SERBĂRILE CETĂȚII au ajuns în satul Valea Bolvașnița – la cea de-a XI-a ediție!

Tradiționala manifestare SERBĂRILE CETĂȚII s-a desfășurat astăzi în satul Valea Bolvașnița, manifestarea având loc anual, prin rotație, în fiecare sat al comunei Mehadia, iar în acest an a ajuns la cea de-a 11-a ediție. Au participat personalități ale vieții culturale din județele Timiș, Gorj, Mehedinți și Caraș-Severin, care în lucrările lor au reliefat semnificația celor două teme ale simpozionului, care este partea centrală a manifestărilor : aniversarea poetului Mihai Eminescu și Mica Unire de la 24 ianuarie 1859, dar și centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Manifestarea a fost găzduită de Școala primară din satul Valea Bolvașnița, pe lângă invitații din județul Caraș-Severin și județele învecinate fiind prezenți și numeroși localnici, care la fiecare ediție și-au manifestat interesul pentru acțiunile cuprinse în programul manifestărilor!
Între lucrările prezentate în cadrul simpozionului, care s-a desfășurat pe parcursul a peste 4 ore, se numără : Istoria satului Valea Bolvașnița, Biserica din satul Valea Bolvașnița, Mica Unire în conștiința bănățenilor, Preotul Dr. Ion Sârbu și Protopopiatul Mehadia, Mehadia pe coordonatele atemporalității, Eminescu la Baziaș, Societatea ROMÂNISMUL și Eminescu, Eminescu și Slavici la Viena și la Putna, Eminescu și Creangă la JUNIMEA. Moderatorii simpozionului au fost scriitorul Nciolae Danciu Petniceanu și prof. Ionela Domilescu – directorul adjunct al Liceului tehnologic NICOLAE STOICA DE HAȚEG din Mehadia. Prima parte a manifestărilor s-a încheiat cu un recital poetic susținut de poeții invitați și cântecele interpretate de cunoscutul rapsod Iosif Pușchiță.  În acest cadru festiv, primarul comunei Mehadia – Iancu Panduru a înmânat câte o diplomă de participare celor prezenți la eveniment.
Partea a doua a SERBĂRILOR  CETĂȚII a a dus în fața participanților elevii Liceului tehnologic NICOLAE STOICA DE HAȚEG din Mehadia, care pentru început au pus prezentat sceneta EMINESCU LA LUGOJ a scriitorului Nicolae Danciu Petniceanu, în regia și coordonarea prof. Iohanna Zimbran, apoi membrii Cercului AD MEDIAM au prezentat o suită de dansuri populare, în coordonarea prof. Anișoara Zeicu.
Această ediție a SERBĂRILOR CETĂȚII a fost organizată de Primăria comunei Mehadia, Liceul tehnologic NICOLAE STOIC DE HAȚEG din Mehadia și Societatea SORIN TITEL DIN BANAT.
Iancu PANDURU – primarul comunei Mehadia : “Manifestarea este o reușită  prin lucrările prezentate în cadrul simpozionului, prin faptul că avem cu comunicări și elevi de la liceul din Mehadia, iar copiii de la școlile din Mehadia și Valea Bolvașniței au prezentat o scenetă și un scurt program artistic. Reușim să păstrăm această tradiție în primul rând prin oamenii care ne sprijină, prin bunăvoința și încă tinerețea scriitorului Nicolae Danciu Petniceanu, precum și celorlalți colaboratori ai noștri, cadrele didactice de la liceul din Mehadia, de la școlile din zonă și nu numai! Să sperăm că ceea ce am început în urmă cu 11 ani va rămâne un obicei pentru comuna noastră SERBĂRILE CETĂȚII!”
Prof. Ionela DOMILESCU – moderator : “Activitatea de astăzi a fost deosebită, cu participarea unor oameni de valoare din județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj șli Timiș, a fost o activitate care și-a atins obiectivul, cu lucrări remarcabile! Lucrările prezentate în cadrul manifestărilor au fost fundamentate pe documente și informații foarte bine puse la punct. An ales aceste momnte istorice pentru că ambele evenimente se desfășoară în luna ianuarie și ne-am gândit să comasăm importanța celor două evenimente în acest simpozion!”
Mia ROGOBETE : “A fost un eveniment foarte important pentru cultura noastră română, s-a vorbit despre istorie și literatură și felicitări Primăriei comunei mehadia pentru acest mare eveniment! Pur și simplu am simțit demnitatea românului, toată lumea a simțit că românul încă are demnitate, onestitate, curaj și putem trăi într-o țară normală, cu o foarte mare importanță culturală! Suntem români și ne mândrim cu acest lucru!”
prof. Pavel PANDURU : “Am constatat la manifestarea de astăzi că nu sunt festivisme patriotarde, ci este o sărbătoare cu adevăr profund despre ce s-a întâmplat de-a lungul secolelor în spațiul acesta! Cei care au vorbit au fost la obiect și au atins lucruri inedite. Este o manifestare de suflet și pentru suflet!”
comandor (r) Nicolae POPA : “Este o conste pentru mine să particip la o asemenea manifestare complexă, într-o localitate cu tradiție pentru istoria Banatului de Sud și mal ales cel grăniceresc! Am fost prezent și la prima ediție a simpozionului, sunt prezent și acum și mă bucur că am șansa de  cunoaște oameni importanți, de a asculta comunicări deosebite, concepute de oameni inteligenți! Voi pleca de la Valea Bolvașnița mai bogat sufletește , cu noi cunoștinșe despre istoria românilor!”
prof. Iulian LALESCU : “Această ediție a simpozionului a fost o reușită din punct de vedere cultural, o ediție interesantă prin toate aspectele și datorită invitaților speciali care au fost! Lucrările prezentate au fost în mare parte unice prin cercetările care s-au desfășurat de-a lungul timpului și susținute în expozeul de astăzi!”
magistrat  Mihai Rădulescu : “Am venit cu emoțiile inerente unei prime participări – celelalte invitații nu le-am ptut onora din motive obiective – și chiar am fost plăcut surprins să observ că s-au ales două tematici importante și de actualitate și toți cei care au prezentat anumite teme variate și foarte bine documentate m-au determinat ca la următoarele ediții să nu lipsesc cu un referat sau cu o temă, pentru că sunt singurele ocazii în care noi ne putem revedea vechi prieteni, să ne facem alte cunoștințe și să împărtășim fiecare din creațiile pe care le avem!
Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles