Colegiul Pacienților trage un semnal de alarmă: România pune în pericol sănătatea întregii Europe!

Colegiul Pacienţilor a depus ieri la: Ministerul Sănătăţii, Comisia de sănătate de la Camera Deputaţilor, Senat şi la Administraţia Prezidenţială petiţia de mai jos.

Colegiul Pacienților din România trage un semnal de alarmă: România pune în pericol sănătatea întregii Europe! Utilizarea excesivă de antibiotice de ultimă generaţie în mod nejustificat, fără efectuarea de analize de laborator care să dovedească necesitatea şi eficienţa tratamentului, reprezintă o crima împotriva umanităţii şi o deturnare de fonduri de la CNAS prin recomandarea nejustificată de medicamente.

În România este mai uşor sa obţii o cutie de antibiotice decontate de CNAS decât să îţi faci analiza care dovedeşte necesitatea ei pe motiv că nu există plafon. Cauzele acestei situaţii dezastruoase includ lipsa unei abordari sistematice integrand toate părţile implicate: inexistenţa unui sistem de sănătate eficient, slabă constientizare în rândul personalului medical, precum şi lipsa de informare a populaţiei.

În acest context, Colegiul Pacienţilor cere urgent CNAS şi Ministerului Sănătăţii urmatoarele măsuri:

  1. eliminarea restricţiilor de plafon pentru testările bacteriologice şi analize de laborator, cu efect imediat.
  2. crearea de urgenţă a unui sistem de raportare a rezistenţei la antibilotice la nivel naţional pe modelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
  3. raportarea datelor în sistemul GLASS (Global Antimicrobial Resistance Surveillance System) al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in randul pacientilor supecti de infectii in sange, proportia bacteriilor rezistente la cel putin unul dintre cele mai comune antibiotice variaza intre zero si 82%. Rezistenta la Penicilina, un medicament utilizat de decenii la nivel mondial pentru tratarea pneumoniei, s-a constatat o incidenţă a tulpinilor rezistente de până la 51% în rândul ţărilor care au furnizat date.

Între 8% şi 65% dintre infecţiile cu E. coli asociate cu infecţiile sistemului urinar prezintă rezistenţă la Ciprofloxacin, unul dintre cele mai comune antibiotice utilizate la tratarea acestor afecţiuni. La solicitarea Colegiului Pacienţilor, biroul de presă al Organizatiei Mondiala a Sănătăţii ne-a comunicat că România nu a transmis date şi nu se afla în lista ţărilor care contribuie la crearea unei baze internaţionale de date privitoare la creşterea rezistentei bacteriilor la antibiotice.

România nu este parte din acest raport numit GLASS pentru că nu colectează şi nu furnizează astfel de date şi în acest moment nu avem informaţii exacte pe această temă.

După estimarea noastră, peste 50% dintre antibioticele utilizate în România nu sunt recomandate în baza unor  analize  microbiologice care să dovedească  necesitatea sau, mai grav, eficienţa acelui tratament. De când sunt utilizate antibioticele au salvat sute de milioane de vieţi şi ne dorim să le folosim în continuare. Dacă, nu vor fi luate urgent măsuri  de stopare a utilizării iraţionale, sănătatea şi viaţa oamenilor vor fi puse în pericol. Asociaţia Colegiul Pacienţilor cere Ministerului Sănătăţii şi Guvernului să aibă în vedere implementarea urgentă a unui plan naţional de măsuri, cu obiective şi termene precise, deoarece  această situaţie reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice.

De același autor

Related Articles