Cărțile de muncă sufocă ITM-urile

Inspectoratele teritoriale de muncă sunt sufocate de numărul cărţilor de muncă neridicate nici până la această oră. Sunt de ordinul zecilor de mii și nici nu se întrevede, prea curând, rezolvarea acestei situații.

În Caraș-Severin numărul acestora trece de 7 mii iar în Hunedoara, de 13 mii. Problema este că cei care vin să le ridice sunt foarte puțini, anul trecut doar 110 cărășeni solicitând acest lucru, spune purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin, Mihaela Aga.

La Arad, sunt 15 mii de astfel de documente ce își așteaptă posesorii iar în Timiș, unde situația este, conform spuselor inspectorului ITM Mirescu Mirela, aproape critică, pe rafturile arhivei sunt depozitate peste 40 de mii de astfel de acte. ,,Am demarat mai multe acțiuni de sensibilizare a oamenilor să vină să-și ridice cărțile de muncă numai că, din motive pe care nu le înțelegem, răspunsul este foarte modesţ, spune aceasta.

La fiecare inspectorat regulile de intrare în posesia cărții de muncă, sunt aceleași. În baza buletinului ori a cărții de identitate oricare persoană poate să-și ridice, gratuit, respectivul document. În baza unei procuri notariale, se pot delega și terțe persoane pentru a ajuta în cazul în care există situații în care proprietarul de drept nu poate să se deplaseze la sediul ITM.

(Marius Căruntu)

De același autor

Related Articles