Cancelarul Angela Merkel pare să aştepte rezultatul plebiscitului din SPD, pentru a face cunoscute numele miniştrilor creştin-democraţi din viitorul cabinet. Procesul de vot se va încheia pe 2 martie la ora 20:00. Membrii Partidului Social Democrat care trăiesc în străinătate pot să îşi exprime opţiunea online. Rezultatul scrutinului va fi anunţat pe 4 martie la sediul central al SPD din Berlin.

Plicurile trimise social democraţilor conţin, pe lângă formularul de voţ şi o scrisoare semnată de conducerea partidului. „Noi, echipa de negociatori a acordului de coaliţie, îţi recomandăm să votezi în favoarea acestuia”, se arată în document. Andrea Nahles, şefa SPD, a apelat la cei 463.000 de membri ai partidului de centru stânga să participe în număr cât mai mare la vot şi a respins acuzaţiile colegilor care se opun perpetuării alianţei cu blocul conservator.

Facţiunea antiguvernare din SPD deplânge îndemnul ataşat buletinului de voţ considerându-l mult prea făţiş, mai ales că din plic lipseşte expunerea argumentelor contra guvernării alături de Angela Merkel, iar în dezbaterile interne din ultimele săptămâni vocile critice faţă de ieşirea din opoziţie ar fi fost marginalizate.

Nahles a afirmat că oponenţii Marii Coaliţii sau GroKo, prescurtare de la Grosse Koalition, au beneficiat de nenumărate căi pentru a-şi exprima părerea. Acest vot este mai degrabă o oră astrală a democraţiei din partid, a replicat şefa SPD.

În cele şapte aşa-numite conferinţe regionale, conducerea social democrată va încerca să convingă baza partidului de necesitatea implicării în actul de guvernare. În contexţ Andrea Nahles nu a uitat să amintească faptul că social democraţia germană a ieşit biruitoare din negocierile foarte dure cu Angela Merkel şi Horst Seehofer, cei doi lideri ai blocului conservator CDU/CSU. (RRA)