[FOTO] Dirijorul Mihail Agafița este invitatul emisiunii Boema, de la ora 22:15

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea. Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii aducem pe calea undelor în casele şi sufletele voastre, oameni de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară, invitatul nostru, Mihail Agafița, ne vorbește despre amintirile, realizările și proiectele sale și mai ales despre dragostea sa pentru muzică la emisiunea Boema, de la ora 22:15.

Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 20 ani, circa 600 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Cehia, Ucraina şi Belarus, precum si diverse turnee in Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis. Născut în 1973 în Republica Moldova Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005 – 2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.
Din 2004 deţine funcţia de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 obţine prestigioasa poziţie de Prim Dirijor şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleeaşi instituţii.Între anii 2009 – 2013 este Dirijor Permanent al Filarmonicii “Transilvania” din Cluj.

Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media.Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale.

Dirijorul Mihail Agafița s-a aflat și la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, într-un concert cu 4 soliști instrumentiști pe afișul serii, anul acesta.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în anul 2010, Republica Moldova), dirijorului Orchestrei Simfonice, Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.
În ianuarie 2016 Ministerul Culturii al Republicii Moldova i-a acordat maestrului premiul „Gavriil Musicescu” pentru contribuție excepșională la promovarea creației simfonice și prestație deosebită în spectacole de excepție.

https://www.facebook.com/apostolmariancs/videos/pcb.1522536217801927/1522520144470201/?type=3&theater
Rămâneți pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău

 

 

 

 

 

De același autor

Related Articles