Așa cum v-am obișnuit, în Anul Centenarului Marii Uniri dedicăm un spațiu amplu personalităților Banatului de Munte, oameni a căror valoare a trecut granițele țării bucurându-se de recunoașterea elitelor culturale din întreaga lume.

În această sâmbătă, la emisiunea „Pe frecvențe”, de la ora 15:15, Acasă, pe frecvențele Radio România Reșița, reîntregim familia alături de Pavel Șușară, fiul măicuței noastre,ascultătoarea fidelă Icoana Șușară, într-un emoționant dialog despre copilărie, adolescență și maturitate.
Vom călătorii prin amintirile marelui artist cu mărturisiri în exclusivitate pentru ascultătorii Radio România Reșița.


Emisiunea se difuzează și live pe pagina de facebook Radio România Reșița.


Pavel Șușară s-a născut 29 decembrie 1952, în Bănia, județul Caraș-Severin. Plecat din Banatul de Munte, invitatul nostru este astăzi un consacrat autor, critic și istoric de artă, monograf, poet, publicist și scriitor român, cercetător de istorie a artei al Institutului de Istoria Artei de pe lângă Academia Română.
Specializat în istoria artei contemporane, Pavel Șușară este autorul unei monografii importante despre opera pictorului Corneliu Baba, dar și un poet având câteva volume de poezii publicate, pentru care a primit un premiu al Uniunii Scriitorilor din România în 1996.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, colaborator al postului de radio Europa Liberă, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă, expert în artă, atestat de Ministerul Culturii și membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
A debutat cu poezie în Almanahul literar, 1978si cu texte despre artă în revista Arta, 1982.
A avut numeroase colaborări cu studii și articole despre arta plastică, poezie, proză, eseu, articole polemice și de angajament civic la revistele: Arta, serie veche și nouă, SCIA, Almanahul Arta, Artelier, Balkon, Almanahul literar, Luceafărul (serie nouă), Contrapunct, 22, Dilema, România literară, Apostrof, Avantaje, Vineri, Amphion, Ianus, Observatorul Cultural etc.
Din 1992, Pavel Șușară a fost autorul unei rubrici permanente de critică de artă al revistei România literară. Colaborare a încetat abrupt în 2010, după ce una dintre cronicile plastice semnate de Pavel Șușară în această revistă a reprodus un text al său apărut cu ani în urmă, tot în revista România literară.
Între anii l993 și 2001 a fost colaborator permanent al postului de radio Europa liberă (cronică plastică).
În perioada 1996 – 1998 a colaborat permanent cu ziarul Libertatea (cronică plastică). A avut numeroase colaborări la radio și la televiziune, fiind realizatorul emisiunii Lentila de contact, TVR Cultural. Din 2007 până în prezent este colaborator cu rubrică permanentă de artă plastică la revista Acolada din Satu Mare. Este colaborator la Dicționarul enciclopedic.

A organizat expoziții în țară și în străinătate (Ungaria, Polonia, Italia), are participări la simpozioane, congrese și întîlniri de specialitate în țară și în cîteva țări europene ( Italia, Republica Moldova, Polonia, Ungaria, Finlanda).Este Președinte al Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România.

Rămâneți Acasă pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău