Prefectul “ceartă” vânătorii cărăşeni: “Aduceţi vulpile pentru analiză la DSVSA …”

282

Mii de momeli vaccinale antirabie au fost repartizate în fondurile cinegetice din regiunea de vest a ţării, în toamna anului trecut, a precizat pentru Radio Reşiţa Nicolae Crista – şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin (DSVSA), iar până în prezent nicio vulpe din cele predate laboratorului de analiză nu prezintă simptomele acestei maladii.

Nicolae Crista atrage însă atenţia vânătorilor din judeţ că programul se încheie la 31 ianuarie, iar din totalul de 195 de exemplare care trebuiau capturate şi predate DSVSA pentru analiză, puţin peste 100 au ajuns în laboratorul instituţiei. Potrivit şefului DSVSA Caraş-Severin, la finalul campaniei, gestionarii fondurilor de vânătoare vor primi câte 50 de lei pentru fiecare vulpe prelevată şi predată în condiţii de siguranţă:

“Până azi 111 total şi trebuie să aducă 195 până în 31 ianuarie. Dacă ne mai prelungeşte o săptămână, probabil că ne facem programul. Trebuie să se responsabilizeze să-şi facă treaba, fiindcă dând multe autorizaţii pe răpitor, altă explicaţie nu este, îţi creşte numărul de vulpi pe care trebuie să le aduci. Dacă s-au dat multe autorizaţii de vânătoare pe răpitori înseamnă că sunt multe vulpi, şi-atunci ce zice ANSVSA: “… voi aveţi multe vulpi, vă creştem programul”, de aia spun să-mi aducă vulpi împuşcate.”

Prefectul Matei Lupu, informat abia astăzi, despre faptul că vânătorii cărăşeni afiliaţi asociaţiilor de profil din judeţ nu şi-au făcut treaba, a mustrat conducerile AJVPS şi Direcţiei silvice, atrăgându-le atenţia că în cele două zile care au mai rămas până la sfârşitul lunii să completeze, potrivit autorizaţiilor de vânătoare emise, numărul de vulpi stabilit pentru analiză în laboratoarele DSVSA Caraş-Severin:

“Existând o cotă, cel puţin mie ca prefect al judeţului nu m-i se pare normal să avem 53% realizare a unei cote. Trebuie să fim acolo în partea de sus cu realizări de 80-90% şi-atunci am să fiu mulţumit. Eu sper să se rezolve treaba aceasta, dacă ştiam mai din timp chiar discutam şi cu asociaţiile de vânători private, AJVPS, dar nici acum nu este târziu mai este timp, eu o să-i rog să îndeplinească până la urmă obligaţiile pe care le au.”

Nicolae Crista a mai spus că, în Caraş-Severin, rabia la vulpe a fost eradicată încă din 2012, iar campania s-a înscris în programul naţional anual pentru supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe, în România. (Hardy Cvoica)