Noua conducere a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa împiedică achiziţionarea unui aparat important pentru stabilirea alcoolemiei, acuză IML!

Noul mod de a stabili alcoolemia, inexistent la Spitalul Judeţean din Reşiţa! Deşi reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală din Caraş-Severin au făcut toate demersurile pentru a achiziţiona un aparat cu gaz-cromatograf, această investiţie ce va deveni obligatorie de la 1 iunie, pare că nu reprezintă un interes şi pentru noua conducere a spitalului.

Gaz-cromatograful costă aproximativ 30 de mii de euro şi dacă nu va fi achiziţionat IML Caraş-Severin va anunţa Consiliul Superior de Medicină Legală, Ministerul Sănătăţii şi va depune plângere penală, a precizat şeful IML Caraş-Severin, Marius Toc.

Avem obligaţia de a respecta decizii, hotărâri ale Consiliului Superior de Medicină Legală. De exemplu ni s-a recomandat ca de la 1 ianuarie să se treacă de la determinarea alcoolemiei de la medicina clasică la cea gaz-cromatografică. Ar fi trebuit achiziţionat un aparat gaz-cromatograf, metoda devenind obligatorie la 1 iunie 2018 dar până acum nu s-a întâmplat nimic, argumentele fiind tot arieratele spitalului, ceea ce nu este corect pentru că practic ei decid asupra activităţii medico-legale. Un gaz-cromatograf nu deserveşte doar Instituţia Medico-Legală, determinarea unor toxice la o persoană în viaţă, poate ajuta la identificarea toxicului şi evident la salvarea de vieţi. În schimb ni se spune că nu se poate şi că nu avem bani…este inadmisibil deşi repet noi vrem să-l cumpărăm din fondurile noastre, ale IML. Dacă până la 1 iunie nu o să putem achiziţiona acest aparat important, atunci o să anunţăm Consiliul Superior de Medicină Legală, Ministerul Sănătăţii şi o să depunem şi plângere penală pentru ca persoanele care nu respectă acel ordin şi ne împiedică activitatea, să fie trase la răspundere”, a precizat şeful IML Caraş-Severin, Marius Toc.

Nu doar pentru alcoolemie va putea fi folosită noua metodă, ci şi pentru depistarea altor substanţe toxice, precum drogurile. În timp ce peste graniţă, de ani de zile, alcoolemia se determină prin metoda cu gaz-cromatograf, la noi se folosesc metodele vechi, deşi există bază legală pentru introducerea noilor echipamente încă din 2006!

Daiana Roşca

 

De același autor

Related Articles