[FOTO] Cristina Stamate: “Faptul că îi faci pe oameni să râdă este extraordinar”. Astăzi i-a făcut pe oameni să plângă, a murit!

Cristina Stamate s-a născut pe  8 septembrie 1946, în București şi a plecat după Stela Popescu pe 27 noiembrie.

Regretata sa prietenă, Stela Popescu spunea despre ea că “Are vocaţia iubirii faţă de tot ce este frumos pe lume, iar pentru ceea ce se numeşte mizeria omenească, are o privire ironică, dar înţelegătoare. Are vocaţia prieteniei, gata oricând să-ţi fie aproape, fără să aştepte nici o recompensă. Te iubesc, Cristina şi aş vrea să am bucuria de a-ţi citi gândurile aşternute pe hârtie mereu, mereu …” în prefața cărții Cristinei Stamate,“Femeia Hopa- Mitică”. Poate de aceea, Cristina Stamate  a urmat-o atât de repede…

Regretata actriţă Cristina Stamate, îndrăgită de milioane de români, declara despre Marea sa iubire, Teatrul:

“Da, se consumă sigur. E frustrant să ştii că nu rămâne nimic. Şi asta, orice om deştept simte. Ai parte de celebritate, dar nu şi de eternitate. Nu e ca în film. Dar trebuie să înveţi să laşi vanitatea deoparte. Pana la urmă, e o meserie ca oricare alta şi faptul că îi faci pe oameni să râda, aşa cum un medic poate să trateze o boală, e extraordinar. Şi dacă ar fi doar ca o meserie trecătoare, ar mai fi cum ar fi. Dar e trădătoare, e îngrozitor de trădătoare, te trădeaza mai rău ca orice bărbat! Te poate iubi, te ţine în braţe şi apoi, brusc, te lasă să cazi, te face buf şi te lasă în stradă. Şi nu înţelegi de ce nu te mai vrea nimeni, nu te mai place nimeni, că doar tu eşti acelaşi ca înainte. Am văzut asta de atâtea ori în jurul meu, la actori mari, ce au fost adoraţi de public, că mi se face şi frică. E o meserie pe care n-aş recomanda-o nimănui.”

La 17 ani a intrat Institutul de Artă Teatrală ṣi Cinematografică a intrat la vârsta de 17 ani, avându-i profesori pe  Alexandru Finţi, regizor  ṣi Sandei Manu.

A absolvit în anul 1967, a jucat  doi ani la Teatrul din Arad și  a venit la Bucureṣti, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.

A rămas în memoria românilor din  zeci de spectacole la Teatrul de Revistă, la Teatrul Naţional de Televiziune ṣi la Teatrul Naţional Radiofonic actriţa Cristina Stamate şi-a pus în valoare simţul umorului, ironia şi autoironia.

De ce iubim actorii de teatru şi film, aceşti Visători de Profesie ? Se spune că teatrul este Viul pentru Vii, că ei actorii sunt scutul personajelor care ne protejează sufletul, ni-l hrănesc cu spiritul lor, ni-l potcovesc cu norocul cunoaşterii.

Cristina Stamate : “Faptul că îi faci pe oameni să râdă este extraordinar” Astăzi i-a făcut pe oameni să plângă, a murit!

Dumnezeu să o odihnească !

Anca Bica Bălălău

Sursa foto-Teatrul Constantin Tănase

 

De același autor

Related Articles