Caz cutremurător la Oradea. Un bărbat s-a sinucis din cauza sărăciei, în ziua în care a primit decizia de pensionare

Un bărbat din Oradea pe nume Gardi László s-a sinucis la 61 de ani din cauza situaţiei aparent fără ieşire în care se găsea. Orădeanul a suferit un accident şi a rămas fără loc de muncă, fiind condamnat să trăiască într-o sărăcie cumplită.

Conform celor relatate de  ebihoreanul.ro, bărbatul a fost găsit spânzurat în baie de o vecină căreia i se făcuse milă de el şi îi ducea de mâncare.

Drama acestua a început în urmă cu un an, pe 21 iunie, când a fost implicat într-un accident rutier. În urma impactului, el a ajuns la spital în stare gravă, dar a fost salvat. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti, Gardi a fost considerat vinovat de producerea accidentului, astfel că, potrivit legii, a fost obligat să suporte toate cheltuielile de spitalizare. Şi mai grav a fost faptul că, deşi operaţia a reuşit, bărbatul a rămas infirm şi nu mai putea să se deplaseze decât cu ajutorul unui cadru. În situaţia dată, acesta nu a putut reveni la locul de muncă şi a fost nevoit să depună o cearere de pensionare anticipată.

Ar fi putut să beneficieze de ajutor social până la sosirea deciziei

Deşi a depus cererea pe 16 octombrie 2017, decizia de pensionare i-a venit abia pe 2 februarie, chiar în ziua în care Gardi a fost găsit mort. Carmen Polman, şefa Casei de Pensii Bihor, dă vina pe birocraţie. „Noi am şi făcut o propunere legislativă, pentru simplificarea procedurii. Din nefericire, încă nu s-a întâmplat nimic”, a explicat Polman, pentru sursa citată.

Aceasta a mai afirmat că Gardi László nu a solicitat niciun alt ajutor social, deşi situaţia i-ar fi permis să o facă. „Cel mai probabil nu ştia că poate să beneficieze de ajutor, nu l-a consiliat nimeni. Putea să se înscrie în audienţă, să ceară informaţii, sprijin. Nu a cerut nimic”, a mai afirmat şefa Casei de Pensii.

A lăsat bilet de adio

Vecina care l-a găsit mort a povestit că, în disperare de cauză, Gardi şi-a vândut tot ce avea în casă cu speranţa că va primit decizia de pensionare şi va reuşi să se redreseze. Între timp, situaţia sa a devenit dramatică, după ce a rămas fără utilităţi, din cauza faptului că nu avea bani să şi le plătească. Femeia a mai spus că ultima dată când l-a văzut pe acesta, miercurea trecută, omul s-ar fi plâns că rezistă din ce în ce mai greu. Vineri, când a intrat în casa acestuia pentru a-i da ceva de mâncare, l-a găsit spânzurat, în baie.

Gardi László a lăsat şi un bilet de adio, în care îşi motiva gestul şi sublinia faptul că nu a mai rezistat să trăiască în asemenea condiţii. Bărbatul în vârstă de 61 de ani era divorţat şi avea o fiică, însă nu mai ţinuseră legătura. Totuşi, la aflarea veştii, fiica lui Gardi a venit la Oradea unde s-a ocupat de ultimele formalităţi, iar trupul acestuia a fost incinerat.

Cele mai citite

Related Articles