Poetul Mihai Eminescu – în festival internațional în stațiunea de pe Valea Cernei!

Stațiunea Băile Herculane a găduit astăzi prestigioasa manifestare dedicată aniversării zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu – FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE LITERATURĂ MIHAI EMINESCU – PORNI LUCEAFĂRUL -, care a ajuns în acest an la cea de-a 28-a ediție! Au fost prezente aproape 50 de personalități ale vieții literare din țara noastră, dar și invitați din Republica Moldova și Serbia și iubitori de cultură din orașul de pe Valea Cernei.

Manifestările au început cu ceremonia depunerii unor jerbe de flori la bustul lui Mihai Eminesc, amplasat în Centrul istoric al stațiunii, în fața Hotelului Decebal, urmată de susținerea unui moment poetic din creația eminesciană. Participanții s-au deplasat, apoi, la Sala de ședințe a Primăriei orașului de pe Valea Cernei, programul continuând cu prezentarea participanților de către Florian Copcea – inițiatorul și organizatorul aceste manifestări de aproape trei decenii, iar eleva Georgiana Bujancă – de la Liceul HERCULES – a recitat o poezie scrisă de Mihai Eminescu și o poezie din creația proprie! Centrul de greutate al manifestărilor a fost simpozionul dedicat poetului aniversat, în care s-au prezentat alocuțiuni privind opera eminesciană și semnificația acesteia până în prezent, nelipsind polemicile între participanți, pe teme eminesciene! Evenimentele din Băile Herculane s-au încheiat cu acordarea Premiilor MIHAI EMINESCU, înmânate de Cristian Miclău – primarul orașului Băile Herculane, academicianul Mihai Cimpoi – președintele juriului festivalului, europarlametarul Maria Grapini și Florin Copcea – organizatorul manifestărilor, premiile fiind primite de Titu Dinuț, Nicolae Roșu, Vasile Bahnaru, Dragoljub Firulovici, Dorel Gaftoneanu, Vasile Barbu, Victor Atanasiu și Mihai Vicol.

Programul manifestărilor a continuat la Orșova, unde participanții erau așteptați la Mănăstirea SFÂNTA ANA din municipiul  de pe Dunăre.

acad. Mihai CIMPOI : “Este prezența lui Eminescu reprezentativă pe întregul glob, este tradus la această oră în 85 de limbi prin volume și în 250 de țări prin grupaje de versuri, prin poeme separate! Iată o prezență valorică extraordinară și care demonstrează vocația europeană și universală a culturii noastre! Ne bucură faptul că se traduce din ce în ce mai mult proza lui Mihai Eminescu! O ediție apărută la Sofia, în limba bulgară, în traducerea lui Ognan Stamboliev și în Spania a apărut o ediție integrală a prozei lui, tradusă de Xavier. Iată că și proza lui Eminescu este gustată pe mai multe meridiane ale lumii, iar prezența lui europeană se dublează prin prezența în China, unde a fost tradus și editat cel de-al treilea volum de opere al lui Eminescu în limba chineză și Eminescu a fost inclus într-o mare antologie de lirică universală – o sută de mari poeți ai lumii!”

acad. Gheorghe PĂUN : “Întreaga întâlnire e de un nivel foarte bun! Eu am mai fost de vreo două ori, inclusiv la Herculane și festivalul este evident în creștere – și numeric, și calitativ -, dar ce e foarte important din punct de vedere românesc, pentru că se vorbește de adamismul culturii românești, mereu pornim de la capăt, pornim festivaluri și nu le ducem mai departe… Aici este a XXVIII-a ediție, un lucru formidabil! Eu vin de pe Argeș, unde mai am o obsesie – blestemul manolic : se dărâmă noaptea ce se zidește ziua! Aici se zidește de 28 de ani, jos pălăria pentru organizatori!”

Vasile BARBU (Serbia) : “Cred eu că a fost foarte bine! De data aceasta am venit cu o delegație mai numeroasă din Serbia, în frunte cu poeții Adam Pulojic și Dragoljub Firulovici! Ediția a fost foarte bine organizată, cred eu că fiecare festival de literatură își are specificul lui, noi la Uzdin organizaăm altfel festivalul nostru de poezie DRuMURI DE SPICE, aici are o altă încărcătură, pentru că e lume multă… așa că a fost foarte bine!”

Tudor NEDELCEA (Craiova) : “A 28-a ediție a festivalului este, firește, superioară celorlalte și e normal să fie așa, pentru că au participat personalități marcante din România, din Serbia și din Basarabia! Eminescu merită să fie aniversat peste tot, chiar dacă nu sunt dovezi concrete că el a fost și în această zonă – la Turnu Severin categoric a fost! E posibil să fi fost pentru că el a declarat că a străbătut pământul țării în cruciș și-n curmeziș! Discuțiile în cadrul simpozionului au fost pertinente, au fost bazate pe opera lui, firește au fost și polemici, este și normal! Eminescu nu trebuie apărat, el se apără singur, pentru că este o valoare universală!”

Ediția din acest an a festivalului în orașul de pe Valea Cernei a fost organizată de Fundația Culturală LUMINA din Drobeta Turnu Severin, Primăria orașului Băile Herculane și Cenaclul literar DOMOGLED.

Paul-Sever SMADU

 

1 COMENTARIU

  1. Felicitări! Bucuria dv. va deveni bucuria naţiunii române care nu l-a
    uitat pe cel mai mare patriot poet naţional şi universal MIHAI EMINESCU!
    Gândurile dv. cele mai frumoase devin îndemnuri la cunoaşterea
    valorii României şi a poporului român din care facem cu toţii parte,
    într-o lume a globalizării şi uniformizării! Vă dorim forţă, patriotism, sănătate şi bucurii
    în ţara numită “Grădina Maicii Domnului” sau România!

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles