Persoanele sănătoase sunt aşteptate la Caransebeş să doneze sânge!

Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa continuă campania de donare pentru a ajuta câţi mai mulţi bolnavi care au nevoie de sânge. O nouă colecta mobilă va fi organizată joi, 23 noiembrie la Spitalul Municipal din Caransebeş. Medicul Rodica Neaga, şeful Centrului de Transfuzii roagă cetăţenii să vină să facă o faptă bună pentru că în acest moment în Caraş-Severin este nevoie de sânge pentru toate grupele.

În schimbul celor 450 de mililitri de sânge, cei care trec pragul centrului beneficiază de şapte bonuri de masă, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o lună, analize gratuite şi o zi liberă de la locul de muncă. Colecta mobilă de sânge organizată ieri de Centrul de Transfuzii la Spitalul Orăşenesc din Oţelu Roşu, a fost un eşec. Doar 8 cetăţeni din cei 15 prezenţi la acţiune, au fost apţi să doneze sânge.

Foarte important este ca persoana care se prezintă la donare să fie într-o perfectă stare de sănătate. În primul rând să nu aibă în antecedente o serie de afecţiuni cronice. De exemplu, în caz de hipertensiune este contraindicată donarea de sânge la anumite valori ale tensiunii arteriale; de asemenea, în caz de anemie, la anumite valori ale hemoglobinei nu se recomandă donarea de sânge. Când vorbim de afecţiuni cronice, ne referim în general la afecţiuni cardiace, dar şi la alte boli cronice pe diferitele sistemele – respirator, digestiv etc. Sunt însă şi situaţii când persoanele cu afecţiuni cronice pot dona sânge.

Donarea nu este dureroasă, nu are efecte adverse pentru donator, dar poate însemna o şansă în plus la viaţă pentru un bolnav aflat într-o situaţie gravă!

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles