Premierul nu susţine proiectul Casei Regale. Guvernul va da aviz negativ către Parlament: Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român

Premierul Mihai Tudose nu susţine proiectul Casei Regale, inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, iar Guvernul va da aviz negativ către Parlament. România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”, a declarat astăzi premierul citat de TVR.

Inițiativa, semnată de preşedinţii celor două Camere Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, prevede „recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia”, se arată într-un comunicat de presă.

Proiectul mai prevede un buget anual aprobat de Guvern pentru Casa Regală şi Palatul Elisabeta în folosință pentru următorii 49 de ani. Executivul ar plăti și pentru staff-ul Casei Regale, aproximativ 20 de angajați.

Astfel, Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei și principele Radu ar urma să beneficieze de o locuință gratuită, o indemnizație lunară, mașina și paza permanentă asigurate de SPP.

Proiectul are nevoie de acordul Parlamentului.

Cele mai citite

Related Articles