Peste 100 de cazuri de varicelă, în ultimele zile, în România. Medicii trag semnale de alarmă

România s-ar putea confrunta în curând cu o epidemie de varicelă. Peste 100 de cazuri au fost confirmate de medicii de la Institutul Matei Balş din Capitală, numai în ultima săptămână, a relatat postul de televiziune Antena 3.

Medicii se tem că numărul cazurilor va creşte în următoarele săptămâni, mai ales că vaccinul nu este în schema naţională.

Primele simptome ale varicelei sunt febra, oboseala, apetitul scăzut, durerile de cap şi inflamaţia gâtului. Abia după câteva zile apare erupţia. Numai în ultimele zile 67 de persoane au venit la Institutul Matei Balş cu astfel de probleme.

”Comparativ cu perioadele similare din anii trecuţi, este un număr clar mai mare în acest an. Încă nu se poate vorbi despre o epidemie de varicelă, dar dacă lucrurile vor evolua în aceeaşi direcţie, este posibil să ne confruntăm cu aşa ceva”, a atras atenția Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului “Matei Balş”.

Adulţii suportă mai greu boala decât copiii. În acest moment, la Matei Balş mai sunt internate 16 persoane în secţia de boli infecţioase. Singura metodă de protecţie împotriva varicelei este vaccinul, însă acum serul aproape că nu se mai găseşte în farmaciile din Capitală.

Boala trece de cele mai multe ori în aproximativ o săptămână, însă în anumite cazuri pacienţii pot face complicaţii. Unul dintre copiii internaţi acum la “Matei Balş” a dezvoltat encefalită, o boală care atacă sistemul nervos.

”Toate aceste forme severe pot să evolueze către insuficienţă respiratorie, insuficienţă hepatică, comă şi rarisim şi deces”, a spus Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului “Matei Balş”.

Specialiştii se tem acum de apariţia unei epidemii. Medicii recomandă consultul la medicul de familie, iar dacă simptomele sunt grave, pacienţii pot apela la Urgenţe.

De același autor

Related Articles