dar și că această manifestare culturală menține Reșița pe harta teatrală a țării.

Cu un foc de artificii deosebit, cel de-al patrulea gong a trimis mesajul către lume,perorând frumos –TRĂIASCĂ TEATRUL!

Dacă de-a lungul celor 4 ani, spectatorii reșițeni s-au bucurat de întâlnirea cu personalități ale scenei românești, anul trecut culminând cu prezența dramaturgului Matei Vișniec, în acest an, printre numele care țin afișul, se numără Marcel Iureș, Alexandru Dabija, dar și cântărețul american de gosspel Dean Bowman, un nume important al scenei de jazz, rock și avant-garde al New York-ului, pe care renumita publicaţie ”The London Guardian” îl consideră “plin de emoţie, charismatic şi brilliant din punct de vedere tehnic… un adevărat star”. A cântat pe nu mai puţin de 32 albume, de la culticul grup de avant garde jazz rock Screaming Headless Toros, al cărui vocalist şi membru fondator a fost până în anul 2004, la blues-ul lui Elliot Sharp cu al său grup Terraplane sau albumul de blues spiritual în duet cu Gary Lucas, până la Be Bopul lui Don Byron sau electrica DJ-ului danez Peder.A colaborat cu mari nume ale jazzului şi bluess-ului:Reggie Workman, Charlie Hunter, Don Byron, Bernie Worell, Steve Coleman, MeShell Ndegeoshello şi a fost ales de John Scofield ca vocalist principal al unui turneu mondial “ John Scofield plays the music of Ray Charles”.Artistul va susține un concert de gală „With love for women”, în prima zi a lunii martie alături de Bane Gluvacov Tubacin Band din Serbia. L a acest eveniment, doamnele şi domnişoarele vor primi mărţisoare şi flori din partea organizatorilor.

Radio România Reșița este partener media al Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă”

Printre organizatorii Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă” , care s-au alăturat iniţiativei lui Dan Mirea, directorul manifestării, putem evidenția Asociaţia Multiculturală Visions of Dreams România şi Teatrul de Vest Reşiţa, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Reşiţa şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, dar și suportul material și moral al multor iubitori de teatru care au înțeles că într-o perioadă când populaţia planetei este domninată de conflicte religioase, interetnice, interumane, teatrul rămâne singura soluție ce ne poate atinge sufletul cu bucuria de-a rămâne împreună în cea mai valoroasă şi complicată temă pe care o avem de rescris clipă de clipă:VIAŢA

Anca Bica Bălălău

PROGRAM
Festivalul Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă” Reşiţa, 25 febr.- 4 martie, ediţia a 4-a
Program:
Duminică, 25.02: – Ora 18:30 – Deschiderea oficială a festivalului, în faţa Palatului Cultural Reşiţa;
– Ora 19:00 – Teatrul de Vest Reşiţa -„Iaacovi şi Ledental”, de Hanoch Levin
Regia artistică: Mihaela Lichiardopol
Luni 26.02: – Ora 19:00 -Teatrul Act Bucureşt i-„Absolut!”, după Ivan Turbincă, de Ion Creanga, cu Marcel Iureş
Regia artistică: Alexandru Dabija
La Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa
Marţi 27.02: – Ora 19:00 – Teatrul Regina Maria Oradea – „Scripcarul pe acoperiş” de Joseph Stein
Regia artistică: Korcsmáros György
La Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa
Miercuri 28.02: – Ora 18:00 – Teatrul Traian Grozăvescu Lugoj –
„Haide, ucide-mă dragoste”’ de Aziz Nesin
Regia artistică: Maria Voronca
La Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa
– Ora 19:00 – Teatrul Ariel Târgu Mureş -„Hees” de Alina Nelega
Regia artistică: Gavril Cadariu
La Palatul Cultural Reşiţa
Joi 01.03: – Ora 18:00 – Teatrul Naţional Sterija Varşeţ (Serbia) –
„Edmund Kin” de Hadi Kuric
Regia artistică: Irfan Mensur
La Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa
– Ora 20:30 – Concert extraordinar „With love for women”, cu Dean Bowman (SUA) şi Bane Gluvacov Tubacin Band (Serbia). În cadrul evenimentului, doamnele şi domnişoarele vor primi mărţisoare şi flori din partea organizatorilor
La Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa
Vineri 02.03: – Ora 19:00 – Teatrul I.D. Sîrbu Petroşani -„Richard al III-lea” de William Shakespeare
Regia artistică: Gelu Badea
La Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa
Sâmbătă 03.03: – Ora 19:00 – Teatrul GUSTL (Croaţia) – „Cerul desupra Zagrebului” de Miro Medimorek
Regia artistică: Miro Medimorek
La Palatul Cultural Reşiţa
– Ora 20:30 – Compania de Teatru „Sart” România -„Fără cap” de Victor Chilinca
Regia artistica: Aida Ganea
La Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa
Duminică 04.03: – Ora 19:00 – Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu – „De veghe la Taj Mahal” de Rajiv Joseph
Regia artistică: Radu-Alexandru Nica
La Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa
Duminică, la ora 20:30 va avea loc închiderea oficială a festivalului.
Un abonament în valoare de 200 de lei este valabil la toate reprezentaţiile din festival.
Preţul biletelor este în funcţie de spectacol.
Biletele se achizitionează de la sediul festivalului – Palatul Cultural Reşiţa
Organizatori:
Asociaţia Multiculturală Visions of Dreams România şi Teatrul de Vest Reşiţa, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Reşiţa şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.