Turneul Vă place Beethoven? cu Răzvan Suma şi Daniel Goiţi, la final!

8 oraşe din România, o nouă aventură muzicală cu doi instrumentişti de excepţie, Răzvan Suma şi Daniel Goiţi, săli pline şi o concluzie clară la final de turneu: publicului îi place Beethoven şi în mod sigur îi plac cele două instrumente magice care au scris povestea de succes a turneului desfăşurat între 11 şi 30 octombrie.

Ajuns la ediţia cu numărul 6, turneul Vă place…? a fost iniţiat în 2012 de violoncelistul Răzvan Suma, iar de atunci publicul a urmărit fascinat acest turneu care a crescut de la etapă la etapă: de la Bach la Brahms, de la tango la Schumann şi Schubert. Anul acesta, turneul a lansat o nouă provocare: Vă place Beethoven?, prezentând un program cu trei sonate pentru pian şi violoncel semnate de compozitorul german: Sonata în la major, op. 69, nr. 3, reper absolut şi revoluţionar al genului, alături de Sonata în do major, op. 102, nr. 1, şi de Sonata în re major, op. 102, nr. 2.

Turneul s-a încheiat luni, 30 octombrie, la Piteşti, iar pe 24 octombrie cei doi muzicieni au adus turneul şi la Bucureşti, la Sala Radio, unde Răzvan Suma şi-a lansat cel mai recent CD, Răzvan Suma. Haydn, Schumann – Concerte pentru violoncel, apărut în această toamnă la Editura Casa Radio.

Iată ce au declarat protagoniştii turneului la finalul acestei experienţe, într-un interviu pentru Radio România Muzical:

Răzvan Suma: „Da, Beethoven a fost personajul principal, dar, pentru mine, colaborarea cu Daniel Goiţi este un privilegiu. Am devenit un fan al lui. Este un artist atât de complex, care scoate din mine ceea ce este mai bun! A studiat la Cluj-Napoca, este clujean în momentul acesta cum sunt eu bucureştean, dar ne-am format în acelaşi oraş, Cluj-Napoca, şi cred că asta contează foarte mult. Abordarea muzicii nu poate să fie atât de diferită în momentul în care te formezi cu aceeaşi bază”.

Daniel Goiţi: „Mi-a plăcut oferta pe care mi-a făcut-o Răzvan Suma. La început erau Variaţiunile de Beethoven, iar după aceea a trecut la sonate, ceea ce m-a entuziasmat şi mai mult. E o mare bucurie”.

Iar aprecierea publicului nu s-a lăsat aşteptată: „O mare bucurie acest turneu, mai ales că avem aşa o toamnă frumoasă”, „Îmi place Beethoven, iar cu aceşti doi muzicieni de excepţie Beethoven sună minunat… Muzica devine frumoasă şi bună prin mâinile artiştilor”.

Artiştii au dedicat seria acestor concerte unei cauze caritabile. De 25 de ani, Hospice Casa Speranţei există în România pentru a oferi sprijin gratuit copiilor şi adulţilor cu boli incurabile. Pentru că ştim cât de mare este nevoia de servicii de îngrijire paliativă, ne alaturăm demersurilor Hospice şi îi îndemnăm pe spectatorii şi prietenii noştri să se implice alături de noi, prin donaţii sau orice altă formă de susţinere a acestei cauze.

Un proiect Radio România. Organizatori: Asociaţia Culturală Analia Selis. Coproducător: Radio România. Partener oficial: BMW. Proiect co-finanţat de UCIMR. Trasportator aerian oficial: Air France / KLM. Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Orchestrele şi Corurile Radio România, TVR3, România Liberă, Caţavencii, Hotnews.ro, Business Review, Cariere, Forbes, Ziarul Metropolis, 9AM, Urbo.ro, Garbo, Media Trust, România TV. Sponsori: Sensi Blu, Vestra Grupul Elsaco, Cai de Vis.

De același autor

Related Articles