Mica Unire de la 24 Ianuarie 1859 – marcată astăzi în orașul de pe Valea Cernei!

La Sala de ședințe a Primăriei orașului Băile Herculane a avut loc astăzi o reuniune aniversară pentru marcarea evenimentului de la 24 Ianuarie 1859 – unirea Moldovei cu Țara Românească – ,manifestarea fiind organizată de Primăria orașului de pe Valea Cernei și Cenaclul literar DOMOGLED.

Manifestările au început cu intonarea imnului de stat al României, urmată de deschiderea oficială a evenimentului. Despre semnificația Micii Uniri de la 24 Ianuarie 1859 au vorbit primarul orașului Băile Herculane – Cristian Miclău și Ioan Sincu – președintele Cenaclului literar DOMOGLED. De asemenea, o incursiune în istoria stațiunii de pe Valea Cernei a făcut Dorin Bălteanu, iar Mioara Dinulescu – membru al cenaclului a recitat o poezie, creație proprie, dedicată Micii Uniri. În finalul manifestărilor, toți participanții au încins Hora Unirii! Au participat la acest eveniment conducerile Primăriei, Poliției și Formației de Jandarmi din Băile Herculane, precum și iubitori de cultură din orașul de pe Valea Cernei.

Ioan Sincu – moderatorul evenimentului și președintele Cenaclului literar DOMOGLED ne-a declarat la încheierea manifestărilor : “La aniversarea celor 158 de ani de la unirea principatelor române am avut fericita ocazie să ne întâlnim o mână de oameni de cultură din Băile Herculane, iar noi – membrii Cenaclului Domogled – am susținut fiecare cu ce am avut, câte o frază, o propoziție despre evenimentul care a avut loc în urmă cu atâta timp! Discursurile au fost punctuale, au fost fiecare pe câte o temă și în final mi-a plăcut că toată lumea s-a prins în Hora Unirii!”

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles