Bilanţul alunecărilor de teren din California: cel puţin 18 morţi, 28 de răniţi şi 5 persoane în continuare dispărute

86

Bilanţul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma alunecărilor de teren din sudul Californiei a ajuns la 18 după ce echipele de salvare au găsit încă un corp neînsufleţit, a anunţat vineri şeriful comitatului Santa Barbara, Bill Brown, citat de DPA.

Corpul unui bărbat în vârstă de 87 de ani a fost găsit în locuinţa sa, a declarat Brown reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă.

Cinci persoane sunt în continuare date dispărute, printre acestea aflându-se şi un copil în vârstă de 2 ani, a adăugat acesta. 

”Îi căutăm în continuare în mod activ pe cei care sunt daţi dispăruţi”, a dat asigurări Brown.

Autorităţile au făcut publică, joi, lista cu numele celor 17 persoane decedate identificate până la acea vreme, acestea având vârste cuprinse între 3 şi 89 de ani, notează Xinhua.

De asemenea, douăzeci şi opt de persoane au fost rănite în urma alunecărilor de teren care au afectat, marţi, regiunea Montecito din Santa Barbara, situată la circa 150 de kilometri nord-vest de Los Angeles.

Sute de angajaţi ai serviciilor de intervenţii de urgenţă au căutat de atunci eventuali supravieţuitori prin stratul de noroi care în anumite zone ajunge până la nivelul şoldului, ajutaţi de buldozere, elicoptere şi câini salvatori.

”Pe măsură ce timpul trece şansele descresc, însă rămânem încrezători că vom găsi victime în viaţă”, a declarat Lael Wageneck, reprezentant al Departamentului lucrărilor publice din comitatul Santa Barbara.

Râul de noroi şi resturi, inclusiv copaci, stâlpi de electricitate şi bolovani, a fost declanşat de ploile abundente care au căzut în zona muntoasă ce fusese mistuită de flăcările incendiului Thomas izbucnit luna trecută.

Alunecarea de teren a distrus cel puţin 65 de locuinţe şi a provocat pagube la alte 462 aflate la mică de distanţă de regiunea afectată de flăcări.

Mare parte dintre pompierii care contribuie la misiunea de căutare şi salvare în urma alunecărilor de teren s-au luptat, timp de câteva săptămâni, şi cu incendiul Thomas care a ars 1.141 de kilometri pătraţi de teren şi a distrus circa 1.063 de clădiri, fenomenul fiind considerat cel mai important din istoria recentă a statului California, a precizat Wageneck.

Şeriful din Santa Barbara a emis joi seară un nou ordin de evacuare obligatorie, care ar putea rămâne în vigoare până la două săptămâni, pentru a uşura activitatea echipelor de intervenţie.

foto: CNN.com