[FOTO] Casele din Bucureşti vorbesc la Radio România Cultural. Proiect dedicat Anului Centenar

100 de ani de la Unire înseamnă 100 de ani de poveşti. Pe tot parcursul anului 2018, lunea, în emisiunea Oraşul vorbeşte, o casă din Bucureşti îşi spune povestea la Radio România Cultural. Câte poveşti ascund zidurile caselor vechi puţini dintre noi ştiu. Acesta este motivul pentru care pornim într-o căutare a caselor în care s-a scris istorie în Bucureşti şi le dăm ocazia să îşi spună povestea.

Am căutat în arhive, la moştenitori, în romanele scriitorilor, în jurnale, pentru a afla evenimentele petrecute în aceste case-personaj, care vor face mărturisiri uluitoare pentru ascultătorii contemporani:

„Cum stai tu aşa, tinere, în faţa mea, în plin centru al Bucureştiului, gândeşte-te că în 1680 aici era hotarul. Şi pe hotar, o casă. Eu. O casă dată de primul proprietar Mănăstirii Kretzulescu.” Aşa îşi începe povestea Muzeul Naţional de Artă, fostul Palat Regal din Bucureşti.

„A trecut cineva pe lângă mine şi mi-a spus că sunt urâtă. Hmm… nici măcar nu m-a privit mai mult de o secundă. Poate puţin prăfuită, fără machiaj, poate cu riduri adânci, lăsate de cele ce am văzut şi trăit, dar urâtă, nu! Eu l-am cunoscut pe Carol I. Datorită lui m-am născut în 1868. Să vă văd eu, domnilor care spuneţi că sunt urâtă, după 150 de ani. Pe 25 septembrie 1872 toată lumea mă admira. Frumoasă, tânără, o poartă de plecare spre Moldova. Atunci, Gara Târgovişte. Acum, Gara de Nord.”

Fiecare casă prinde glas şi povesteşte cele mai importante evenimente care au avut loc în anul 1918. Casa care îşi spune povestea săptămâna asta este Palatul Cantacuzino, actualul sediu al Muzeului George Enescu.

De la 10:05, în emisiunea Oraşul vorbeşte, on air şi online, la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro.

Un proiect Radio România Cultural, susţinut de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

De același autor

Related Articles