Adjunctul IPJ Bihor trimis în judecată pentru cămătărie

ioan-brandas

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

BRÎNDAȘ IOAN, adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bihor (cu grad profesional de comisar șef de poliție) în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, două infracţiuni de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, două infracţiuni de favorizarea infractorului și fals în declaraţii;

ANDRONACHE RĂZVAN – MIHAI, administrator al unei societăți comerciale, (arestat în altă cauză) în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și complicitate la  favorizarea infractorului;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan, în calitatea menționată și având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanțat în mod direct activitatea comercială a trei societăți din Oradea, având ca activităţi  achiziții intracomunitare de zahăr, ulei și alte produse alimentare.

Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare. Această sumă de bani, la rândul său o primise cu titlu de împrumut de la un om de afaceri cercetat pentru diferite infracțiuni economice. Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro.

În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul Brîndaș Ioan  a protejat activitatea infracțională a celor trei firme pe care le- a finanțat în parte, în condițiile în care aflase ca firmele erau implicate în circuite evazioniste. Concret,  inculpatul nu a luat nici un fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuțiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituțiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme,  în perioada aprilie – august 2013, inculpatul Brîndaș Ioan a divulgat informații confidențiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal și că vor fi efectuate percheziții la domiciliul acestora

La începutul luni august 2013, inculpatul a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi efectuate percheziții domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile și alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât și înscrisuri privind finanțarea firmelor din împrumuturi obținute de la diverși cămătari.

Într-un alt context infracţional, în perioada mai – octombrie 2013, inculpatul Brîndaş Ioan a divulgat, prin intermediul inculpatului Andronache Răzvan – Mihai, informaţii confidenţiale ce nu erau destinate publicităţii, din cadrul unei alte anchete penale, prin aceea că a informat persoanele cercetate despre faptul că sunt urmărite penal şi că le sunt interceptate comunicaţiile telefonice. Beneficiind de astfel de informaţii, persoanele implicate în activitatea evazionistă şi-au luat măsuri de prevedere, evitând să mai discute aspecte legate de activitatea infracţională la telefon, preferând întâlniri personale, ori discutând într-un limbaj codificat şi distrugând parte din documentele contabile şi înscrisurile ce le-ar fi putut incrimina. Tot prin intermediul lui Andronache Răzvan – Mihai, inculpatul Brîndaş Ioan l-a avertizat că la o anumită dată vor fi efectuate percheziţii domiciliare, existând chiar posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana care a beneficiat de această informaţie a părăsit ţara.

Inculpatul Brîndaş Ioan nu a menţionat în declaraţiile de avere pe care le-a întocmit la  20 iulie 2007, 29 iulie 2008 şi 15 ianuarie 2009 următoarele aspecte:

– împrumutul în sumă de 60.000 euro pe care l-a contractat de la un om de afaceri;

– cadoul de 12.000 lei pe care l-a primit de la o altă persoană;

– depunerea sumei totale de 45.000 euro în două conturi din Germania;

– a menționat, în mod fals, că a vândut, la 18.07.2007, un apartament în valoare de 56.000 euro.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri de poliție   judiciară din cadrul D.G.A.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj. 

De același autor

Related Articles