Deciziile justiţiei de la Madrid privind arestarea colaboratorilor fostului lider catalan şi mandatul de reţinere emis pe numele acestuia au provocat diverse reacţii la Madrid şi la Barcelona.

La Barcelona, în apropierea sediului Parlamentului, câteva sute de persoane au protestat faţă de reţinerea miniştrilor regionali care s-au prezentat joi la Audienţa Naţională.

Reporter, Anamaria Damian: „Guvernul legitim al Cataloniei intră la închisoare pentru că a fost fidel mandatului încredinţat de parlament, a reacţionat cu puţin timp în urmă pe condul său de twitter Carles Puigdemont, pe numele căruia Audienţa Naţională a emis un ordin european de căutare şi reţinere.

„Ruşine!”, „Libertate pentru deţinuţii politici!”, „Nu sunteţi singuri” au strigat la Barcelona susţinătorii independenţei şi ai celor nouă foşti miniştri regionali care au intrat deja în închisoare din dispoziţia judecătorului Carmen Lamela.

Aceasta a considerat că foştii colaboratori ai lui Carles Puigdemont prezintă risc de a fugi şi de a distruge probe.

Se aşteaptă manifestaţii masive de protest faţă de măsurile considerate dure ale justiţiei spaniole pentru liderii catalani în 12 noiembrie.

Dar până atunci, prima reacţie oficială a venit de la primarul Barcelonei, Ada Colau, care spune că deciziile judecătoarei Lamela constituie o gravă eroare politică şi că este nevoie de un front comun pentru eliberarea celor arestaţi.

Şi liderii Partidului Socialist Catalan, formaţiune care a criticat în egală măsură decizia lui Puigdemont, cred că este o măsură exagerată şi că problemele politice au nevoie de soluţii politice, după cum afirmă partidul într-un comunicat.” RRA