Arheologii susţin că Cetatea Sarmizegetusa Regia nu a fost afectată de tăierile copacilor bătrâni

15

Specialiştii în istorie şi administraţia cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia susţin că tăierile de arbori efectuate în ultimele trei săptămâni în perimetrul sitului istoric nu au afectat integritatea monumentului UNESCO.

Potrivit acestora, din cadrul sitului au fost extraşi 80 de copaci bătrâni şi bolnavi, din cei 103 care erau programaţi să fie scoşi afară. Un sfert dintre copacii extraşi erau deja căzuţi la sol din anii trecuţi, dar nu au putut fi aduşi în afara sitului pentru că acest lucru nu este permis fără un aviz special.

Reacţia administraţiei sitului Sarmizegetusa Regia a apărut după ce organizaţia neguvernamentală Agent Green şi Fundaţia Dacica au atras atenţia că tăierea copacilor ar fi afectat situl arheologic, monument UNESCO.

În ceea ce priveşte informaţiile potrivit cărora în sit muncitorii forestieri s-au folosit de un TAF pentru a tracta copacii, administratorul Vladimir Brilinsky a menţionat că prezenţa acestuia în perimetru a fost aprobată prin avize ale comisiilor de specialitate şi că utilajul a fost supravegheat în permanenţă de arheologi.

Afirmaţiile administratorului sitului au fost întărite de arheologul Cătălin Cristescu, de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, care a supravegheat modul în care s-au derulat tăierile de arbori din cetatea dacică.

La rândul său, coordonatorul ştiinţific al sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, profesorul Gelu Florea, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, a arătat că integritatea monumentul UNESCO nu a fost afectată de tăierea copacilor. El a menţionat că, din ce în ce mai deş au fost cazuri în care copacii s-au prăbuşit peste zidurile cetăţii dacice şi le-au distrus.

Lucrările de extragere a copacilor din perimetrul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia s-au încheiat astăzi. În următoarele zile, în zonă, se vor face ultimele pregătiri pentru redeschiderea monumentului UNESCO, momentul fiind planificat pentru data de 19 februarie.