A fost lansat Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor!

Organizaţia de Serializare a Medicamentului din România (OSMR) a lansat Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor menit să protejeze pacienţii împotriva medicamentelor contrafăcute. Procesul de implementare a sistemului se va întinde pe durata unui an, urmând ca acesta să devină operaţional într-un an, la 9 februarie 2019, conform legislatiei europene. Preşedintele OSMR, Dan Zaharescu, a explicat că fiecare cutie cu medicamente va avea un cod unic.

“Acest Sistem naţional de verificare a medicamentelor presupune existenta unei baze de date unde seria fiecarei cutii cu medicamente va fi sicata, iar in clipa in care medicamentul va fi eliberat farmacistul va verifica seria medicamentului. Daca medicamentul este valid, va putea fi eliberat, daca nu, vor fi o serie intreaga de proceduri in functie de situatie. Daca se constata ca o cutie este contrafacuta, ea fi pusa in carantina si se vor lansa niste alerte la structurile responsabile de siguranta circulatiei medicamentelor si se vor face investigatiile necesare. Exista si in prezent sisteme de trasabilitate si de verificare a medicamentelor, dar nu atat de precise cum vor fi cele care vor intra in vigoare”, a spus Zaharescu.

Potrivit lui Zaharescu, investiţiile pentru producători vor fi semnificative în liniile de ambalare. De asemenea, si presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa, a precizat ca de mai mult de un an farmacistii lucreaza alaturi de producatori si distribuitori la o planificare a etapelor care trebuie implementate.

Sursă: formaremedicala.ro

Cele mai citite

Related Articles