9 februarie – Ziua Mondială a Stomatologului

445

Ziua Mondială a Stomatologului/International Day of Dentist devine pe an ce trece din ce în ce mai populară în mai multe state ale lumii.

Acest eveniment este marcat în Ziua Sfintei Apollonia, care este patroana celor suferinzi de durere de dinți și a stomatologilor.

O tânără fecioară, cu numele Apolonia, fiica unui nobil din Alexandria, mai înainte de a fi arsă de vie, a fost supusă unor chinuri îngrozitoare pentru faptul că aceasta credea în Cristos. Ea a fost prigonită de adversarii Creştinismului, fiind ostracizată pentru faptul că dădea un exemplu prost concetăţenilor săi, care trebuiau să creadă în mai mulţi idoli şi în mod special în originea divină a împăratului. Atunci când a fost adusă să fie arsă pe rug, ea a cerut să fie dezlegată şi s-a aruncat singură în flăcările rugului, pe 9 februarie anul 249.

Suferinţele şi curajul creştinesc al Sfintei Apollonia i-au uimit pe contemporanii şi urmaşii săi şi astfel a luat naştere legenda care spune că este suficient să pronunţi numele Sfintei Apollonia şi să spui o rugăciune şi durerea de dinţi dispare ca un miracol.

În anul 300, pe data de 9 februarie, Apollonia a fost canonizată, devenind Sfânta Mare Muceniţă Apollonia.

Vechii stomatologi au folosit prototipul primei bormaşini stomatologice cu 9.000 de ani în urmă. Această descoperire a fost făcută de cercetătorii din SUA şi Franţa, în provincia Belucistan din Pakistan. Aici au fost desoperite cadavrele unor cetăţeni care au locuit în Secolele al IV-lea şi al VI-lea, î.H., care avea găuri cu plombe de un diametru perfect de 1-3 milimetri şi o adâncime de 3,5 milimetri.

Despre arta vechilor stomatologi vorbeşte şi faptul că erau puse plombe şi la dinţii la care accesul este unul destul de dificil.

sursa foto: adevarul.ro