Martorii civilizaţiei romane au ajuns la Reşiţa

Ziua Culturii Naționale a fost marcată astăzi la Muzeul Banatului Montan din Reșița cu o expoziţie de ştampile tegulare romane, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara.

Manifestarea a început cu un scurt omagiu adus poetului naţional Mihai Eminescu, adus de dr în filologie, Ada Chisăliţă, după care a urmat prezentarea expoziţiei propriu-zise, o expoziţie de cărămizi romane cu ştampilă din vremea împăratului Traian. Despre importanţa acestor fragmente de istorie a vorbit arheologul Muzeului  Banatului din Timişoara, Călin Timoc- iniţiatorul proiectului expoziţional pus în practică anul trecut când s-au împlinit 1900 de ani de la perioada de maxim triumf  a împăratului Traian:

Pentru noi, împăratul Traian practic este “vinovat”- cu ghilimelele de rigoare, pentru toată bunăstarea şi tot ce a urmat cupă aceea aici, în zona asta în nordul Dunării în secolele 2-3 ţi aceste lucruri banale- nişte cărămizi ştampilate- practic sunt martorii acestei civilizaţii urbane care a schimbat complet faţa acestei zone“-a afirmat istoricul timişorean.

Şi tot la această expoziţie s-a referit şi arheologul muzeului reşiţean, Ana Hamat:

Ea prezintă artefacte tegulare în special cărămizi şi ţigle descoperite în siturile arheologice romane de pe teritoriul Banatului şi care ne oferă o imagine foarte frumoasă a vieţii politice, sociale şi economice de acum 2.000 de ani, şi mai ales ne oferă o imagine a unui trecut care de fapt ne încadrează într-un viitor comun în Europa” – a spus aceasta în faţa auditoriului format din elevi ai Colegiului naţional “Mircea Eliade” şi ai Colegiului economic al Banatului Montan din reşiţa, muzeografi, oameni de cultură.

Piesele expuse sunt doar o parte a colecţiei muzeului timişorean şi prezintă mai multe modele de cărămizi folosite pe vremea romanilor pentru pardoseală şi alte construcţii. Acestea vor putea fi admirate la Reşiţa până la sfârşitul lunii viitoare.(Daniela Tudor)

Cele mai citite

Related Articles