CRONOLOGIE: Incendiul din clubul Colectiv – tragedia neputinţei noastre

576

Cu exact doi ani în urmă, în 30 octombrie 2015, la ora 22:30, în timpul unui concert în Clubul Colectiv din centrul capitalei, aflat în fosta fabrică „Pionierul”, prilejuit de lansarea albumului „Mantras of War”, al trupei Goodbye To Gravity, a avut loc un incendiu puternic pornit de la nişte artificii, care s-a soldaţ iniţial, cu 27 de morţi şi 147 de răniţi. Era cel mai mare incendiu într-un club din lume în ultimii doi ani şi a devenit cea mai mare tragedie din ţara noastră de după 1989. Victimele au fost transportate la 11 spitale din Bucureşti şi Ilfov, iar sute de oameni au format cozi mari pentru a dona sânge. Ancheta preliminară a relevat că patronii clubului nu aveau autorizaţie de la pompieri pentru asemenea activităţi, iar la momentul tragediei, în club se aflau peste aproape 300 de persoane.

Au urmat ample proteste de stradă în întreaga ţară care au culminaţ la 4 noiembrie cu demisia cabinetului Victor Ponta.

Mai mulţi chimişti de la Universitatea Politehnica din Bucureşti au analizat substanţele rezultate în urma arderii buretelui folosit pentru izolarea fonică în clubul Colectiv, depistându-se substanţe extrem de toxice care au fost inhalate de cei aflaţi în club: monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidric, monoxid de azoţ dar şi bioxid de azot

Şefi de stat şi de guverne, ambasadorii străini aflaţi la Bucureşti, personalităţi din ţară şi străinătate au transmis mesaje de solidaritate în urma tragediei de la clubul Colectiv.

Reprezentanţele diplomatice la Bucureşti ale SUA, Federaţiei Ruse, Franţei, Marii Britanii, Spaniei au coborât steagurile în bernă în semn de doliu.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, aflaţi la Bucureşti pentru o reuniune la nivel înalţ au mers la locul tragediei, la fel ca şi şeful Jandarmeriei turce, aflat într-o vizită oficială în România.

Papa Francisc i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis un mesaj în care îşi exprima profunda durere pentru tragedia din clubul Colectiv, iar Prinţul Charles al Marii Britanii s-a arătat extrem de şocat de tragedia care a avut loc la Bucureşti.

La doi ani de la tragedie, numărul celor decedaţi a ajuns la 65, alte zeci de persoane fiind încă în tratament.

Cei care şi-au pierdut viaţa la 30 noiembrie, sunt: Ştefan Andrei Hamed, Cătălina Ioniţă, Alexandru Cătălin Simion, Anda Ioana Epure, Petru Andrei Bucă, Mihaela Vieru, Maria Dorina Vulcu, Valentina Florea, Carmen Irina Opriţă, Gabriel Matei, Radu Palada, Tilie Nelu, Vlad Ţelea, Diana Elena Enache, Nicoleta Baldovin, Ioan Tripa, Paul Alexandru Georgescu, Adrian Rugină, Constantin Marian Ignaţ Laurenţiu Marian Vârlan, Maria Ion, Ionuţ Valentin Fieraru, Mihai Cătălin Alexandru, George Claudiu Petre, Marius Ştefan Ruşitoru, Simona Livia Stan, Monica Tănăsoiu.

RADOR vă prezintă cronologia evenimentelor ce au urmat acestui moment tragic, care a marcat profund societatea românească în ultima parte a anului 2015 şi în perioada care a urmat.

31 octombrie – Guvernul, reunit de urgenţă în şedinţă, a declarat trei zile de doliu naţional, după tragedia din clubul Colectiv: 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie

1 noiembrie – Alte trei persoane spitalizate după tragedie şi-au pierdut viaţa: Liliana Gheorghe – la Spitalul de Arşi, Mimi Voicu şi Alexandra Matache – la Spitalul Bagdasar Arseni. Bilanţul victimelor a ajuns la 30 de morţi şi 146 de răniţi.

2 noiembrie – Încă o persoană spitalizată a murit: Costel Cârlicean – la Spitalul de Arşi. Bilanţul tragediei – 31 de morţi

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv” din Bucureşti, „încercând salvarea mai multor vieţi cu preţul sacrificiului suprem”

Ministerul Sănătăţii anunţă că în spitalele din Bucureşti şi din judeţul Ilfov sunt internate, la acest momenţ 137 de victime ale incendiului din Bucureşti din data de 30 octombrie 2015. Dintre aceştia, aproximativ 80 de pacienţi sunt în stare gravă şi foarte gravă, alte nouă persoane fiind externate. Cei mai mulţi pacienţi erau internaţi la Spitalul de Arşi – 27 de pacienţi, Spitalul Bagdasar Arseni – 21 de internaţi şi – Spitalul Universitar – 20 de persoane.

Tiberiu Niţu, procurorul general, a declarat că ancheta procurorilor în cazul incendiului de la clubul Colectiv se derulează pe toate palierele, atât cu privire la companiile private, cât şi cu privire la autorităţile statului

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a constituit o Comisie pentru coordonarea activităţii de acordare a asistenţei medicale a victimelor, pentru ca toate măsurile de intervenţie medicală în acest caz extrem de dificil să fie coordonate şi toate protocoalele terapeutice să fie asigurate.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a anunţat că face toate eforturile pentru a asigura tot necesarul de medicamente şi dispozitive spitalelor în care sunt internaţi pacienţii.

Acţionarii clubului Colectiv – Costin Mincu, Alin George Anastasescu şi Paul Gancea – au fost audiaţi, la Parchetul General, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Toţi trei au primit mandat de reţinere, iar a doua zi, pe 3 noiembrie, au fost reţinuţi pentru 30 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

3 noiembrie – Încă o persoană spitalizată a murit: Andreea Chiriac – la Spitalul Pantelimon. Bilanţul tragediei se ridica la 32 de morţi şi aproape 140 de persoane spitalizate din care circa 80 în stare gravă. La patru zile de la incendiul care a cuprins Clubul Colectiv din Capitală bilantul celor spitalizaţi arată astfel: 18 sunt în stare critică, 17 în stare gravă, 30 sunt intubaţi şi 71 sunt în stare stabilă, anunţă medicii

Bucureştenii s-au strâns în Piaţa Universităţii, după cele trei zile de doliu naţional, dar au ajuns la Guvern şi au blocat Piaţa Victoriei, unde au protestat o oră şi jumătate. Cei peste 25.000 de oameni au ajuns apoi în faţa Primăriei Sectorului 4. Protestatarii au cerut demisia premierului Victor Ponta, a lui Gabriel Oprea şi a lui Cristian Popescu Piedone

4 noiembrie – Premierul Victor Ponta a demisonat. „Oamenii simt nevoia de mai mult“ „Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există şi dorinţa de avea responsabilităţi mai mari decât a patronilor. Nu vreau să las această responsabilitate nici pe seama celor din teren, a miniştrilor. Sunt gata să fac eu acest gest. Îmi depun mandatul de prim-ministru şi al Guvernului României. Nu mă bat cu oamenii niciodată. Vreau să spun că supărarea, suferinţa, nu trebuie să degenereze într-un joc politc. Violenţa verbală este un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm. Sper ca această demisie să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim la raţiune”, a declarat Ponta. Declaraţia lui Ponta a venit după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declarase în cursul dimineţii „Nu trebuie să fii surd sau orb când oamenii îşi strigă nemulţumirea în stradă. Unii parteneri nu înţeleg asta. Premierul Victor Ponta a hotărât să-şi depună mandatul. Nu se mai poate aşa ceva. Am avut o discuţie foarte serioasă şi profundă cu premierul. O să vă spun mai multe la ora 13.00. Nu suntem un partid de răzgândeni. Sunt convins că după ce premierul îşi va depune mandatul, primarul Sectorului 4 va demisiona. Câţi lideri europeni ar trebui să demisioneze ca Piedone să-şi depună mandatul? “, a spus Liviu Dragnea.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat: „Victor Ponta a făcut ce trebuia. Jocul acum este în mâna preşedintelui. Decizia va fi foarte importantă. Era necesar gestul lui Ponta. Preşedintele are variante, inclusiv să-şi aducă propriul Guvern. Preşedintele Iohannis are deja un angajament legat de desemnarea lui Predoiu. Dacă îşi va menţine angajmentul, atunci Predoiu trebuie să înceapă să negocieze. Gabi Oprea nu mai poate să apară în niciun cabinet sub nicio formă. Nu cred că s-a încheiat cariera politică a lui Victor Ponta. Este un mare cadou pentru România. Mă bucur că a coincis cu ziua mea (n.r.- în această zi este ziua de naştere a lui Traian Băsescu). Nu am rămas cu un sentiment major faţă de Ponta. El trebuia să facă acţiunea aceasta demult. Va fi foarte bine receptat în afară. Se demonstrează că România este un popor viu”.

Preşedintele României, Klaus Iohanniş a declarat că va programa consultări cu partidele politice pentru numirea unui nou prim ministru în locul lui Victor Ponta. „Vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează. Sigur, astăzi deja şi partidele, şi analiştii au vehiculat fel şi fel de variante. Nu vreau astăzi să intru în detalii tehnice. După ce vom parcurge următorii paşi şi după prima rundă de consultări voi veni în faţa opiniei publice, voi expune primele concluzii şi voi expune opinia mea în ce priveşte demersul ulterior”, a adăugat Iohannis

Şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a anunţat că îşi depune demisia: „După toate reacţiile din ultimele zile, după emoţia şi furia total justificate şi exprimate în spaţiul public în căutarea vinovaţilor, după miting-ul de ieri din Capitală în care mii de bucureşteni mi-au cerut demisia, am avut timp să reflectez şi am ajuns la următoarea concluzie: îmi prezint astăzi demisia de primar al Sectorului 4, în semn de respect faţă de victimele tragediei şi sper ca vidul legislativ şi carenţele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcţionar până la cel mai înalt for legislativ. Poate că atunci când mii de oameni ies în stradă să-ţi ceară să pleci şi alte mii cer acelaşi lucru pe reţelele de socializare, e bine uneori să asculţi. Îmi asum această vină morală, cât despre cea legală, voi lăsa Justiţia să îşi spună cuvântul”, a transmis edilul într-un comunicat de presă.

El şi-a exprimat din nou regretul pentru tragedia din Clubul Colectiv, dar şi pentru reacţiile sale din primele clipe de după tragedie.

„Sunt şi eu tată şi mă doare sufletul când mă gândesc la durerea celor care sunt nevoiţi acum să-şi îngroape copiii sau să tremure lângă patul de spital, sperând ca ei să se facă bine. Condoleanţe familiilor îndoliate şi multă putere si sănătate celor care se luptă în aceste clipe pentru viaţă. Îmi dau seama acum că nu era momentul cel mai potrivit să vorbesc despre acte. Mărturisesc însă că motivul pentru care am făcut-o nu a fost pentru ca să îmi salvez pielea, ci dorinţa de a clarifica lucrurile cât mai repede, de a informa publicul despre documentele firmei care deţinea Clubul Colectiv, din punct de vedere al competenţelor Primăriei Sectorului 4”, precizează Piedone.

Seara, cei aproape 30.000 de oameni care au ieşit din nou pe străzile Bucureştiului nu se mulţumesc cu demisiile pe care premierul Victor Ponta şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi le-au anunţat de dimineaţă. Românii au ieşit din nou într-un număr şi mai mare decât cu o seară precedentă. Protestatarii au scandat pentru schimbarea sistemului, au cerut capetele celor care încă sunt în funcţii importante, în cuda dosarelor penale pe care le au, oamenii au strigat că vor justiţie şi demisia parlamentului corupţ dar şi un Guvern de tehnocraţi. Oamenii au strigat împotriva partidelor, dar şi a patriarhului Daniel, ca urmare a reacţiei nervoase a acestuia din timpul înmormântării femeii de serviciu care a murit la Colectiv. Oamenii au anunţat că nu se vor opri, că mişcarea va continua până ce întreg sistemul se va schimba.

Alţi 40.000 de oameni au protestat şi în marile oraşe din ţară, în semn de solidaritate cu mişcarea din capitală

5 noiembrie – la ora 7:00 situaţia se prezenta astfel: 83 pacienţi în stare critică şi gravă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că l-a desemnat premier interimar pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că nu se opune niciunui transfer al răniţilor din Colectiv la unităţi medicale din afara ţării, dar a atenţionat că aceşti pacienţi sunt greu de transportat având în vedere că mulţi dintre ei prezintă leziuni pulmonare severe.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel a declarat „Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite”, după ce capul bisericii a fost acuzat că slujitorii Domnului nu s-au implicat în alinarea suferinţelor provocate după catastrofa din clubul Colectiv.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat că mai multe state europene s-au oferit să primească pacienţi aflaţi în stare critică şi gravă în urma incendiului din clubul Colectiv. „Vorbim de Belgia, cel puţin 8 pacienţi din care 3 foarte grav şi 5 intermediar – adică neventilaţi -, vorbim de Olanda, care a anunţat că primeşte 4 pacienţi de terapie intensivă ventilaţi şi 3 mai puţin grav, dar care necesită terapie pentru arşi. În Olanda, vom mai primi alte date pentru paturi suplimentare. Vorbim de Germania, în care am intrat cu primul contact şi o să aflăm în seara asta câte paturi ne pun la dispoziţie”, a anunţat Arafaţ la Palatul Victoria

Preşedintele Klaus Iohannis i-a vizitaţ seara, pe pacienţii internaţi la Spitalul Militar în urma incendiului care a avut loc la clubul Colectiv din Capitală, soldat cu 32 de decese şi aproape 150 de răniţi.

Seara, bucureştenii au ocupat din nou Piaţa Universităţii, aceasta fiind a treia zi de proteste după tragedia care a avut loc în club Colectiv. Pe pancartele afişate se pot citi mesaje care au ca numitor comun dorinţa de schimbare a sistemului şi mai mulţi oameni cer ca preşedintele Klaus Iohannis să vină în stradă. ”Klauş strada se consultă în stradă” este scris pe câteva pancarte ale protestatarilor, în timp ce pe altele sunt inscripţionate mesaje pro-monarhie.

De asemenea, se scandează împotriva parlamentarilor şi a Avocatului Poporului şi se fac îndemnuri ca oamenii să se alăture în număr cât mai mare protestului strigându-se ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”. Se scandează „Corupţia ucide”, „Nu schimbăm un nume, schimbăm un sistem”, „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie”.

6 noiembrie – Un singur pacient a fost externat de la Spitalul „Bagdasar Arseni”. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat că în spitalele din Bucureşti mai sunt internate 127 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 65 în stare critică şi gravă.

Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat impresionat de curajul tinerilor răniţi în incendiul de la Colectiv, internaţi la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, şi a afirmat că discuţia cu ei a fost un „moment delicat şi dificil”.

Procurorii DNA au început în dosarul „Colectiv” urmărirea penală in rem, pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit persoane cu atribuţii de decizie şi avizare din Primăria Sectorului 4, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a promis reprezentanţilor societăţii civile şi ai „străzii” – cu care s-a consultat la Cotroceni – că va merge în Piaţă, la protestatari, dar a precizat că nu va anunţa nici ora, nici ziua pentru a nu face din asta un eveniment media.

Procurorii Parchetului General au finalizat cercetarea la faţa locului în cadrul anchetei privind incendiul de la clubul Colectiv, fiind audiate în ultima săptămână 147 de persoane, martori şi persoane vătămate

O slujbă de pomenire a fost oficiată, la clubul Colectiv, după-amiaza, în memoria celor 32 de persoane care şi-au pierdut viaţa în tragedia petrecută în urmă cu şapte zile. Slujba a fost oficiată, înainte de Sâmbăta Morţilor, de un sobor de preoţi, condus de părintele Mihai Aurel, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştiului, şi de părintele Nectarie, stareţul Mănăstirii Radu Vodă din Capitală.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a declarat că se aşteaptă o cerere formală din partea României privind modul în care pot fi ajutate persoanele care au suferit arsuri în urma incediului din Clubul Colectiv.

Mai mult de o treime (38%) dintre români cred că proprietarii clubului Colectiv sunt vinovaţi de incendiul produs săptămâna trecută pentru că nu au respectat normele de siguranţă, iar 35% susţin că Primăria locală, „care a dat autorizaţie fără să verifice locul”, este responsabilă de tragedia produsă, relevă un sondaj realizat de CSCI, transmis presei

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi două angajate ale primăriei au fost reţinuţi după mai multe ore de audieri la DNA, în dosarul privind tragedia de la Clubul Colectiv. Fostul edil a fost reţinut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual. În dosar au fost reţinute Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi la fals intelectual

Procurorii Parchetului General au dispuş în dosarul incendiului de la Colectiv, reţinerea lui Viorel Zaharia, pentru ucidere din culpă, şi a lui Cristian Mihai Niţă şi a Danielei Ioana Niţă, pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, toţi trei în legătură cu furnizarea artificiilor pentru clubul în care a avut loc incendiul soldat cu 32 de morţi, până în acest moment.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Daniela Niţă, administrator şi acţionar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, şi Cristian Niţă (director), au fost reţinuţi pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri; iar Viorel Zaharia (pirotehnist) este acuzat de ucidere din culpă

Seara, 7000 de persoane au venit în Piaţa Universităţii, în a patra zi de proteste organizate în Capitală. Spre deosebire de zilele trecute, când manifestanţii s-au deplasat spre puncte cheie din apropiere, de data aceasta au rămas în zona de lângă Universitatea din Bucureşti. Bulevardul Magheru este blocat de la Hotel Intercontinental până la rond.

„Plecaţi singuri sau vă dăm noi jos”, „DNA şi CSM, aceeaşi mizerie”, „Vrem un stat corecţ nu defect”, „Pedepse de cinci ori mai mari pentru funcţionarii corupţi” — sunt câteva dintre mesajele strigate de participanţii la manifestaţie sau inscripţionate pe pancarte.

Pentru a doua seară consecutiv, manifestanţii îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să vină în piaţă.

Au mai fost câte 5000 de protestatari la Iaşi şi Constanţa şi alte câteva mii în marile oraşe din ţară

7 noiembrie – Doi pacienţi internaţi la Spitalul de Arşi, în urma incendiului din clubul Colectiv, au decedat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă – 6/7 noiembrie, ducând la 34 numărul celor decedaţi.

În cursul zilei alţi doi pacienţi au decedat la Spitalul de Arşi şu un altul la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Bilanţ – 37 de morţi.

Ulterior s-a comunicat că, dintre cei 16 răniţi din incendiul de la club Colectiv, care au fost transportaţi în cursul nopţii trecute în străinătate, doi au decedaţ conform declaraşiei premierului interimar Sorin Cîmpeanu. El a mai precizat că este vorba despre un pacient român şi unul italian, transportaţi în Olanda, numărul celor decedaţi ajungând la 39.

Celebrul violonist Andre Rieu a sosiţ după-amiaza, la clubul Colectiv din Capitală, artistul venind special din Olanda pentru a aduce un omagiu victimelor tragediei de săptămâna trecută. La Club Colectiv, Rieu, care a susţinut o serie de şapte concerte în acest an la Bucureşti, s-a rugat alături de un grup de tineri şi a îngenunchiat la locul unde sunt aprinse mii de lumânări în memoria tinerilor care şi-au pierdut viaţa în incendiul devastator

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a rugaţ la Mănăstirea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Rădăuţi, pentru tinerii din clubul Colectiv din Bucureşti care „au trecut la Domnul într-o formă neaşteptată, surprinzătoare şi violentă”

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că are să îşi reproşeze „foarte multe, la fel ca toţi cei care trebuiau să facă foarte multe lucruri pentru sistemul de sănătate românesc” şi a precizat că el nu a spus „niciun moment” că nu este nevoie de ajutor, în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei de după incendiul din Club Colectiv.

Şeful secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr, a declarat că datele statistice prezentate în literatura de specialitate arată că, în cazul asocierii arsurilor de căi tegumentare şi căi aeriene, indicele de mortalitate se situează între 30-80%.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că este alături de familiile îndoliate, după o zi în care şapte răniţi în incendiul de la clubul Colectiv au decedat. „Sunt cu gândul şi cu sufletul alături de familiile îndoliate, care au primit astăzi vestea tragică a dispariţiei celor dragi, aflaţi în suferinţă în spitale. Dumnezeu să-i odihnească!”, a scris Iohanniş pe pagina sa de Facebook.

În total, numărul pacienţilor decedaţi în urma incendiului din Club Colectiv a ajuns la 39. Şapte răniţi au decedaţ în cursul zilei, cinci dintre aceştia la spitale din România, iar doi, după ce au fost transferaţi în Olanda.

Numărul celor decedaţi în tragedia din clubul Colectiv a ajunş seara, la 41, după ce alte două persoane rănite în incendiul de săptămâna trecută au murit la Spitalul Floreasca şi Spitalul Bagdasar-Arseni. Numărul de persoane decedate în cursul zilei de sâmbătă – 7 noiembrie – a crescut astfel la nouă, dintre care şapte, la spitale din Bucureşti, iar două, după ce au fost transferate în Olanda.

Numele celor nouă care au murit la 7 noiembrie sunt: Daniel Ciobanu, Ionuţ Cosmin Popescu, Ionuţ Maior, Adrian Popa, Tullia Ciotola, Florin Popescu, Mavi Serian, Andra Elena Toader şi Alexandru Chelba.

Judecătoria Sectorului 4 a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a patronilor de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de clubul Colectiv. Este vorba de Daniela Niţă, administrator şi acţionar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, şi Cristian Niţă, director al firmei de artificii. În acelaşi dosar a fost arestat preventiv şi pirotehnistul Viorel Zaharia.

Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu – Piedone, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, de magistraţii Tribunalul Bucureşti, care au admis cererea procurorilor DNA, Piedone fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual. În dosar au fost reţinute Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi la fals intelectual.

Peste 2000 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii, pentru a cincea seară consecutiv şi au ocupat carosabilul. S-au scandat lozinci împotriva clasei politice şi a sistemului politic, afişând şi pancarte precum „Pe cine votăm dacă nu ne organizăm”, „Nu renunţăm uşor”, ”Nu vă mai bateţi joc de banul public”, „Nu renunţăm, impozitaţi BOR”. De asemenea, protestatarii au scandat lozinci cum ar fi „Să vină justiţia, nu-i de-ajuns demisia”, „Jos mafia”, „Vrem dreptate, nu imunitate”, „Vrem oameni noi, nu pungaşi ca voi”.

Protestele şi adunările de solidaritate au continuat în oraşele din ţară, cu prezenţă mai redusă.

8 noiembrie – Alţi doi răniţi în incendiul din Colectiv au murit la Spitalul Floreasca, în cursul nopţii, şi un alt pacient de la Spitalul de Arşi a murit în seara precedentă. Numărul deceselor ajunge la 44.

Numărul pacienţilor aflaţi în stare critică şi gravă depăşeşte 30, o parte dintre aceştia urmând a fi transferaţi în unităţi medicale din alte ţări, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. El a dezminţit zvonurile potrivit cărora numărul celor decedaţi ar fi mai mare decât al celor declaraţi.

Ministerul Sănătăţii a înfiinţat începând cu această zi un grup de intervenţie care are misiunea de a gestiona cea de-a doua etapă a îngrijirilor acordate pacienţilor internaţi în unităţile sanitare după incidentul din data de 30 octombrie.

„Vreau să subliniez că toate costurile aferente transportului si tratamentului pacienţilor transferaţi in clinicile din strainatate la recomandarea medicilor, vor fi suportate de catre autoritaţile romane, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului. Ne gândim şi la suport financiar pentru aparţinătorii care însoţesc pacienţii transferaţi”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

Mai mulţi răniţi în clubul ”Colectiv”, care sunt în stare critică şi gravă în spitalele bucureştene, au fost transferaţi după-amiază şi în cursul serii, în unităţi medicale din Anglia, Finlanda, Ungaria, Norvegia şi Elveţia, cu două avioane de tip C – 27 J Spartan ale MApN, dar şi de către un alt avion pus la dispoziţie de către NATO de tip C 17.

Preoţi de la mai multe biserici au oficiaţ în faţa clubului ”Colectiv”, parastasul de nouă zile pentru cei care şi-au pierdut viaţa aici pe 30 octombrie, fiind prezenţi peste 200 de oameni.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajunş seara, în jurul orei 20,00, în Piaţa Universităţii din Capitală. Iohannis a stat în mijlocul manifestanţilor din Piaţa Universităţii circa 20 minute, vorbind direct cu aceştia şi nerostind vreun discurş deşi mulţi protestatari i-au cerut să se adreseze mulţimii printr-o portavoce. Unii dintre cei cei prezenţi i-au dat şefului statului foi cu revendicări. S-au scandat lozinci precum „Corupţia ucide”, „Vrem 300, nu 600 !”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Colectiv, Colectiv !”.

Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunaţ în Piaţa Universităţii din Capitală, în cea de-a şasea zi de proteste izbucnite după tragedia de la clubul ”Colectiv”. De asemenea mii de oameni au protestat în marile oraşe din ţară în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti

Bilanţul victimelor din clubul ”Colectiv” se ridică la 45, după ce, seara, un membru al trupei Goodbye to Gravity, rănit în incendiul din 30 octombrie, care se afla într-un avion ce-l transfera la un spital din Elveţia, a decedat.

Numele celor patru care au murit la 8 noiembrie sunt: Alexandra Rădulescu, Ayberk Manci, Dan Matei Alexandru şi Bogdan Enache.

9 noiembrie – Guvernul a adoptat măsuri pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacienţilor internaţi în spitalele din România sau trimişi la tratament în spitale din străinătate, pentru perioada spitalizării. Potrivit unei Hotărâri aprobate în şedinţă, un membru al familiei sau altă rudă care însoţeşte un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare şi masă (200 de euro pe zi) şi 1.500 de euro pentru transport. Un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din Bucureşti va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării.

Bilanţul victimelor incendiului din Colectiv a ajuns la 46, după ce dimineaţă o pacientă, jurnalista şi fotografa Teodora Maftei, care a fost transferată de la Spitalul de Arşi la o unitate medicală din Israel a murit.

Un alt pacient internat la Spitalul de Arşi şi aflat în stare critică a muriţ numărul persoanelor decedate în urma tragediei din clubul Colectiv ajungând la 47. Numele celor doi care au murit la 9 noiembrie sunt: jurnalista şi fotografa Teodora Maftei şi fotograful Liviu Zaharescu.

Medicii de la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” au făcut publice, în urma analizelor toxicologice efectuate, concluziile în cazul celor 26 de persoane decedate la faţa locului în incendiul de la clubul Colectiv, precizând că, pe lângă arsuri, victimele au prezentat concentraţii în sânge de monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică.

Procurorii DNA au cerut Prefecturii Capitalei, în cadrul anchetei cu privire la incendiul de la clubul Colectiv, să comunice dacă Hotărârea Consiliului Local al Primăriei Sector 4 nr.20 din 29.02.2012 şi dispoziţiile primarului au fost supuse controlului de legalitate al prefectului potrivit dispoziţiilor legale. Solicitarea DNA a fost făcută în dosarul în care se cercetează comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual privind incendiul de la clubul Colectiv

Pregătirea medicilor şi atenţia pe care aceştia au acordat-o persoanelor rănite în incendiu au fost exemplare, iar o tragedie de amploarea celei din clubul Colectiv impune cooperarea între ţările europene, a declarat dr. Sarah Pape, consultant în chirurgie plastică şi arsuri din Newcastle, într-un interviu pentru Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Medicul Ciprian Isacu, şef al Secţiei de arşi de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux, a declaraţ într-o conferinţă de presă, că personalul medical din România a acţionat ca la carte în cazul pacienţilor de la clubul Colectiv, precizând că nu s-ar fi intervenit mai bine nici în Franţa, Belgia sau Anglia.

Reprezentanţi ai mai multor asociaţii româneşti din Belgia s-au întâlniţ la Bruxelleş cu oficiali ai Ambasadei României în această ţară, inclusiv cu ambasadorul Ştefan Tinca, pentru a discuta despre acţiunile de sprijinire a persoanelor rănite în incendiul de la clubul Colectiv transferate în Belgia la Spitalul Reine Astrid şi a însoţitorilor lor

Pacienţii de la clubul Colectiv cu prognosticul cel mai prost vor rămâne în România pentru a fi trataţi, iar cei cu stare moderat-severă pot fi selectaţi în vederea transferului în străinătate, a declaraţ într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc.

De asemenea el a arătat că 71 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv mai sunt internaţi în spitalele din Bucureşti, dintre aceştia 14 în stare critică, şapte sunt în stare gravă şi 50 stabili. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că în cursul acestei zile au fost externaţi opt pacienţi de la Spitalul Universitar de Urgenţă, unul de la Grigore Alexandrescu şi unul de la Spitalul de Arşi

Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Băluţă, a afirmat că garantează promptitudine în relaţia cu organele de anchetă privind cazul incendiului de la clubul Colectiv. De asemenea, Băluţă a dispus sesizarea şi întrunirea comisiei de disciplină din primărie şi Direcţia Generală de Poliţie Locală sector 4. În urma analizei pe care membrii comisiei o vor realiza, vor fi stabilite măsurile disciplinare ce se impun a fi adoptate faţă de funcţionarii publici care au săvârşit abateri disciplinare în exercitarea atribuţiilor ce le reveneau în cazul tragediei de la clubul Colectiv.

Prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu s-a întâlniţ seara, cu şefii misiunilor diplomatice la Bucureşti ale statelor membre ale Uniunii Europene, a SUA şi Canadei, informează Biroul de presă al Executivului. Cîmpeanu a mulţumit pentru solidaritatea pe care partenerii externi au arătat-o pentru România şi pentru tot sprijinul acordat celor aflaţi în suferinţă, în special pentru asigurarea tratamentului de specialitate.

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu această dată a inculpaţilor Radu Antonina şi Matei George Petrică, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Alianţa Medicilor pentru modernizarea sistemului medical”, o organizaţie de medici din toată România, înfiinţată pe Facebook, dar fondată de 4 medici de la Spitalul Universitar de Urgenţă şi de la Institutul Oncologic din Bucureşti, acuză autorităţile că au gestionat prost criza răniţilor din Colectiv şi că liderii au încercat doar să dea bine în faţa camerelor de filmat. Ei îi acuză pe ministrul interimar al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, pe secretarul de stat Raed Arafaţ pe doctorul Ioan Lascăr şi pe doctorul Dan Mircea Enescu că ar fi încercat să muşamalizeze situaţia reală din timpul crizei generate de tragedia din Colectiv

Seara, circa 200 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a continua protestul declanşat de tragedia de la clubul Colectiv. Manifestanţii au ocupat trotuarul de la fântâna de la Universitate şi pe cel din faţa Teatrului Naţional. Circulaţia rutieră nu a mai fost întreruptă.

10 noiembrie – Unul dintre răniţii din clubul Colectiv, care a fost transferat în Marea Britanie, a murit în noaptea de 9 spre 10 noiembrie. Pacientul fusese transferat la o unitate medicală din Birmingham. Astfel numărul persoanelor decedate în urma tragediei din clubul Colectiv a ajuns la 48.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a anunţat că repatrierea trupului neînsufleţit al celei de-a 48-a victime decedate în urma incendiului de la clubul Colectiv se va face în regim de urgenţă, iar costurile vor fi asigurate din Fondul de rezervă al Guvernului.

Conform Ministerului Sănătăţii, la Spitalul de Arşi sunt internaţi 15 pacienţi, la Spitalul Bagdasar Arseni — 15, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” — 6 răniţi, la Spitalul „Sf. Ioan” — 5, la Spitalul Elias — 7, la Spitalul Militar Central — 7 pacienţi, la Spitalul „Sf. Pantelimon” — 2, la Spitalul de Urgenţă — 6 răniţi, la Spitalul Universitar — 8, la Spitalul „Dimitrie Gerota” — 3, iar la Spitalul „Agrippa Ionescu” — 2.

De asemenea, potrivit Ministerului Sănătăţii, 34 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate: în Austria — 2 persoane în stare stabilă, în Belgia — 8 persoane în stare stabilă, în Olanda — 8 persoane, din care două au muriţ iar 6 sunt în stare stabilă, în Germania — 2 persoane care au plecat pe cont propriu şi sunt în curs de stabilire a locaţiilor în care se află, în Marea Britanie — 9 persoane, din care una a muriţ iar 8 sunt în proces de evaluare medicală, în Norvegia — o persoană stabilă, în Israel — 3 persoane, din care una a muriţ o persoană în stare stabilă şi o alta în stare instabilă, în Elveţia — un pacient decedat înainte de a se finaliza transferul.

Răniţii din clubul Colectiv au primit acelaşi tratament pe care l-ar fi avut şi în Germania, a declaraţ la Spitalul de Urgenţă Floreasca, medicul chirurg plastician Cristian Radu, care profesează în această ţară.

Asociaţia Chirurgilor Plastici din România (ACPR) felicită întreg corpul de medici de chirurgie plastică implicat în tratarea pacienţilor cu leziuni grave de arsură, după accidentul din clubul Colectiv. Mobilizarea şi solidaritatea au fost extraordinare (medicii au venit inclusiv din concediul de maternitate, din alte oraşe ale ţării, au lucrat zile şi nopţi fără să plece din spitale, etc).

Colegiul Medicilor din România, constituit în conformitate cu prevederile titlului XII din legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, cu atribuţii prevăzute de această lege, ia act de Comunicatul asociaţiei informale Alianţa Medicilor pentru modernizarea sistemului medical şi constată că respectiva Asociaţie protestează public faţă de oameni politici şi medici care au gestionat şi gestionează în continuare situaţia marilor arşi din evenimentul care a avut loc în Club Colectiv.

Prefectul Capitalei a precizat că nu a avut motive să atace în contencios-administrativ hotărârile Primăriei sectorului 4 la care fac referire procurorii anticorupţie în ancheta cu privire la incendiul de la clubul Colectiv. Solicitarea DNA a fost făcută în dosarul incendiului de la clubul Colectiv, în care se cercetează comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual.

Cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu – rămân în arest preventiv, după ce Tribunalul Bucureşti le-a respins contestaţiile, decizia fiind definitivă.

Judecătorii de la Tribunalul Militar Bucureşti au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui George Matei, inspector în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, pus sub acuzare de DNA în dosarul incendiului din clubul Colectiv. Magistraţii au respins însă cererea DNA de arestare preventivă a celui de-al doilea inspector, Antonina Radu, urmând ca ea să stea în arest la domiciliu. Procurorii susţin că, în perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, George Matei şi Antonina Radu, în calitate de ofiţeri-inspectori în cadrul ISU Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a făcut un apel către cei care au criticat medicii, în contextul tragediei din clubul Colectiv, să-şi înceteze pentru moment atacurile şi să îi lase pe aceştia să lucreze pentru a putea trata şi salva pacienţii.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe fostul comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, să formeze un nou guvern şi l-a şi prezentat pe acesta la Palatul Cotroceni. În prealabil preşedintele Iohannis a avut consultări cu partidele pe această temă, joi, 5 şi vineri 6 noiembrie, cu societatea civilă şi reprezentanţii celor care protestează în Piaţa Universităţii – pe 6 noiembrie, şi o nouă rundă de consultări cu partidele luni 9 şi marţi 10 noiembrie.

11 noiembrie – Bilanţul tragediei de la clubul Colectiv creşte dramatic la 50 de morţi. Încă o persoană internată în Marea Britanie a murit după ce în cursul zilei de 10 noiembrie bilanţul tragediei urcase la 49, după ce doi dintre răniţii transferaţi în Marea Britanie au murit. Numele celor doi care au murit la 10 noiembrie sunt: Tudor Golu şi Elena Niţu, ambii în spitale din Marea Britanie. Numele persoanei care a murit la 11 noiembrie este Vlăduţ Roberto Andy, internaţ de asemenea, în Marea Britanie

La această dată numărul pacienţilor internaţi în spitalele din ţară după tragedie este de 74, 20 dintre aceştia fiind în stare critică şi gravă. Ceilalţi 54 de pacienţi erau stabili.

Judecătorii Curţii de Apel au decis ca primarul Sectorului 4 să fie eliberat din arest. Totodată, magistraţii au mai decis că edilul Sectorului 4 să nu aibă vreo măsură preventivă impusă. Acesta nu are impus nici măcar în control judiciar.

Instanţa a mai decis să le elibereze şi pe Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu, că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4. Decizia este definitivă, iar Piedone va fi eliberat din arest.

Jucătorii echipei naţionale de fotbal a României împreună cu membrii stafului tehnic şi cu preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, au fost prezenţi la clubul Colectiv, unde au aprins lumânări în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie. „Ne-am dorit toţi să fim prezenţi aici. E foarte multă durere, tristeţe. Sunem alături şi noi fotbaliştii, echipa naţională, federaţia, de familiile îndoliate. Să fiu sincer, din punctul meu de vedere, este una dintre cele mai mari catastrofe pe care le-am prins în viaţă. Dumnezeu să-i odihnească”, a declarat selecţionerul Anghel Iordănescu

Alex Pascu, liderul trupei Goodbye to Gravity, a decedat în această seară, în Franţa, la vîrsta de 33 de ani. Numărul deceselor în urma tragediei din Colectiv a ajuns la 51. Băiatul fostei floretiste Ana Pascu era în stare foarte gravă şi fusese transferat în această zi în Franţa de la Spitalul Floreasca din Capitală. Alex nu a avut probleme în timpul zborului. Mai mulţ francezii pregătiseră şi un elicopter, la aeroporţ care să-l transporte direct la spital. Cu toate acestea, imediat după ce a fost scos din avion, a suferit o tahicardie ventriculară, urmată de stop cardiac. Medicii francezi au încercat să-l resusciteze pe targă, dar nu au reuşit să-i salveze viaţa.

Este al patrulea dintre cei 5 membri ai trupei Goodbye to Gravity care se stinge. Chitariştii Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru şi-au pierdut viaţa în timpul incendiului de la Colectiv, iar toboşarul Bogdan Enache a murit duminică 8 noiembrie, în timp ce era transportat cu avionul spre Elveţia.

Singurul din trupă care mai trăieşte este solistul Andrei Găluţ. El a fost supus la 10 noiembrie primei intervenţii chirurgicale complexe de către specialiştii de la Spitalul Crucii Roşii din localitatea olandeză Beverwijk, unde a fost transferat sâmbătă, 7 noiembrie. Medicii l-au operat la mâna dreaptă, serios afectată în urma incendiului din clubul Colectiv.

12 noiembrie – Inspecţia Judiciară a anunţat că face verificări privind posibile abateri disciplinare în cazul deciziei de la Curtea de Apel Bucureşti de eliberare din arest a fostului primar Cristian Popescu Piedone şi a cele două angajate ale Primăriei Sectorului 4, în dosarul privind autorizarea clubului Colectiv

Ministerul Sănătăţii informează că în unităţile sanitare din România au rămas internate un număr de 67 de persoane, din care 15 în stare critică şi gravă.

Un număr de 37 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate.

Doi răniţi în incendiul din clubul Colectiv, internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, au murit în cursul nopţii, a confirmaţ purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale, Bogdan Opriţa. Bilanţul celor decedaţi în tragedie urcă astfel la 53. Cei doi pacienţi de la Floreasca decedaţi în cursul nopţii sunt Mădălina Strugaru – prietena solistului Goodbye to Gravity, Andrei Găluţ – şi tânărul de 28 de ani Alex Aliman

Mai mulţi supravieţuitori ai incendiului din clubul Colectiv, internaţi la Spitalul Bagdasar Arseni, au susţinut o conferinţă de presă, despre coşmarul prin care au trecuţ dar şi despre viitor. „Iertarea va veni uşor-uşor, dar nu trebuie să uităm ce s-a întâmplaţ pentru că altfel se va repeta”, este mesajul lor principal. Ei îşi declară aprecierea pentru bunătatea oamenilor din România, pentru ajutorul şi susţinerea pe care au primit-o, de la oamemii simpli dar mai ales de la personalul din spital, de la medicii care au făcut şi gărzi de 72 de ore, pentru a-i trata „ca pe copiii lor”.

Încă o victimă, internată la Spitalul Bagdasar Arseni, a muriţ bilanţul celor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului Colectiv, ajungând la 54.

13 noiembrie – Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a transmis Preşedintelui României, Klaus Iohanniş propunerea de decorare a echipelor manageriale care au depus eforturi pentru salvarea celor răniţi în tragedia de la clubul Colectiv. „Devotamentul cu care aceştia au luptat clipă de clipă pentru vieţile celor răniţi în tragedia de la Colectiv şi faptul că, nu au pregetat cu nimic pentru a asigura pacienţilor toate condiţiile, au contribuit la salvarea a zeci de vieţi. De asemenea, aceşti medici şi manageri au arătat că sistemul medical din România este pe drumul cel bun”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. De asemenea, în propunerea transmisă Preşedintelui, ministrul Sănătăţii a solicitat şi decorarea membrilor Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, care zi şi noapte au oferit informaţii şi sprijin tuturor celor implicaţi în efortul de salvare a celor răniţi în tragedia de la clubul Colectiv.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii susţine amendamentul depus la OUG nr. 35/2015 de deputatul Florin Buicu, care vizează plata orelor suplimentare pentru personalul medico-sanitar care a lucrat zi şi noapte pentru îngrijirea răniţilor din clubul Colectiv, la care se adaugă un spor de 100% din tariful orar al salariului de bază. Este vorba de acei oameni care au venit în mod voluntar la serviciu, o parte dintre aceştia lucrând non-stop chiar şi 48 de ore pentru a încerca să salveze viaţa persoanelor rănite.

Tânăra Loredana Dărescu, 29 de ani, din Brăila, rănită în incendiul din clubul Colectiv, a murit la o clinică din Germania – BG Clinic Ludwigshafen. Tânăra fusese internată iniţial la Spitalul Sfântul Pantelimon, a fost mutată apoi la Spitalul de Arşi, iar marţi 10 noiembrie, fusese transferată în stare foarte gravă, fiind intubată şi cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului. Loredana Dărescu lucrase la firma de comunicare Golin, iar în prezent era angajată la compania CGS România. Bilanţul deceselor după tragedia din clubul Colectiv a ajuns astfel la 55.

Victimele din Colectiv au fost comemorate, seara, la Arenele Romane, în cadrul manifestării „Legal Rock”, ce a reunit trupe precum The R.O.C.K., Aura, Zob şi Trooper.

14 noiembrie – Curtea Militară de Apel Bucureşti a admis o contestaţie a DNA şi a decis arestarea preventivă a Antoninei Radu, inspector ISU, pusă sub acuzare în cazul incendiului de la club Colectiv. De asemenea, Curtea Militară de Apel a hotărât ca şi celălalt inspector ISU – George Matei – acuzat în acelaşi dosar să rămână în arest preventiv

15 noiembrie – Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că încă există riscul de a se mai înregistra decese în rândul răniţilor din Colectiv. „Noi încă avem pacienţi netransferabili, netransportabili, sunt pacienţi critici care, chiar dacă am fi dorit şi chiar dacă au locuri în alte ţări să îi ducem, nu sunt transferabili. Înseamnă că aceşti pacienţi pot să meargă către mai bine sau către mai rău. Asta înseamnă că încă, din păcate, nu putem să spunem că s-a terminat. Va începe perioada de complicaţii ale infecţiilor şi ale altor tipuri de complicaţii la unii pacienţi. De aici pot să spun că, din păcate, încă este posibil să mai avem decese în rândul celor care sunt în ţară şi în rândul celor care sunt în afara României”, a spus Arafat

Un număr de 62 de persoane rănite în incendiul de la Colectiv mai sunt internate în spitalele bucureştene, dintre acestea 14 fiind în stare critică şi gravă, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

37 de persoane rănite în Colectiv au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate în Austria, Belgia, Olanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel.

16 noiembrie – O pacientă în vârstă de 18 ani rănită în clubul Colectiv a murit la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală. Bilanţul celor morţi în urma incendiului din Colectiv a ajuns la 56. La Spitalul Sfântul Ioan mai sunt internate două persoane în stare gravă, la terapie intensivă.

Tânăra Ioana Geambaşu a fost internată la spitalul Sfântul Ioan din Bucureşti cu arsuri pe mai mult de 50% din suprafaţa corpului şi la nivelul căilor respiratrorii. Ea era în comă indusă şi nu mai avea activitate generală. Ioana, olimpică la matematică, avea o pasiune pentru ştiinţele exacte şi se pregătea intens pentru a deveni arhitect. Ironia sorţii face ca mama Ioanei să fie medic chirurg. Deşi a salvat vieţile a sute de oameni, pentru fiica ei nu a putut face nimic.

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, susţine că afirmaţiile liberalului Radu Carp referitoare la implicarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în privinţa tratării răniţilor din clubul Colectiv în străinătate reprezintă „o minciună sfruntată”, „frizează ridicolul” şi afectează grav reputaţia instituţiei.

La 14 noiembrie liberalul Radu Carp îşi exprima dezacordul faţă de varianta includerii lui Bogdan Aurescu pe lista miniştrilor viitorului guvern tehnocraţ afirmând că Aurescu „nu este un tehnocraţ ci o persoană cu opţiuni clare în favoarea PSD”. „După accidentul dramatic din clubul Colectiv, domnul Bogdan Aurescu s-a conformat directivei de partid venită din partea PSD care a constat în a nega nevoia tratării în străinătate a pacienţilor în stare gravă”, a susţinut Carp

Solistul Chris de Burgh, care urma să cânte la 19 noiembrie, la Bucureşti, şi-a exprimaţ într-un comunicaţ compasiunea faţă de familiile tinerilor care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei din clubul Colectiv. „Îmi exprim profundul regret pentru pierderile de vieţi omeneşti din tragedia ce a avut loc recent în clubul Colectiv din Bucureşti. Doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi transmit profundă compasiune familiilor care se afla acum în doliu”, a declarat artistul.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declaraţ în plenul Parlamentului, înaintea votului prin care a fost învestit în funcţia de şef al Executivului, că tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată iar pentru asta trebuie înlăturate cauzele acestei tragedii, mai ales corupţia. „Sunt deplin conştient că aşteptările sunt uriaşe şi vă asigur că eu şi echipa mea vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a le răspunde pe măsura mandatului nostru. Acest Guvern apare într-un context social şi politic excepţional. Mi-e greu să încep acest cuvânt de deschidere fără să aduc tribut victimelor şi familiilor victimelor tragediei de la clubul Colectiv. Gândurile noastre rămân alături de ele. România pe care vrem să o sădim e România lor. Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată”, a spus Cioloş în plenul reunit al Parlamentului, care a votat noul Cabinet

17 noiembrie – Tribunalul Bucureşti a decis ca Daniela Niţă şi Cristian Niţă, cei doi patroni de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de la clubul Colectiv, precum şi pirotehnistul Viorel Zaharia să fie plasaţi în arest la domiciliu, admiţând o contestaţie a celor trei faţă de decizia Judecătoriei sectorului 4 din 8 noiembrie, prin care s-a dispus arestarea lor preventivă. Decizia este definitivă

Jucătorii echipei naţionale de fotbal au purtaţ la amicalul cu Italia, desfăşurat la Bologna, tricouri personalizate cu numele celor care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei din clubul Colectiv din Capitală, tricourile fiind inscripţionate cu negru, iar cifrele fiind formate din numele celor care s-au stins din viaţă în urma incendiului din clubul Colectiv. De asemenea, jucătorii ambelor reprezentative au purtat pe durata partidei banderole negre, iar jocul a fost precedat de un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în clubul Colectiv dar şi în atentatele care au avut loc la 13 noiembrie la Paris

18 noiembrie – Opt răniţi în incendiul de la clubul Colectiv sunt încă în stare critică şi alţi patru în stare gravă în spitalele bucureştene, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Sănătăţii, iar alţi 37 de pacienţi sunt în stare stabilă în unităţile medicale din Capitală. Un pacient în stare gravă a fost transferat la 17 noiembrie de la Spitalul „Bagdasar-Arseni” la Spitalul AKH din Viena. În total sunt transferaţi în spitalele din străinătate 30 de pacienţi

Noul ministrul al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a vizitaţ după-amiază răniţii, din Clubul Colectiv care se află internaţi în spitalele bucureştene. Ministrul a discutat şi cu medicii din Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul de Arşi.

18 – 20 noiembrie – Trupurile neînsufleţite a cinci tineri răniţi în clubul Colectiv şi care au murit la spitale din străinătate au fost repatriate, iar pe 19 şi 20 noiembrie au fost (vor fi) aduse în ţară alte trei

19 noiembrie – Dimineaţa, din datele centralizate la Ministerul Sănătăţii, în spitalele din Bucureşti şi din judeţul Ilfov sunt internate 45 de victime ale incendiului din data de 30 octombrie 2015, 12 pacienţi fiind în stare critică şi gravă

Până în prezent au fost externate 38 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare din ţară. Un număr de 39 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate.

Soprana Angela Gheorghiu a anunţat că va susţine un concert extraordinar pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, evenimentul fiind dedicat strângerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Alături de Angela Gheorghiu pe scenă se vor afla Corul şi Orchestra Filarmonică „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, iar partener al evenimentului pentru strângerea şi distribuirea fondurilor adunate este Fundaţia „Preţuieşte Viaţa”, condusă de Andreea Marin

Romfilatelia anunţă că lansează la 20 noiembrie emisiunea de mărci poştale „Lacrimile îngerilor” dedicată tragediei din club Colectiv. În acest fel, Romfilatelia se alătură campaniilor caritabile dedicate tragediei din 30 octombrie de la clubul Colectiv şi aduce „un pios gest de compasiune şi omagiu victimelor tragicului eveniment”. Lansarea emisiunii filatelice va avea loc la Bursa de contacte din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.

Fondurile obţinute din vânzarea tirajului filatelic vor fi transferate Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, având ca destinaţie finală sprijinirea procesului medical de recuperare a celor afectaţi

Un comunicat al organizatorilor anunţă că la concertele caritabile #ÎmpreunăRezistăm, care au avut loc în perioada 12-14 noiembrie, s-au strâns 47.943 de euro, fonduri care vor fi donate exclusiv victimelor tragediei de la clubul Colectiv. Cea mai mare sumă, potrivit organizatorilor, a fost adunată în urma concertului din 14 noiembrie de la Arenele Romane din Bucureşti, aproximativ 30.000 de euro – proveniţi din donaţii directe, vânzări de produse şi bilete, catering

O altă persoană rănită în incendiul de la club Colectiv a murit la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Este vorba despre o fată care a fost transferată în cursul zilei de 18 noiembrie de la Spitalul „Sf. Ioan” la Spitalul de Arşi. Un număr de 57 de persoane au murit până în acest moment în urma incendiului care a avut loc la sfârşitul lunii octombrie în club Colectiv.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Achimaş-Cadariu, aflat la Institutul „CC Iliescu”, unde se află şi un rănit din Colectiv, a spus că tragedia din club este o situaţie excepţională pentru care puţine ţări sunt pregătite, iar condiţiile din spitalele româneşti sunt consecinţe ale PIB-ului pe care îl avem.

„În zilele acestea, ca medici, trebuie să vedem ce se întâmplă cu pacienţii de la Colectiv în primul rând. Cu ocazia aceasta sigur că vedem şi alte aspecte din spitale şi chiar începem unele consultări cu colegii noştri. Una peste alta este un exerciţiu foarte bun pe care îl facem zilele acestea. Ne-am concentrat pe aceşti pacienţi şi ieri, şi astăzi, dar dincolo de aceasta am văzut şi lucruri excepţionale care se petrec în acest spital şi în celelalte pe care le-am vizitat ieri”, a spus ministrul Achimaş-Cadariu.

20 noiembrie – Andreea Ştefan, o tânără de 28 de ani din Râmnicu Vâlcea, a murit în această noapte, în jurul orei 2,00, la o clinică din Germania, unde fusese operată de către medicii din oraşul Bochum, cu o săptămână în urmă, pentru a i se pune grefe de piele. Ea fusese transferată, la 8 noiembrie, de la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală cu arsuri grave pe 30% din suprafaţa corpului şi căile respiratorii afectate.

Andreea Ştefan a absolvit Facultatea de Administraţie Publică a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, din Bucureşti. Numărul victimelor care au pierit ca urmare a incendiului din Colectiv a ajuns la 58.

Cum s-a întâmplat şi cum a fost reflectată în presă tragedia de la clubul Colectiv a fost tema dezbaterii „Unde se opreşte nevoia de informare?” organizată de Şcoala Superioară de Comunicare şi Televiziune, în cadrul campaniei „Educaţia îţi determină viitorul”, la Târgul Gaudeamus.

„Momentul Colectiv a fost unul de şoc emoţional care a schimbat viaţa, presa, felul cum comunicăm între noi. Presa a pus în faţă politicienii care au fost consideraţi cele mai vandabile figuri”, a afirmat jurnalista Iolanda Stăniloiu. Evenimentul de la Colectiv a dovedit că, după 25 de ani, „noi încă nu ştim să comunicăm instituţional”, a susţinut Stăniloiu.

Jurnalista Camelia Spătaru a susţinut că în criza de la Bucureşti a lipsit un centru de comandă „care să spună fiecăruia ce are de făcut”. Ea a afirmat că, în afara a două spitale – Spitalul de Arşi şi Spitalul de Urgenţă Floreasca -, care au comunicat tot timpul cu presa, furnizând informaţii despre pacienţii internaţi, toate persoanele implicate au ales să nu spună nimic. În opinia sa, fostul premier Victor Ponta a greşit „extraordinar de mult la nivel politic” neducându-se la locul tragediei de la Colectiv

Aproximativ 350 de persoane s-au adunaţ seara, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru un concert unplugged dedicat victimelor incendiului care a avut loc pe 30 octombrie, în clubul Colectiv. Mai mulţi tineri cu chitare au cântat piese semnate de Valeriu Sterian, Leonard Cohen, Pink Floyd, Metallica, Phoenix şi Cargo, iar de jur împrejurul lor au fost candele aprinse şi bannere cu mesaje de protest

21 noiembrie – Un tânăr de 22 de ani rănit în incendiul de la clubul Colectiv a murit la Spitalul Sfântul Ioan, bilanţul deceselor ajungând la 59. Era ultimul pacient aflat la acest spital din cei 7 răniţi care au fost aduşi aici, după cumplita tragedie din 30 noiembrie.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Ministerul Sănătăţii va elabora un act normativ care va permite plata orelor suplimentare pentru personalul medical care a acordat îngrijiri victimelor de la clubul Colectiv

22 noiembrie – Un tânăr de 19 ani, Alexandru Hogea, a decedat în Spitalul AKH din Viena, după ce a fost transferaţ la 7 noiembrie, de la Spitalul Universitar din Bucureşti. Bilanţul morţilor în urma tregdiei din 30 noiembrie a ajuns la 60.

Alexandru Hogea, în vârstă de 19 ani, din Sinaia, a fost elev al Colegiului ”Mihail Cantacuzino” din această localitate, acum fiind student la Facultatea de Automatică de la Universitatea Bucureşti.

Legenda snookerului Ronnie O’Sullivan şi actualul deţinător al titlului suprem, Stuart Bingham, aflaţi la Bucureşti pentru câteva meciuri demonstrative, s-au reculeş timp de mai multe minute, în faţa clubului Colectiv în memoria victimelor incendiului din 30 octombrie

23 noiembrie – Ministerul Sănătăţii informează că 40 de răniţi în clubul Colectiv mai sunt internaţi în spitalele din Bucureşti, dintre aceştia 10 în stare critică şi gravă. De asemenea, 28 de răniţi în incendiul de la Colectiv sunt sub îngrijirea medicilor din străinătate

Convenţia Organizaţiilor de Media (COM), alcătuită din peste 25 de organizaţii media din România, a comunicaţ după o reuniune care a avut loc la Sinaia, că îşi exprimă compasiunea pentru victimele incendiului din noaptea de 30 octombrie, din Clubul Colectiv din Capitală, şi pentru familiile, prietenii şi apropiaţii acestora. Din păcate, COM a constatat că la amplificarea efectelor acestei tragedii a contribuit şi o parte a presei, care a abdicat de la principiile profesionale când a relatat despre acest eveniment. În urma analizei de presă realizate de membrii COM s-a constatat un număr îngrijorător de abateri de la lege şi de la deontologia jurnalistică

Asociaţia Focus Sibiu anunţă vernisajul Expoziţiei #Colectiv, realizată de Miluţă Flueraş, unul din fotografii răniţi în clubul bucureştean, care va fi vernisată joi, 26 noiembrie, la ora 17:00, în foaierul Teatrului „Gong” din Sibiu, unde vor fi amplasate mai multe urne în care publicul va putea dona bani pentru ajutorarea autorului. Expoziţia cu cele 30 de fotografii din concerte, ale lui Miluţă Flueraş, va putea fi vizionată până în data de 9 decembrie

24 noiembrie – Un număr de 39 de persoane rănite în clubul Colectiv sunt internate în spitalele bucureştene, dintre acestea 10 se află în stare critică şi gravă, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii.

Până în acest moment au fost externate 42 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare din ţară. Un număr de 39 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate.

Asociaţia Dăruieşte Viaţă a investit peste 325.000 de euro în dotarea spitalelor unde au fost şi sunt tratate victime din incendiul de la clubul Colectiv, se arată într-un comunicat transmis de organizaţie. Astfel, au fost achiziţionate 25 de saltele active antiescară (de tratare) şi opt aparate de ventilaţie mecanică, în şase din cele opt spitale unde sunt trataţi tinerii care au fost afectaţi de incendiul din 30 octombrie. Preţul aparatelor de ventilaţie mecanică, în funcţie de performanţe şi accesorii, este cuprins între 20.000 – 45.000 euro + TVA, iar saltele antiescară costă între 2.000 – 5.000 euro + TVA. Acestea din urmă, sunt extrem de necesare tratării arsurilor printr-o tehnologie de ultima oră.

Cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu – au fost aduşi la sediul Parchetului General, unde procurorii i-au anunţat că a fost pus sechestru pe averea lor, în dosarul în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

25 noiembrie – Procurorii verifică toate informaţiile şi documentele vehiculate în spaţiul public şi care au legătură cu acuzaţiile din dosarul „Colectiv” pe care DNA le investighează, a declarat procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, care a precizat că această cauză constituie în continuare o prioritate. Tragedia produsă în clubul Colectiv a dus la o conştientizare mai puternică a gravităţii fenomenului corupţiei şi a consecinţelor dramatice pe care le poate avea, a mai afirmat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi

Şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti sunt audiaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este vorba de Mihai Guţă (inspector-şef), Orlando Şchiopu (prim-adjunct) şi Giani Aldoiu (adjunct), care au fost suspendaţi în această zi de la conducerea ISU Bucureşti, în urma unei decizii luate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, la cererea expresă a premierului Dacian Cioloş. Suspendarea acestora vine după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit că ISU Bucureşti ştia de existenţa clubului Colectiv, deşi anterior instituţia a susţinut că localul nu se afla în baza de date.

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care extinde cadrul legal actual în sensul că va permite decontarea tratamentului medical acordat în spitalele din străinătate şi pentru pacienţii răniţi în Clubul Colectiv al căror tratament nu putea fi decontat în baza Formularului 112

La Ministerul Sănătăţii a avut loc o conferinţă de presă la care au participat Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii, Raed Arafaţ secretar de stat MAI, prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat MS şi dr. Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS.

Au fost prezentate rezultatele unui studiu de etapa realizat de Ministerul Sănătăţii privind rezultatele medicale ale tratamentului de care au beneficiat răniţii în incendiul din data de 30 octombrie 2015. Studiul a fost realizat în baza datelor primite de la unităţile sanitare din ţară şi străinătate.

Conform acestui documenţ mortalitatea generală a pacienţilor internaţi este de 22,44%, din care: Pacienţi internaţi în ţară: 21,29% şi pacienţi internaţi în străinătate: 25,64%. Conform studiilor de specialitate internaţionale, rezultatele studiului de etapa se încadrează în statisticile la nivel internaţional din ţările dezvoltate. Astfel într-un studiu publicat într-o revistă de specialitate în anul 2010, se arată că mortalitatea la pacienţii arşi cu leziuni pulmonare variază între 41,5% şi 83,1%

Din numărul total de 147 răniţi internaţi, 99 dintre ei au prezentat leziuni pulmonare. Dintre aceştia 66 au făcut o complicaţie care ce se numeşte „plămân de şoc”. Conform studiului MŞ în cazul pacienţilor cu arsuri mortalitatea este influenţată de 3 factori: vârsta, suprafaţa arsă şi prezenţa leziunilor căilor aeriene.

De asemenea, costurile estimative pentru pacienţii răniţi în clubul Colectiv care au fost transferaţi în străinătate se ridică la 90.000 – 100.000 de euro pe lună pentru o persoană.

În altă ordine de idei, procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale faţă de SC Club Colectiv SRL, firma care administra clubul Colectiv, şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă cu victime multiple.

Un transport de materiale medicale, finanţat de Guvernul Federal German, pentru a sprijini oficialităţile române din domeniul sănătăţii, a sosit la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”. Pe lângă pansamente, medicii s-au bucuraţ mai aleş de aparatul portabil pentru tratamentul cu ultrasunete (în valoare de 7.400 Euro), necesar de urgenţă pentru tratarea victimelor incendiului.

Un alt transport de tehnică medicală avansată, conţinând printre altele, aparatură pentru ventilaţie mecanică şi monitoare multi-parametru pentru tratamentul medical intensiv al victimelor incendiului, urmează să soseasca în curând deoarece la acestea, perioadele de livrare sunt mai lungi. Valoarea totală a ajutoarelor medicale germane se ridică la 100.000 euro.

26 noiembrie – În spitalele din Bucureşti erau internate 37 de persoane rănite în clubul Colectiv, dintre care şase în stare critică, potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii. Potrivit MŞ 39 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate. Astfel, în Austria – 4, dintre care una decedaţ iar 3 sunt în stare stabilă, Belgia – 8 în stare stabilă, Olanda – 8, dintre care două au decedat iar 6 sunt în stare stabilă, Franţa – un transfer care s-a soldat cu decesul pacientului, Germania – 5 persoane transferate, dintre care două au decedat.

În Marea Britanie au fost transferate 9 persoane, dintre acestea 3 au murit iar 6 sunt în stare stabilă, în Norvegia – o persoană, în stare stabilă, Israel – 3 persoane, din care un deceş 2 persoane în stare stabilă.

Judecătorul Luchian Constantin Constantinescu susţine, în motivarea deciziei prin care a dispus eliberarea din arest a lui Cristian Popescu-Piedone, că nu primarul este cel care emite autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, astfel încât nu intra în atribuţiile sale să veridice dacă clubul Colectiv îndeplinea normele PSI

Tenorul Jose Carreras a adus un omagiu celor decedaţi în incendiul ce a avut loc la club Colectiv şi le-a dedicat aria „Ave Maria”, în concertul ce a avut loc la Pavilionul Central Romexpo din Capitală. „Dedic următoarea piesă celor 60 de victime din club Colectiv. Transmit condoleanţe familiilor şi prietenilor lor”, a spus Jose Carreraş înainte de „Ave Maria”. În timpul interpretării ariei, pe cele două ecrane de lângă scenă au rulat fotografii alb-negru cu portrete ale celor decedaţi în tragedia de la Colectiv, alături de numele lor.

27 noiembrie – Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a decis ca, începând din această zi, staţia „Pasaj Mărăşeşti”, aferentă liniilor de tramvai 23 şi 27, de pe Bulevardul Mărăşeşti, precum şi staţia „Pasaj Mărăşeşti”, aferentă liniei 312 de autobuze, de pe Splaiul Independenţei, să fie denumite „Colectiv”, în memoria victimelor din clubul Colectiv.

Primarul General interimar al capitalei, Ioan-Răzvan Sava, i-a acordat violonistului, dirijorului şi compozitorului olandez Andre Rieu titlul de „Ambasador Onorific al Bucureştiului”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Hanul Gabroveni.

Oficialul român a declarat „Aţi fost lângă noi nu numai la bine, dar şi la greu, atunci când toată naţiunea era îndurerată după tragedia de la Clubul Colectiv. Aţi încercat prin gestul dumneavoastră să ştergeţi o lacrimă de pe obrazul unui popor care îşi plângea tinerii răpiţi într-o tragedie oribilă. Aţi dat dovadă de compasiune, generozitate şi omenie, iar eu în calitate de primar general intermiar, în numele bucureştenilor, vă mulţumesc. Permiteţi-mi că astăzi, în numele cetăţenilor din oraşul meu, să vă acord titlul de „Ambasador Onorific al Bucureştiului” şi totodată să vă asigur de tot respectul şi preţuirea noastră. Vă mulţumesc încă o dată în numele bucureştenilor”.

Violonistul Andre Rieu a lansat oficial DVD-ul „Live în Bucureşti”, ce cuprinde patru ore de înregistrări din concertele pe care le-a susţinut anul acesta în Capitală, artistul semnând autografe pentru sutele de fani care au stat la coadă pentru a-l întâlni.

Andre Rieu a anunţaţ anterior venirii sale la Bucureşti, că toate încasările obţinute în urma vânzării DVD-urilor vor fi donate familiilor victimelor incendiului din Club Colectiv.

Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea procurorilor de la Parchetul General de prelungire a arestului preventiv pentru cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu, urmând ca aceştia să fie plasaţi în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă, iar Parchetul poate face contestaţie.

28 noiembrie – Familia Regală a României a adus un omagiu victimelor de la club Colectiv, Principesa Margareta a depus în faţa clădirii clubului o icoană ce a aparţinut mamei sale, Regina Ana. De asemenea, Principesa Margareta, Principele Radu şi Principesa Maria au depus flori şi au aprins câte o lumânare în memoria victimelor.

Organizatorii #Colectiv Delivery au strâns 34.570 de lei pentru familiile victimelor incendiului din clubul bucureştean, în urma târgului organizat în Capitală, informează pagina de Facebook dedicată manifestării.

Banii strânşi de la cei peste 1.000 de vizitatori ai târgului sunt destinaţi Fundaţiei Estuar, care susţine familiile victimelor din Colectiv.

Obiecte de designer, reviste şi tricouri cu versuri ale trupei Goodbye to Gravity au fost vândute la #Colectiv Delivery, eveniment organizat în scop umanitar, la Grădina Verona din Capitală, în beneficiul familiilor victimelor incendiului din club Colectiv.

29 noiembrie – Angela Gheorghiu a susţinuţ la Ateneul Român, un concert caritabil pentru victimele din clubul Colectiv, în care a cântat atât lucrări celebre, precum ariile „Vissi d’arte” şi „O mio babbino caro”, de Giacomo Puccini, cât şi rugăciunea „Tatăl nostru” şi imnul naţional al României. Concertul susţinut de soprana Angela Gheorghiu a fost menit să strângă fonduri pentru tratamentul victimelor incendiului din clubul Colectiv, fiind realizat cu participarea Corului şi a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu” şi a dirijorului Tiberiu Soare. Printre participanţii la concertul caritabil susţinut de Angela Gheorghiu s-au numărat şi Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, care au dorit să susţină public generosul exemplu civic al sopranei Angela Gheorghiu. Partenerul evenimentului, pentru strângerea şi distribuirea fondurilor adunate, a fost Fundaţia „Preţuieşte Viaţa”, condusă de Andreea Marin, care a fost şi gazda concertului.

30 noiembrie – O aeronavă a Inspectoratului General de Aviaţie, special dotată medical pentru transport aerian, a efectuat o misiune umanitară de urgenţă către un spital din Austria, pentru transferul unui pacient rănit în incendiul de la clubul Colectiv, tânărul Adrian Albu

Cei decedaţi în clubul Colectiv au fost pomeniţi de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la finalul Sfântei Liturghii de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Slujba a fost oficiată împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Patriarhul i-a pomenit pe rând, pe nume, pe cei decedaţi la Colectiv, rugându-se pentru odihna lor veşnică

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Dorel Săndesc a mulţumiţ printr-o scrisoare adresată Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, pentru o donaţie a comunităţii de chinezi, în valoare de 85.350 de lei, care va fi folosită pentru susţinerea tratamentului cu laserterapie al pacienţilor care au suferit arsuri în tragedia de la Clubul Colectiv.

Donaţia comunităţii de chinezi din România, în sumă de 85.350 ron, a intrat în conturile Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă (S.R.A.T.I.) în data de 18 noiembrie

Peste 1.000 de persoane au participaţ la Sala Polivalentă din Râmnicu Vâlcea, la un concert maraton dedicat victimelor din Clubul Colectiv, eveniment organizat de asociaţia More Than a Smile. Printre artiştii care au urcat pe scenă s-a numărat şi senatorul Mădălin Voicu. Acesta a ţinut un moment de reculegere pentru victimele de la Colectiv şi a interpretat apoi două melodii. Au mai urcat pe scenă Alex Mica & Mr. Saxo Beaţ Emilia Musala, Dj Rynno & Sylvia, Black Ice, Prometeu, Geo da Silva , Dj Yameel şi mulţi alţi artişti

Sute de persoane, în mare parte aparţinători şi cunoştinţe ai celor care şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv, au venit luni la locul tragediei, la o lună de la tregedia din Clubul Colectiv, pentru a aduce flori, a aprinde o candelă şi a spune o rugăciune în memoria celor 60 de persoane care au murit

2 decembrie – Un număr de 31 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv sunt internate în spitalele bucureştene, dintre acestea şase fiind în stare critică şi gravă. Potrivit unui centralizator al Ministerului Sănătăţii, 30 de pacienţi se află în unităţi medicale din străinătate.

Tribunalul Bucureşti a admis cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului preventiv pentru cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu

3 decembrie – Trei persoane rănite în incendiul de la clubul Colectiv care au fost internate la Spitalul de Arşi din Capitală, au murit din cauza infecţiilor, a informat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Adrian Stănculea. El a spus că pacienţi au decedat şi în străinătate şi a menţionat că mulţi dintre bolnavii care au plecat de la Spitalul de Arşi au plecat cu culturi sterile

La rândul său, directorul medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu, a declaraţ într-o conferinţă de presă, că „întotdeauna” într-o secţie de terapie intensivă destinată marilor arşi există contaminare bacteriană şi, impliciţ infecţii.

În replică, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti afirmă că analizează situaţia infecţiilor nosocomiale din spitalele din România, care utilizează ghiduri naţionale şi internaţionale precum şi protocoale specifice de tratament în cazul marilor arşi.

După incendiul din data de 30 octombrie, Ministerul Sănătăţii a transmis din nou către unităţile sanitare care au preluat în îngrijire răniţii de la Colectiv aceste protocoale.

5 decembrie – Judecătorii de la Tribunalul Militar Bucureşti au deciş la primul termen al procesului, menţinerea arestării preventive pentru George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI

6 decembrie – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă precizează că şefii de la ISU Bucureşti-Ilfov au fost puşi la dispoziţie la solicitarea acestora, iar măsura, luată pentru a se asigura obiectivitatea anchetei, nu poate fi asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei

7 decembrie – Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a anunţat că au fost stabilite spitalele în care se va asigura tratamentul de recuperare medicală în cazul răniţilor în clubul Colectiv: Spitalele Eliaş Bagdasar-Arseni, Militar Central şi Grigore Alexandrescu.

ISU Bucureşti-Ilfov s-a constituit parte civilă în procesul căpitanilor Antonina Radu şi Petrică George Matei, acuzaţi că au făcut controale în Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, cu peste 29.000 de lei pentru intervenţia în urma incendiului din 30 octombrie

8 decembrie – Persoanele rănite în incendiul din Colectiv care au ajuns la spitalul din Bruxelles nu aveau infecţie intraspitalicească, ci erau „colonizaţi” cu un tip de bacterie, aşa cum suntem fiecare dintre noi, a declarat profesor Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Precizările au fost făcute în legătură cu informaţii transmise de Spitalul Militar din Bruxelles referitoare la cei opt răniţi în incendiul din 30 octombrie transferaţi în 7 noiembrie la unitatea sanitară din Belgia, în care sunt date privind posibile infecţii nosocomiale.

În spitalele din Capitală mai sunt internate 24 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care trei sunt în stare critică, alţi aproape 30 de pacienţi fiind spitalizaţi în clinici din Marea Britanie, Olanda, Austria, Israel şi Germania, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii

9 decembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a merş dimineaţă, la clubul Colectiv, unde a aprins o lumânare în memoria victimelor tragediei din 30 octombrie, la 40 de zile de la incendiul în urma căruia au murit 60 de persoane. La scurt timp după vizita sa la Clubul Colectiv, pe contul de Facebook al preşedintelui a apărut următorul mesaj: „Am fost în această dimineaţă, din nou, la locul tragediei de la clubul ?#?Colectiv?. S-au împlinit 40 de zile de la drama din acea noapte. Nu vreau şi nu pot să uit ce s-a întâmplat. Vreau în schimb ca, în anii ce vin, în paralel cu comemorarea victimelor şi cu grija pentru supravieţuitori şi familiile lor, să îndreptăm împreună ceea ce nu funcţionează corect în societatea noastră, pentru a nu se mai repeta o asemenea tragedie. Să ne rugăm cu toţii pentru cei dispăruţi! Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!”

Aflat în prima sa vizită în România, premierul Marii Britanii, David Cameron, a ajuns la locul tragediei din Colectiv, unde a depus o coroană de flori, a ţinut un moment de reculegere şi a aprins o lumânare

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de peste 20 de preoţi au oficiat slujba de 40 de zile, când „sufletele se ridică la cer”, pentru victimele din Colectiv, chiar în faţa clubului, unde urmează ca Arhiepisopia Bucureştilor să ridice o cruce, după cum a anunţat arhiepiscopul Timotei Prahoveanul

Premierul Dacian Cioloş a scriş pe Facebook, un mesaj cu ocazia comemorării a 40 de zile de la incendiul din Colectiv, afirmând că victimele tragediei nu trebuie uitate şi este nevoie să avem „umilinţa” de accepta greşelile făcute şi de a „învăţa” din ele

10 decembrie – Expoziţia „#FIND_US”, care s-a deschis la ArCuB Gabroveni, cuprinde 200 de imagini din concerte din ţară şi străinătate realizate de fotografii victime ale incendiului din clubul Colectiv, dar şi de colegi ai acestora, şi se va încheia cu o licitaţie, fondurile mergând la răniţii din spitale

Judecătoria Sectorului 4 a decis ca Daniela Niţă, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artistş care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, directorul societăţii, Cristian Niţă, şi pirotehnicianul Viorel Zaharia, să rămână în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, mai sunt internaţi în spitale din Capitală 23 de răniţi, dintre care la Spitalul de Arşi sunt cinci pacienţi, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” – cinci, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” – trei, la Spitalul Elias – doi, la Spitalul Militar Central – patru, la Spitalul de Urgenţă Floreasca – trei şi la Institutul „C.C. Iliescu” – un pacient. Ministerul Sănătăţii a precizat că 59 dintre răniţii care au fost trataţi, după incendiul din 30 octombrie, în spitale din Capitală au fost externaţi.

Alţi 39 de răniţi au fost transferaţi din spitale din Capitală în unităţi sanitare din străinătate, însă trei au decedat în Marea Britanie, câte doi în Germania şi Olanda şi câte unul în Israel şi Austria. În clinicile din străinatate mai sunt internaţi 29 de pacienţi români

12 decembrie – O expoziţie dedicată fotografilor care au fost în Clubul Colectiv din capitală în noaptea incendiului în urma căruia 60 de oameni şi-au pierdut viaţa a fost vernisată la Hanul Gabroveni. Au apărut şi primii cumpărători, iar banii strânşi vor fi donaţi victimelor tragediei şi familiilor acestora. Lucrările expuse sunt semnate de fotografi care au fost în Clubul Colectiv în noaptea incendiului şi sunt realizate în timpul unor concerte live susţinute de trupe şi artişti celebri, precum Roger Waterş Robbie Williams sau Depeche Mode.

13 decembrie – O tânără rănită în incendiul din clubul Colectiv a murit la o clinică din Germania. Ioana Raluca Pănculescu, de 36 de ani, a fost transportată în urmă cu o lună la o clinică din Germania de la Spitalul Bagdasar Arseni, cu un avion militar. Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în tragedie ajungând la 61.

14 decembrie – Trei persoane rănite în clubul Colectiv, care au fost internate la Spitalul Bagdasar Arseni, au fost externate, în această unitate medicală fiind în continuare spitalizate încă două victime ale incendiului din 30 octombrie.

„Urmează revenirea la normalitate, pas cu pas. Probabil vreţi un răspuns mai frumoş mai elaboraţ însă noi asta trebuie să facem acum: să revenim la ce am fost înainte sau, eventual, să încercăm mai mult decât ceea ce am fost înainte”, a afirmat Andrei Bud, unul dintre pacienţii externaţi.

Un alt pacient externaţ Andrei Trifu, a declarat: „Aceasta a fost o lecţie de viaţă. O lecţie tragică. Ţin pe această cale să le spun familiilor îndoliate că au tot suportul nostru emoţional. Suntem alături de suferinţa lor, de durerea lor. La fel cum ceilalţi oameni au fost alături de noi în clipele noastre grele”

Un număr de 22 de persoane rănite în clubul Colectiv sunt internate în continuare în spitalele bucureştene, dintre acestea două fiind în stare critică, potrivit unui centralizator al Ministerului Sănătăţii. În străinătate sunt internate 21 de persoane, dintre care două în stare critică.

Guvernul va crea un mecanism de lucru pentru a folosi experienţa voluntarilor care au acordat ajutor victimelor după tragedia de la Colectiv, în acest sens urmând să aibă loc mai multe întâlniri, a anunţaţ purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, după ce premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit cu un grup de voluntari care au participat la transferul victimelor din clubul Colectiv din spitalele româneşti în cele din străinătate

15 decembrie – Încă o victimă din clubul Colectiv a murit la Spitalul de Arşi, bilanţul tragic ajungând astfel la 62 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului. Tânăra Roxana Elena Boghian, de 26 de ani, se afla în stare critică de la începuţ la Secţia de Terapie Intensivă. Ea avea arsuri grave pe o mare suprafaţă a corpului şi se afla internată la Spitalului de Arşi din Capitală.

16 decembrie – Experţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) au efectuaţ la Petroşani, un experiment judiciar în cadrul căruia doresc să stabilească modul în care s-a produs şi extins incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti

Preşedintele Iohannis s-a adresat Parlamentului, la un an de mandaţ afirmând, printre altele, că că cea mai tragică lecţie din acest an este incendiul de la clubul Colectiv, care a scos la iveală probleme ale mai multor sisteme: „Cea mai tragică lecţie a anului 2015 se numeşte Colectiv. Evenimentul care a îndurerat o naţiune întreagă a scos la iveală probleme ale multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile în faţa cărora cu toţii – autorităţi, cetăţeni – într-un moment sau altul am ridicat din umeri a neputinţă şi pe care am ajuns să le tolerăm. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării şi concluzii care trebuie să ne determine să acţionăm şi să fim responsabili. Cea mai dură concluzie este aceea că pur şi simplu corupţia ucide, că se pot pierde vieţi nevinovate dacă nu respectăm legi şi reguli şi dacă noi, cu toţii, ca societate închidem ochii la încălcarea lor”

Oana Cîrjan, sora lui Cătălin Alexandru Simion, decedat în incendiul de la Colectiv, a adresat premierului Dacian Cioloş o petiţie în care solicită susţinere guvernamentală în vederea realizării unui memorial dedicat celor care şi-au pierdut viaţa în tragedia din 30 octombrie

17 decembrie – Crucea Roşie Română a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătăţii prin care va susţine financiar din campania „Nouă ne pasă” procesul de recuperare a victimelor Colectiv pe termen scurţ mediu şi lung, în completarea sprijinului oferit de statul român.

Crucea Casei Regale a României a fost conferită în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Elisabeta, mai multor sute de persoane, membri ai echipelor de medici şi personal medical implicate în intervenţia, tratamentul şi transportul răniţilor în incendiul de la Colectiv

Un număr de 37 de răniţi în incendiul din Colectiv mai sunt internaţi în spitalele din ţară şi din străinătate, potrivit unui centralizator al Ministerului Sănătăţii. În spitalele din Bucureşti, mai sunt internate 15 victime ale incendiului din 30 octombrie, dintre care una în stare critică. În spitalele din străinătate mai sunt internaţi 22 de răniţi în incendiul de la Colectiv, dintre care un cetăţean german.

18 decembrie – Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1,5 milioane de lei, pe care trebuie să o depună în 10 zile, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv

Premierul Dacian Cioloş i-a vizitaţ înainte de întoarcerea în România după participarea la Consiliul European, pe pacienţii răniţi în incendiul din clubul Colectiv? care sunt internaţi la spitalul militar din Bruxelles. „Dincolo de drama fiecăruia în parte, am văzut în ochii lor şi al rudelor o sclipire de speranţă. Câţiva dintre ei se simt mai bine şi m-am bucurat să pot vedea că până şi cei care au trecut prin operaţii grele au puterea să lupte pentru a merge mai departe”, a scris premierul Dacian Cioloş, pe pagina de Facebook, adăugând că în semn de omagiu pentru dăruirea medicilor belgieni a semnat în cartea de onoare a spitalului

21 decembrie – În spitale din Capitală mai sunt internate, 11 persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care una în stare critică, iar în clinici din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Austria, Israel şi Germania sunt spitalizate în continuare 22 de persoane

Încă o victimă a incendiului produs în 30 octombrie în clubul Colectiv, Cristian Mitroi (30 de ani), şi-a pierdut viaţa într-un spital din Marea Britanie, numărul persoanelor decedate în această tragedie ajungând astfel la 63.

Tânărul era internat într-o clinică din Marea Britanie, unde fusese transferat în 8 noiembrie. Cristian Mitroi împlinise 30 de ani în 31 iulie, era din Băileşti, judeţul Dolj, dar locuia de mai mulţi ani în Bucureşti. De câţiva ani, Cristian Mitroi era artist grafic.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis medicilor şi asistenţilor implicaţi în salvarea victimelor de la Colectiv, invitaţi la Palatul Cotroceni, că „există momente dramatice care ne încearcă tăria de caracter şi scot la iveală un curaj nebănuit”, el mulţumindu-le pentru efortul depus. „Dacă zi de zi vom încerca să dăm ce e mai bun din noi, să aducem în jurul nostru, în familie, în comunitate mai multă generozitate şi compasiune şi să lăsăm ceva în urma noastră, vom avea o societate în care ne place să trăim” a spus preşedintele Klaus Iohanniş în discursul rostit cu ocazia concertului Corului Naţional de Cameră Madrigal, oferiţ la Palatul Cotroceni, în onoarea personalului medical implicat în acordarea asistenţei răniţilor de la Clubul Colectiv.

Patronii clubului Colectiv, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Bucureşti a decis definitiv să le înlocuiască măsurile preventive, în dosarul Colectiv în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă

Buzoianul Cătălin Ilniţchi, rănit în incendiul din Colectiv şi transferat ulterior la spitalul Tel Hashomer din Israel, a sosit în ţară, alături de mama sa.

22 decembrie – Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a OUG prin care au fost cuprinse, în cadrul discuţiilor din Parlamenţ şi sporuri pentru medicii şi asistenţii care au lucrat suplimentar după tragedia din clubul Colectiv

În spitalele din ţară şi din străinătate sunt internaţi 29 de răniţi în incendiul de la Clubul Colectiv, reiese din datele publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii. În spitalele din Bucureşti sunt internate zece victime ale incendiului din 30 octombrie, dintre care un pacient se află în stare critică. În spitalele din străinătate sunt internaţi 19 răniţi în stare stabilă, dintre care un cetăţean german.

Un nou transport de materiale medicale finanţat de Ministerul Federal german al Afacerilor Externe a sosit la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” pentru a sprijini autorităţile române în îngrijirea persoanelor rănite în incendiul de la clubul Colectiv, informează Ambasada Germaniei la Bucureşti.

23 decembrie – Ultimii trei pacienţi răniţi în incendiul de la Clubul Colectiv care se mai aflau internaţi la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” au fost externaţi, iar personalul medical al unităţii a dorit să marcheze acest moment oferindu-le câte un cadou şi dorindu-le Sărbători fericite

O parte din familiile celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din 30 octombrie au împodobiţ împreună cu ajutorul asistenţilor sociali ASproAŞ un brad în faţa clubului Colectiv, aducând câte o steluţă pentru fiecare dintre victimele tragediei

24 decembrie – Alin George Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, rămâne în arest preventiv, a decis Tribunalul Bucureşti. Tribunalul a admis o contestaţie a procurorilor şi a desfiinţat o decizie a Judecătoriei Sectorului 4, instanţă care a dispus pe 22 decembrie înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Anastasescu

28 decembrie – Judecătorii de la Curtea Militară de Apel Bucureşti au decis menţinerea arestării preventive pentru George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI

O linie telefonică unică la care pot apela victimele incendiului de la Colectiv şi rudele acestora pentru a solicita sprijin a fost înfiinţată de Ministerul Sănătăţii, informează un comunicat al instituţiei. Numărul de telefon unic la care pot apela victimele de la Colectiv este 021.3072.614, disponibil 24 de ore din 24.

Infecţiile nosocomiale au fost prezente la unii dintre pacienţii răniţi în incendiul din clubul Colectiv, însă în majoritatea cazurilor tratamentul adecvat al infecţiilor nosocomiale a determinat o evoluţie favorabilă, cele mai multe decese înregistrându-se în cazul pacienţilor cu leziuni pulmonare grave – reiese din studiul efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, la solicitarea Ministerului Sănătăţii.

29 decembrie – Un număr de 23 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv sunt internate în spitalele din ţară şi din străinătate, reiese din datele centralizate publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii. în spitalele din Bucureşti sunt internate patru victime ale incendiului din 30 octombrie, dintre care un pacient în stare critică, iar în străinătate se mai află internate 19 persoane, aflându-se în stare stabilă.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone s-a prezentat la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a depune garanţii în contul cauţiunii de 1,5 milioane de lei, în dosarul privind tragedia de la clubul Colectiv în care este cercetat. Piedone a depus ca garanţie un imobil şi vehicule de epocă

30 decembrie – O expoziţie dedicată fotografilor care au fost în clubul Colectiv în noaptea tragediei a fost organizată, la Palatul Victoria, la intrarea în sala în care se desfăşoară şedinţele Executivului. Membrii Cabinetului Cioloş şi reprezentanţi ai ministerelor au putut să admire, înaintea ultimei şedinţe de Guvern din acest an, cele 20 de fotografii care compun expoziţia-omagiu.

Tribunalul Bucureşti a decis definitiv ca Alin George Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, să fie eliberat din arest preventiv, urmând ca el să fie plasat în arest la domiciliu. Tribunalul Bucureşti a respins o contestaţie a procurorilor la decizia Judecătoriei sectorului 4 din 28 decembrie, instanţă care a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Alin Anastasescu.

Alin Anastasescu era singurul acţionar al clubului Colectiv care se mai afla în arest preventiv, ceilalţi doi – Paul Gancea şi Costin Mincu – fiind eliberaţi pe 21 decembrie şi plasaţi în arest la domiciliu.

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în faţa clubului Colectiv, pentru a-i comemora pe cei 63 de tineri care şi-au pierdut viaţa în incendiul de acum două luni. Au adus câte o candelă şi flori albe.

2016

4 ianuarie – Un număr de 21 de răniţi în incendiul de la Colectiv mai sunt internaţi în spitalele din ţară şi din străinătate, a informat Ministerul Sănătăţii, în spitalele din Bucureşti sunt internate trei victime ale incendiului, una dintre acestea fiind în stare critică. În spitalele din străinătate se află internaţi 18 răniţi în incendiul de la Colectiv, iar alţi doi sunt în tratament ambulatoriu. În urma incendiului din data de 30 octombrie 2015 şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 în străinătate.

Toate resursele Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroşani sunt dedicate muncii la raportul de expertiză în cazul clubului ”Colectiv” din Bucureşti, a declarat directorul INSEMEX, George Artur Găman. Acesta a precizat nu există întârzieri în elaborarea raportului, documentul urmând să fie predat Parchetului General la sfârşitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie

8 ianuarie – Tribunalul Bucureşti a decis să revoce măsura controlului judiciar pe cauţiune dispusă de procurorii DNA în cazul fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, în dosarul privind tragedia de la clubul Colectiv. Judecătorii au admis o plângere a lui Piedone la decizia DNA din 18 decembrie 2015, prin care s-a dispus controlul judiciar şi plata unei cauţiuni de 1,5 milioane lei, decizia fiind definitivă

11 ianuarie – Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cristian Buşoi, şi-a cerut scuze pentru utilizarea unor imagini cu tragedia de la Colectiv în campania sa de promovare a unor proiecte pentru Bucureşti, afirmând că înţelege criticile şi că nu a intenţionat să se folosească de tragedie într-un exerciţiu electoral

Un număr de 19 persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv se mai află internate în spitalele din ţară şi din străinătate, informează Ministerul Sănătăţii. În spitalele din străinătate se mai află internaţi 17 răniţi în incendiul de la Colectiv, printre care şi un cetăţean german.

12 ianuarie – Marele premiu „Om între oameni” a fost acordat în acest an directorului general al Spitalului Militar Central, general de brigadă conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu, în cadrul celei de a VI-a ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă în Civism „Om între oameni”. De asemenea, Spitalul Militar se numără printre unităţile medico-militare care au fost omagiate cu Premiul „Colectiv”, în cadrul unui eveniment organizat de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă (aflată sub patronajul Academiei Române) în colaborare cu Primăria Sectorului 2, desfăşurat la sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti

13 ianuarie – Certificatele de concediu medical pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost grav afectată în urma tragediei de la Colectiv se pot elibera maxim până pe 30 ianuarie 2016, dată la care certificatele trebuie depuse la angajatori, prevede un proiect de ordin comun al ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea

Victimele tragediei de la Colectiv au primit ajutoare din partea Fundaţiei Mereu Aproape în valoare totală de 3.379.216,35 lei, 13.394,75 euro şi 1.051,41 lire sterline. Potrivit unui comunicat al Fundaţiei, sumele reprezintă ajutoare acordate supravieţuitorilor, care însumează 2.911.000 lei, ajutoare pentru copiii rămaşi orfani în urma tragediei în valoare de 40.000 lei, ajutoare de înmormântare pentru familiile persoanelor decedate în incendiu — 360.000 lei, asigurarea cheltuielilor necesare transferului pacienţilor în străinătate în valoare de 68.216,35 lei, 13.394,75 euro şi 1.051,41 lire sterline.

14 ianuarie – Banii colectaţi din vânzarea biletelor la concertul Angelei Gheorghiu pentru victimele din Colectiv nu au fost transferaţi de biletoo.ro, soprana afirmând că ar trebui să începem să ne respectăm valorile, în timp ce reprezentanţii biletoo.ro spun că fondurile vor fi plătite pe 18 ianuarie

Peste 1.400.000 de euro vor fi folosiţi pentru continuarea tratamentului pe termen scurţ mediu şi lung al victimelor din incendiul de la clubul Colectiv în cea de-a doua etapă a campaniei „Nouă ne pasă. Împreună dăruim speranţă!” derulată de Crucea Roşie Română, în parteneriat cu Pro TV.

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis în şedinţă să amendeze posturile Kanal D, PRO TV şi România TV pentru modul în care au prezentat tragedia de la clubul Colectiv.

15 ianuarie – Reprezentanţii pacienţilor trataţi în străinătate după accidentul de la Colectiv cer Guvernului să extindă ajutorul financiar acordat însoţitorilor în timpul spitalizării şi după externare dacă spitalele din străinătate în care au fost îngrijiţi cer ca tratamentul să se facă tot acolo.

18 ianuarie – Preşedintele Fundaţiei Estuar, dr. Cristian Andrei, organizează, începând din 21 ianuarie 2016, un grup de terapie exclusiv pentru 50 dintre supravieţuitorii incendiului de la clubul Colectiv, dar şi pentru familiile şi prietenii celor care şi-au pierdut viaţa în tragedia din 30 octombrie.

19 ianuarie – Tribunalul Militar Bucureşti a admis cererile ofiţerilor George Matei şi Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov de înlocuire a măsurii arestului şi a decis pentru amândoi arest la domiciliu, decizia nefiind definitivă. George Matei şi Antonina Radu, care au făcut controale în clubul Colectiv, sunt arestaţi din 10, respectiv 14 noiembrie

Peste 40 de fotografii realizate de artistul Alex Chelba, care a murit în incendiul din clubul Colectiv, sunt expuse, până pe 23 ianuarie, în Sala Mare de expoziţii din Primăria Sibiu.

În urma incendiului de la clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate. După incendiu au fost internaţi în spitale din Capitală 147 de răniţi.

20 ianuarie – Procurorii Parchetului Înaltei Curţi au ridicat camerele de supraveghere de la Colectiv, pentru a stabili dacă fiecare colţ al clubului a fost filmat. Imaginile din noaptea incendiului au fost luate la scurt timp după incidentul din 30 octombrie

Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroşani au finalizat expertiza în cazul incendiului produş la sfârşitul lunii octombrie 2015, în clubul Colectiv din Bucureşti. Raportul va fi predat săptămâna viitoare Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu care INSEMEX a colaborat în efectuarea expertizei tehnice, la solicitarea procurorilor de la Parchetul General.

21 ianuarie – Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, i-a vizitat pe pacienţii români grav răniţi în incendiul din clubul Colectiv care sunt internaţi în Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles. Ministrul Mihnea Motoc i-a asigurat pe românii aflaţi la tratament în Belgia de sprijinul Guvernului pe toată perioada internării în instituţia medicală a armatei belgiene, inclusiv al reprezentanţilor militari ai României la Bruxelleş în rezolvarea eventualelor probleme cu care s-ar putea confrunta. Cu această ocazie, ministrul român a conferit Spitalului Militar „Regina Astrid”, precum şi unor cadre medicale Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace, în semn de apreciere a modului în care au fost trataţi pacienţii români

27 ianuarie – Discovery a anunţat că lucrează în România la realizarea unui documentar despre tragedia din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015, provocând moartea a 63 de persoane şi rănirea gravă a altor câteva zeci. Documentarul va avea premiera în România pe Discovery Channel în această primăvară, iar difuzarea mesajelor comerciale va fi întreruptă pe toată durata difuzării.

Alexandra Dică, medic dentisţ care a activat ca voluntar după incendiul din clubul Colectiv, susţine că răniţii au nevoie de recuperare, dar că nu beneficiază de condiţii adecvate în România, iar mulţi dintre ei necesită sprijin în vederea reintegrării sociale.

29 ianuarie – Costi Rădoi, una dintre victimele incendiului din clubul Colectiv, spune, într-o scrisoare deschisă publicată online, că este extraordinar de dezamăgit de statul român, care, dacă nu este un slab manager, este „foarte bandit”

Crucea Roşie Română nu va onora nicio plată pentru kit-urile medicale destinate victimelor de la clubul Colectiv până nu va primi clarificările necesare legate de situaţia acestora de la instituţiile implicate.

30 ianuarie – Câteva zeci de persoane au aprins lumânări şi au depus flori în faţa Colectiv, la trei luni de la incendiul izbucnit în acest club, în urma căruia au murit 63 de persoane

2 februarie – Un număr de 68 de persoane au depuş până la acest momenţ la Tribunalul Militar Bucureşti cereri pentru a se constitui părţi civile şi solicită daune morale şi materiale în dosarul în care sunt judecaţi George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI

3 februarie – Guvernul a aprobat prin două HG, extinderea ajutorului pentru rudele care au grijă de răniţii din Colectiv şi extinderea ajutoarelor de urgenţă pentru familiile persoanelor care au decedat în incendiu. Acordarea ajutorului financiar însoţitorului persoanei rănite se va extinde, urmând ca de acesta să poată beneficia atât pentru perioada spitalizării, cât şi pentru perioada în care rănitul urmează tratament în regim ambulatoriu. De asemenea, a fost extinsă modalitatea de sprijin, astfel încât de acest ajutor să beneficieze şi însoţitorii răniţilor aflaţi la tratament în ţară, în localitatea de domiciliu, care vor putea beneficia de 50 lei/zi pentru întreaga perioadă de tratament în ambulatoriu. Totodată, potrivit actului normativ adoptaţ ajutoarele suplimentare se acordă pentru o perioadă de până la 180 de zile, indiferent dacă tratamentul în regim ambulatoriu se efectuează în ţară sau în străinătate în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau în alte state

4 februarie – Premierul Dacian Cioloş a semnat decizia de eliberare a colonelului Nicolae Cornea din fruntea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia de eliberare a fost luată având în vedere propunerea făcută de ministrul Afacerilor Interne pe 1 februarie. Generalul de brigadă cu o stea Ovidiu Vasilică a fost împuternicit să îndeplinească atribuţiile de inspector general al IGSU. Potrivit unor surse oficiale, prim-ministrul Dacian Cioloş a cerut Corpului de control al premierului un control de management la IGSU după incidentul de la Colectiv, soldat cu 63 de morţi. Şeful Executivului ar fi fost nemulţumit de prestaţia conducerii IGSU

Secretarul de stat Raed Arafat menţionează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că, aflat în misiune la Bruxelleş joi, 4 februarie, a fost invitat de colegii săi de la Universitatea Liberă din Bruxelles să facă o prezentare despre intervenţia care a avut loc la clubul bucureştean ”care să includă lecţiile învăţate şi aspectele deosebite care au caracterizat intervenţia şi managementul pacienţilor din tragedia respectivă”.

7 februarie – Distribuirea kit-urilor medicale pentru răniţii din Colectiv a fost reluată după ce o problemă de comunicare dintre Crucea Roşie şi Unifarm, firma care aprovizionează medicamentele necesare, a stârnit controverse faţă de preţurile kit-urilor

8 februarie – 15 persoane rănite în clubul Colectiv se mai află internate în spital (14 în străinătate, un pacient în România) şi trei pacienţi efectuează tratamente în ambulatoriu. Pentru tratamentul pacientului critic care a suferit arsuri grave s-a alocaţ în 2016, suma de 11 milioane de lei, arată Ministerul Sănătăţii

Primăria Sectorului 4 nu a efectuaţ în ultimii cinci ani, verificări în localul unde a funcţionat clubul Colectiv, în condiţiile în care a fost schimbată destinaţia spaţiului şi au fost executate lucrări de amenajare fără autorizaţii, se arată în expertiza tehnică realizată de un specialist în construcţii, la cererea procurorilor de la Parchetul General. Localul din strada Tăbăcarilor, nr. 7, a fost închiriat în anul 2014 de către SC Colectiv de la SC Pionierul SA, după ce anterior chiriaşi au fost SC Music Hall SRL (2013-2014) şi clubul Salsa (2013).

Iniţial, incinta respectivă a avut ca destinaţie producţia, schimbată înainte de anul 2013 în „club/discotecă/bar”. Schimbarea destinaţiei spaţiului a fost făcută fără o autorizaţie în acest senş aşa cum rezultă din documentele depuse de Primăria Sector 4 şi ISU.

10 februarie – Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii au prezentaţ în şedinţa Executivului, informări în legătură cu stadiul aplicării măsurilor de sprijin în cazul persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv. În urma incendiului din clubul Colectiv, 63 de persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care 27 în data de 30 octombrie, iar 147 de pacienţi au fost internaţi, 43 au fost transferaţi în spitale din străinătate, iar 104 au rămas în 13 spitale din România.

Guvernul aminteşte că, în 2015, a fost alocată suma de 26,3 milioane de lei pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, necesare pacienţilor trataţi în România.

Pentru decontarea transportului medical specializaţ a serviciilor medicale, a contribuţiei personale pentru persoanele care au beneficiat de tratament în străinătate, Guvernul a creat cadrul legal şi, în bugetul pentru 2016, a fost alocată suma de 90 de milioane de lei, cu această destinaţie, mai menţionează sursa citată.

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a efectuaţ până în prezenţ plata ajutoarelor de urgenţă în sumă totală de 2.758.939 lei. De aceste ajutoare au beneficiat familiile persoanelor decedate – 48 de persoane au solicitat acest ajutor de urgenţă, în cursul anului 2015, precum şi însoţitorii persoanelor rănite în clubul Colectiv.

Astfel, pentru însoţitorii răniţilor aflaţi în tratament în spitalele din România s-a plătit suma de 476.000 lei – pentru 76 de persoane, iar pentru însoţitorii persoanelor transferate pentru tratament în străinătate s-a achitat suma de 2.039.439 lei – pentru 36 de cazuri, precizează comunicatul.

11 februarie – Federaţia Română de Fotbal a semnat un acord cu Fundaţia Estuar prin intermediul căreia donează suma de 22.000 de euro, în vederea continuării programelor de susţinere a victimelor şi aparţinătorilor tragediei din clubul Colectiv. Valoarea acestei donaţii a fost realizată din donarea primelor obţinute de jucătorii echipei naţionale la unul dintre meciurile din campania pentru calificarea la EURO 2016

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a efectuat o vizită la Viena, unde s-a întâlnit cu parlamentari austrieci. Ofiicialul român a transmis un mesaj de mulţumire din partea statului român şi a exprimat gratitudine pentru asistenţa medicală acordată victimelor incendiului de la clubul Colectiv

15 februarie – Curtea Militară de Apel a decis să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU Bucureşti sunt acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI. În urma deciziei instanţei, procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părţilor vătămate şi a părţilor responsabile civilmente şi încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu.

16 februarie – Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunţat că Institutul Naţional de Expertize Criminalistice va transmite, până la sfârşitul acestei luni, rezultatele expertizei efectuate în dosarul „Colectiv”.

19 februarie – Primul apel la 112 în noaptea tragediei din Colectiv a fost efectuat la ora 22:32, potrivit înregistrării furnizate de STŞ la 20-30 de secunde de la prima flamă pe unul din stâlpii de susţinere ai clubului.

22 februarie – Judecătoria sectorului 4 a respins cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, aceştia urmând să fie cercetaţi în libertate sub control judiciar. Decizia nu este însă definitivă, iar procurorii au posibilitatea să o conteste la Tribunalul Bucureşti.

De asemenea, judecătorii au revocat măsura arestului la domiciliu şi pentru reprezentanţii firmei de artificii — Daniela Niţă (administrator), Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), care vor fi cercetaţi şi ei sub control judiciar

26 februarie – Documentarul „Dezastrul din Colectiv”, despre tragedia care a avut loc în clubul bucureştean pe 30 octombrie, va fi difuzat în premieră de Discovery Channel pe 13 martie 2016, informează un comunicat al televiziunii

Poliţiştii Capitalei i-au reţinut pe cei trei bărbaţi care au încercat să jefuiască locuinţa bodyguardului Cristian Popescu de la clubul Colectiv în timp ce acesta se afla internat în spital. Pe data de 2 noiembrie 2015, poliţiştii Capitalei au fost sesizaţi de către o femeie cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns în interiorul unui apartamenţ proprietarul fiind un bărbat internat în urma incendiului de la clubul Colectiv.

29 februarie – Mărţişoare cu şnururi alb-roşii şi alb-negre, ghiocei, zambile, lalele şi garoafe şi o mulţime de lumânări au fost aduse la clubul Colectiv de supravieţuitori, părinţi ai celor decedaţi, prieteni şi apropiaţi ai acestora, în cadrul unei acţiuni organizate de Grupul de voluntari #ÎmpreunăRezistăm, la patru luni de la incendiu

2 martie – Potrivit datelor puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, 12 pacienţi se mai află internaţi în unităţi medicale din străinătate.

5 martie – În sâmbăta Moşilor de Iarnă, după săvârşirea Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat parastasul pentru cei adormiţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Întrucât în această zi se face pomenirea tuturor celor care şi-au sfârşit viaţa în mod tragic, au fost pomeniţi şi cei care au decedat în urma incendiului de la Clubul Colectiv

7 martie – Preşedintele României, Klaus Iohanniş a susţinuţ la Ierusalim, Israel, o declaraţie de presă comună cu Prim-ministrul Statului Israel, domnul Benjamin Netanyahu. În acest context şeful statului Român a afirmat: „Mulţumesc cu această ocazie Israelului pentru sprijinul acordat în urma tragicului eveniment petrecut în Clubul Colectiv din Bucureşti, în noiembrie 2015. Mai multe spitale din Israel s-au oferit atunci să preia răniţi sau să trimită doctori şi multe persoane s-au implicat. Vă mulţumim încă o dată pentru această deosebită manifestare de solidaritate şi apreciem acest tip de implicare.”

9 martie – Dificultatea în stabilirea unui număr estimativ de victime cât mai apropiat de realitate, alertarea individuală a fiecărui echipaj, în mod gradual, neutilizarea frecvenţei unice la locul intervenţiei (ISUBIF şi SABIF), imposibilitatea de a forma o imagine de ansamblu unitară a resurselor medicale şi de prim ajutor calificat SMURD şi SABIF – sunt câteva dintre problemele identificate în urma evaluării Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, după incendiul de la clubul Colectiv.

De asemenea, potrivit raportului DSU, inexistenţa unei proceduri clare cu privire la realocarea pacienţilor între spitale, lipsa unor mecanisme prestabilite de colaborare cu ONG-urile şi cu voluntarii, necesitatea unor acorduri prestabilite de transfer al pacienţilor cu arsuri, încheiate cu alte unităţi sanitare, structuri guvernamentale sau non-guvernamentale din Uniunea Europeană – au fost identificate drept probleme cu care autorităţile s-au confruntat în cazul Colectiv.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declaraţ într-un interviu, că, în cazul raportului referitor la modul în care instituţiile au reacţionat în cazul tragediei de la Colectiv, s-a căutat identificarea unor „decizii pozitive”, care să devină, ulterior, bune practici.

Aflat în vizită la Haga, premierul Dacian Cioloş i-a înmânat o diplomă de merit şi i-a mulţumit medicului Kees van der Vlieş de la Spitalul Public din Rotterdam, coordonatorul echipei de medici olandezi care s-au ocupat de cei 6 pacienţi români cu arsuri de la „Colectiv” spitalizaţi în Olanda.

13 martie – Documentarul „Dezastrul din Colectiv”, despre tragedia care a avut loc în clubul bucureştean pe 30 octombrie 2015, a fost difuzaţ în premieră, de Discovery Channel. Filmul, care are are 44 de minute, a prezentaţ în ordine cronologică, faptele care s-au petrecut în acea noapte în Bucureşti, aşa cum au fost relatate de cei direct implicaţi – supravieţuitori, familii ale acestora, autorităţi şi cadre medicale care au luat parte la operaţiunile de salvare. De asemenea, a fost şi o reconstituire a momentelor de dinainte şi după izbucnirea incendiului

14 martie – Pacientul rănit în incendiul din clubul Colectiv, internat la Spitalul Floreasca, a muriţ a declarat şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a unităţii medicale, prof. dr. Ioan Lascăr. Numărul celor decedaţi după incendiul de la Clubul Colectiv a ajuns la 64.

Este vorba despre Radu Sienerth, un tânăr în vârstă de 21 de ani din Petroşani, el fiind ultima victimă de la Colectiv internată într-un spital din România.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, alţi 12 pacienţi se mai află internaţi în unităţi medicale din străinătate.

Bogdan Licu, prim adjunct al procurorului general, a declarat că ancheta în cazul incendiului de la clubului Colectiv se află în ultima etapă, iar expertiza primită de la Institutul Naţional de Criminalistică a fost trimisă experţilor desemnaţi de părţile din dosar

16 martie – Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din octombrie 2015 produs în clubul Colectiv

17 martie – Patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – s-au prezentat la sediul Parchetului General, ei fiind chemaţi de procurori pentru a li se aduce la cunoştinţă rezultatul expertizei efectuate în acest dosar. Cei trei sunt cercetaţi în prezent în arest la domiciliu, fiind acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă

18 martie – Tinerii care se aflau în clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie nu aveau prea multe şanse să se salveze. Din cauza materialelor, a modului în care era construită clădirea, oamenii au avut doar 153 de secunde la dispoziţie să iasă. Este concluzia care se desprinde din raportul Institutului de Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani. Documentul reface secundă cu secundă tragedia în urma căreia au murit 64 de tineri.

Specialiştii au comparat înregistrările video din clubul Colectiv, probele adunate de acolo cu reconstituirile la scară făcute în laboratoarele de la Petroşani.

În următoarele trei secunde s-a aprins tavanul. Specialiştii de la Institutul de la Petroşani care se ocupă de stabilirea cauzelor care au dus la incendiul din Clubul Colectiv au realizat reconstituirea momentelor dramatice. Au stabilit că artificiile au ars fix 15 secunde iar după şapte secunde s-au opriţ o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare, iar atunci solistul a cerut un extinctor.

La secunda 21 flăcările au urcat pe tavan.

La secunda 24 flăcările s-au întins pe întreg plafonul, iar flacăra a fost alimentată de instalaţia de ventilaţie. La secunda 35 încep să cadă din plafon picuri pe oamenii din public.

La secunda 72: tot clubul este cuprins de fum negru şi galben albui, de la spuma poliuretanică, iar la secunda 153: incendiul începe să se autostingă.

Concluziile tehnice, formulate de specialiştii de la Petroşani, arată că atât modul în care a fost construită clădirea, cât şi modul în care era amenajată au făcut ca salvarea tinerilor din calea flăcărilor să fie o misiune aproape imposibilă. Raportul INSEMEX e una dintre cele mai importate probe din dosarul în care patronii clubului Colectiv şi tehnicienii care au montat artificiile sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă.

22 martie – Patru pacienţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv, internaţi la Spitalul Militar ”Reine Astrid” din Bruxelleş au fost externaţi, anunţă Ministerul Sănătăţii. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul MŞ decizia a fost luată în urma atentatelor teroriste din capitala Belgiei, dar şi a faptului că starea pacienţilor este favorabilă, aceştia neprezentând urgenţe.

A fost publicat Raportul controlul efectuat de Corpul de Control al Primului Ministru (CCPM) cu privire la intervenţia de urgenţă din seara zilei de 30.10.2015 este bazat în mod preponderent pe informaţiile şi documentele furnizate de instituţiile implicate în intervenţie.

Intervenţia de urgenţă în urma incendiului de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, a fost în mare parte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor. Potrivit documentului, absenţa coordonării a fost generată în principal de: „lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară”.

Au manifestat deficienţe: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti — Ilfov, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Spitalele unde au fost internate victimele, Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti.

Concluzia are la bază raportul acestei instituţii, care conţine date neconcludente şi contradictorii, atât în ceea ce priveşte numărul pacienţilor din fiecare spital cât şi în ceea ce priveşte numărul infecţiilor nosocomiale, ridicând suspiciuni în privinţa controalelor în baza cărora a fost întocmit. De asemenea, inexistenţa planurilor albe la nivelul spitalelor poate fi imputată şi acestei instituţii din cauza neimplicării în elaborarea acestor planuri.

23 martie – Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că după redactarea raportului Corpului de control al premierului privind intervenţia la clubul Colectiv se vor opera mai multe schimbări de procedură dar şi legislative.

Raportul Corpului de control al premierului privind intervenţia de urgenţă la incendiul din clubul Colectiv este unul de etapă, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, precizând că nu s-a pus problema să se ceară cuiva demisia.

24 martie – Secretarul de stat în MAI, Raed Arafaţ afirmă că a transmis la 23 martie, din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, un „răspuns documentat” la raportul Corpului de control al Guvernului privind intervenţia de urgenţă la incendiul din clubul Colectiv.

25 martie – Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat efectuarea unui supliment de expertiză în dosarul incendiului de la Colectiv, deoarece există neconcordanţe şi anumite neclarităţi în rapoartele de expertiză întocmite de Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) şi INSEMEX Petroşani cu privire la tipul de artificii folosit în club şi viteza de propagare a flăcărilor.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declaraţ într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că, din punct de vedere statistic, supravieţuirea în cazul Colectiv s-a înscris în media europeană şi că pe acest subiect este în lucru o analiză tehnică pe partea de componentă medicală.

Premierul Dacian Cioloş afirmă, referindu-se la rezultatele raportului Corpului de control privind intervenţia la clubul Colectiv, că nu doreşte „să taie capete doar de dragul de a satisface pe cineva”, însă vrea „schimbări profunde”, iar dacă acest lucru înseamnă şi „schimbări de responsabili la nivel de management” o va face

27 martie – Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a anunţaţ într-o conferinţă de presă, că îl va acţiona în judecată pe Raed Arafaţ în nume personal, în opinia sa secretarul de stat în MAI fiind vinovat de tragedia de la Colectiv.

”Poate Arafat scapă, dar asta trebuie să o hotărască legea. Eu îmi doresc asta (n.r. să îl acţionez în judecată) pentru că îl consider vinovat. El este imaginea, el a ieşit la televizor”, a spus Iancu.

În acelaşi timp, referindu-se la raportul Corpului de control privind intervenţia de urgenţă la incendiul din clubul Colectiv, el a spus că este „cel mai real”, adăugând că la realizarea documentului au participat aproximativ 100 de victime.

28 martie – Ambulanţele private au făcut parte din Planul Roşu, fiind utilizate pentru intervenţia la urgenţele curente, a precizat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în Punctul de vedere la raportul Corpului de control al premierului cu privire la intervenţia din club Colectiv.

Tribunalul Bucureşti a respins definitiv, cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, aceştia urmând să fie cercetaţi în libertate sub control judiciar. De asemenea, judecătorii au revocat măsura arestului la domiciliu şi pentru reprezentanţii firmei de artificii – Daniela Niţă (administrator), Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), care vor fi cercetaţi şi ei sub control judiciar

29 martie – Raed Arafat declară că Raportul Corpului de control privind intervenţia la incendiul din clubul Colectiv va fi completat şi publicat în varianta definitivă. Secretarul de stat în MAI a declarat că discuţia pe care a avut-o la Guvern cu şeful Corpului de control al premierului, dar şi cu cei care au efectuat controlul a fost una pozitivă, în cadrul acesteia dezbătându-se mai multe aspecte

30 martie – S-au împlinit 5 luni de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia 64 de oameni şi-au pierdut viaţa şi câteva zeci au suferit arsuri grave. Rude, prieteni sau necunoscuţi s-au strâns pe trotuarul din faţa fostei fabrici Pionierul. Au adus flori, au aprins lumânări şi s-au gândit la fraţii, surorile, soţii sau prietenii diapăruţi.

Primăria sectorului 4 a demarat în această perioadă o amenajare peisagistică în Parcul Lumea copiilor în memoria victimelor de la Colectiv, aproape de zona de grătare, în baza unui proiect în valoare de 321.411 lei aprobat de consilierii locali

1 aprilie – Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, a decis sistarea lucrărilor din Parcul Lumea Copiilor şi suspendarea conducerii Direcţiei Administrare Parcuri şi Zone de Agremenţ care s-a ocupat de proiect. În urma verificării de către Corpul de Control al Primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, a modului de atribuire a contractului de lucrări nr.602/11.03.2016 încheiat între Direcţia Administrare Parcuri şi Zone de Agrement Sector 4 şi executantul S.C. Euroconstruct Group S.R.L., în valoare de 385.686,00 lei, cu TVA, s-a constatat că nu au fost respectate scopul şi principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţie privind promovarea concurenţei între operatorii economici, transparenţei, nediscriminării, utilizării fondurilor publice, potrivit art.2 din OUG nr. 34/2006, ceea ce a condus la valoarea contractului prevăzută mai suş fără a fi comparată cu alte oferte cu preţuri mai mici.

4 aprilie – Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunţat că va sesiza Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru a verifica respectarea dispoziţiei legale în ceea ce priveşte amenajarea peisagistică din Parcul Lumea Copiilor, dedicată memoriei victimelor incendiului de la clubul Colectiv

Primăria sectorului 4 este gata să aprobe solicitarea venită din partea Asociaţiei Colectiv pentru construirea, în Piaţa Bucur, a unui monument în memoria victimelor incendiului, a mai anunţat primarul interimar Daniel Băluţă.

Potrivit unui raport de expertiză, flăcările din clubul Colectiv au fost de aproape şapte ori mai violente decât în mod normal şi asta din cauza unei instalaţii de ventilaţie aspirantă care a cedat în momentul în care a izbucnit incendiul.

Potrivit suplimentului de expertiză realizat de Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică (INEC), în clubul Colectiv funcţionau două sisteme de ventilaţie, unul aspiranţ care scoatea substanţele în exteriorul clădirii, şi un altul care aducea aerul proaspăt. În noaptea de 30 octombrie, la câteva secunde după izbucnirea incendiului, sistemul de ventilaţie aspirant a cedaţ iar sistemul rămas în funcţiune a adus oxigen care a alimentat flăcările.

7 aprilie – 13 dosare ale morţilor din Colectiv au fost făcute publice şi arată că tinerii au murit de septicemie. Mai multe instituţii medicale refuză explicit să predea dosarele cu analize rudelor. Mai mulţi doctori din patru spitale au dat jurnaliştilor Gazetei Sporturilor 13 dosare medicale complete ale unor tineri care au murit după Colectiv. ”Aceştia 13 nu sunt singurii care au murit din cauza infecţiilor. De fapţ foarte puţini dintre cei care au murit după o săptămână nu erau infectaţi!”, afirmă surse medicale. ”Este realitatea pe care o ascund autorităţile şi aceast lucru vrem să-l dovedim cu dosarele”, susţin medicii

8 aprilie – Patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, precum şi reprezentanţii firmei de artificii – Daniela Niţă (administrator), Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist) – s-au prezentat la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă faptul că pe numele lor a fost extinsă urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală şi încălcarea normelor legale privind protecţia muncii

11 aprilie – Responsabilul Centrului de Arşi din Bruxelleş medicul militar Serge Jenneş a transmis o scrisoare deschisă personalului de intervenţie şi celui medical din Bucureşti, în care adresează felicitări pentru „devotamentul, angajamentul şi profesionalismul” de care au dat dovadă faţă de situaţia generată de tragedia de la Colectiv.

12 aprilie – Raportul Corpului de control al premierului în cazul Colectiv a fost făcut „un pic cam repede, cu grabă mare şi fără să intre în detalii de fineţe”, a declaraţ după o întâlnire la Palatul Victoria, regizorul Mihai Grecea, rănit în incendiu. „Sunt unul dintre cazurile care pe moment sunt bine, discuţiile sunt legate de numărul foarte mare de răniţi care au o situaţie medicală grea. (…) Am încercat în discuţia asta să stabilim o platformă de comunicare între asociaţia recent înfiinţată a victimelor (Asociaţia Colectiv GTG 3010 — n.r.) şi ministere şi Guvern”, a spus Mihai Grecea, după ce a participat la Palatul Victoria la o întâlnire referitoare la situaţia victimelor din Colectiv

13 aprilie – Reprezentanţii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 spun că Guvernul le-a promis sprijin pentru desecretizarea dosarelor victimelor incendiului din clubul bucureştean, după ce anumite unităţi medicale au refuzat să le elibereze părinţilor acestora date cu privire la cauzele decesului, pe motiv că pacientul nu ar fi semnat înainte acordul în acest sens. „Vă puteţi imagina durerea unei mame care nu poate afla ce s-a întâmplat cu copilul ei în ultimele clipe din viaţa lui?

Cristian Popescu-Piedone şi-a depus candidatura, pentru un nou mandat de primar al sectorului 4. „Astăzi am făcut un pas care nu mi-a fost uşor: mi-am depus candidatura pentru Primăria Sectorului 4. Singurii care au fost prezenţi alături de mine au fost copiii mei: Ana şi Vlad, pentru că familia mi-a oferit sprijinul de care aveam nevoie şi mi-a dat curajul de a merge mai departe”, a scris Piedone pe pagina sa de Facebook. Piedone a demisionat din funcţia de primar al sectorului 4 după incendiul de la clubul Colectiv. El anunţă că va candida independent

14 aprilie – Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat că dosarul Colectiv va fi trimis în instanţă în aproximativ două săptămâni

Suma de 150.000 de euro strânsă din vânzările DVD-ului lui Andre Rieu – „Live în Bucureşti” – a fost donată supravieţuitorilor şi rudelor victimelor incendiului de la Colectiv, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Capitală şi la care a participat şi celebrul violonist. Rieu şi-a exprimat speranţa că, prin gestul său, va încuraja şi alţi oameni să doneze pentru victimele din Colectiv: „Pot doar să spun ‘Vă rog, ajutaţi aceşti oameni’ şi atunci va fi creat un sistem care să prevină aceste evenimente neplăcute sau, dacă se vor întâmpla, îngrijirea să fie optimă”

Asociaţia Colectiv GTG 3010 precizează că fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, are partea sa de vină, din punct de vedere moral, pentru ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv şi anunţă că până vineri (15 aprilie), la ora 17,00, pot fi depuse contestaţii la candidatura acestuia pentru un nou mandat de primar, oferind totodată şi un formular în acest sens.

16 aprilie – Cristian Popescu-Piedone le transmite celor care îi contestă candidatura la Primăria sectorului 4 că, într-o zi, adevărul va ieşi la lumină, iar atunci aceştia ar putea să regrete modul în care s-au raportat la el. ”În ceea ce-i priveşte pe cei care mă contestă, este dreptul lor. Le spun doar că, într-o zi, adevărul va ieşi la lumină şi sper că vor avea conştiinţa necesară să regrete modul în care s-au raportat la mine”, a scris Piedone pe Facebook

17 aprilie – Judecătoria sectorului 4 a respins contestaţiile depuse de 10 supravieţuitori ai tragediei din clubul Colectiv împotriva candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone la funcţia de primar al sectorului.

22 aprilie – Reprezentanţii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 au lăsaţ în faţa sediului Direcţiei Naţionale Anticorupţie 64 de candele, pe fiecare dintre ele aflându-se o fotografie a celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de pe 30 octombrie.

De asemenea, pe peretele clădirii, chiar sub sigla DNA au fost lipite două hârtii cu mesajele: „Niciun vinovat de la #Colectiv nu va scăpa nepedepsit” şi „Nu vă grăbim, doar vă amintim: Dosar Piedone, Dosar ISU, Dosar Floreasca/Lascăr”.

26 aprilie – Numărul infecţiilor nosocomiale înregistrate în România va creşte în perioada următoare ca urmare a aplicării planului strategic de prevenire şi combatere a acestora, lansat în această zi, întrucât până anul trecut infecţiile erau subdiagnosticate şi nu erau raportate din raţiuni administrative, a precizat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunţat că l-a sesizat pe procurorul şef al Secţiei care instrumentează cazul Colectiv pentru constituirea unui dosar penal în cauză deoarece, a susţinut el, ”s-a săvârşit infracţiunea de compromitere a intereselor Justiţiei”. „Din păcate (…) a apărut în media un draft al rechizitoriului, de fapţ sincer, nu este nici măcar un drafţ este un document de lucru al procurorilor. Mie îmi pare foarte rău că a apărut acel document în presă, este ceva inacceptabil”, a spus Licu

28 aprilie – Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul „Colectiv”, patronii clubului şi reprezentanţi ai firmei de la care proveneau artificiile folosite în Colectiv, urmând să fie judecaţi de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4. Un număr de 139 de persoane, 11 unităţi spitaliceşti şi 5 instituţii s-au constituit părţi civile în dosarul Colectiv. La data de 29 aprilie s-a luat în discuţie primul termen al procesului, în care judecătorii au verificat măsurile preventive dispuse în dosar.

Alin Anastasescu, Paul Gancea, Costin Mincu, cei trei proprietari ai clubului Colectiv, dar şi Daniela Niţă, Cristian Niţă şi Viorel Zaharia, reprezentanţi ai firmei de la care erau artificiile din Colectiv sunt în prezent cercetaţi sub control judiciar, acuzaţiile fiind de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă

Loturile de substanţe dezinfectante ar fi trebuit să fie oprite de la folosire până la clarificarea conformităţii, susţine Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical într-o scrisoare deschisă.

• 29 aprilie – Departamentul de Psihologie al Universităţii din Bucureşti şi Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei au început un studiu psihologic legat de incendiul de la Colectiv, studiu al cărui scop este de a înţelege prin ce trec oamenii afectaţi de astfel de evenimente şi cum pot fi ajutaţi mai bine. Studiul este coordonat de prof. dr. Cătălin Nedelcea şi conf. dr. Diana Vasile

• 30 aprilie – Rude ale celor decedaţi în urma incendiului de la Colectiv, supravieţuitori şi voluntari din grupul Împreună Rezistăm au merş în Sâmbăta Mare, în faţa clubului, cu flori şi lumânări pentru a comemora şase luni de la tragedie

Patriarhia Română a anunţat printr-un comunicat de presă că va organiza un parastas la şase luni de la tragedia din Clubul Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 64 de persoane.

• 5 mai – Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată în dosarul Colectiv. Cristian Popescu-Piedone şi cele trei subalterne alături de care a fost cercetat în dosarul Colectiv nu au cooperat cu organele de urmărire penală în vederea stabilirii adevărului, potrivit rechizitoriului.

• 14 mai – Asociaţia Colectiv GTG 3010 i-a solicitat lui Klaus Iohannis desecretizarea informărilor Serviciului Român de Informaţii către Preşedintele României cu privire la vulnerabilităţile şi disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate. Membrii Asociaţiei consideră că bacteriile din spitale au cauzat moartea a mii de oameni, ceea ce reprezintă o problemă de siguranţă naţională şi că, prin urmare, se impune intervenţia şefului statului.

• 18 mai – Guvernul a modificat două acte normative referitoare la ajutoarele de urgenţă acordate familiilor persoanelor rănite în accidentul de la Clubul Colectiv, astfel încât să nu se solicite documente doveditoare pentru decontarea costului transportului sau cazării pentru însoţitorii răniţilor

• 21 mai – Fotograful de concerte Miluţă Flueraş a prezentat în cadrul unei expoziţii, în premieră, deschisă la Photo România Festival de la Cluj-Napoca, 15 fotografii, alb negru şi color, din seara tragediei de la Clubul Colectiv, el însuşi fiind atunci rănit

Patru medici de la Spitalul Militar Central din Capitală, secţiile de recuperare, au mers în Belgia pentru un program de formare la Centrul de mari arşi al Spitalului Militar Reine Astrid, tehnicile învăţate de la specialiştii belgieni fiind acum aplicate în recuperarea răniţilor de la Colectiv

• 26 mai – Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) precizează că toate serviciile acordate celor 30 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, pentru perioada de urgenţă, au fost decontate. Precizările CASMB vin ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la nedecontarea serviciilor medicale spitaliceşti acordate celor 30 de răniţi de la Colectiv

• 30 mai – Margareta Pâslaru a lansat albumul de autor „Cum să te las?”, în beneficiul supravieţuitorilor de la clubul „Colectiv”. CD-ul, care a fost lansat în faţa clubului unde pe 30 octombrie 2015 şi-au pierdut viaţa 64 de tineri, conţine 16 cântece, iar prima melodie — „Cum să te las?”-, premieră discografică, este dedicată supravieţuitorilor evenimentului.

• 8 iunie – Carmen Uscatu, preşedinte al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, a fost amendată cu 3.500 de lei pentru organizarea unor acţiuni de comemorare a victimelor din clubul Colectiv, în contextul scandalului legat de infecţiile nosocomiale, activităţi ce au avut loc pe 6 şi 7 mai. Asociaţia a transmis şi un comunicat de presă în care anunţă că amenzile vor fi contestate în instanţă.

• 24 iunie – Instanţa de cameră preliminară, care discută legalitatea dosarului de abuz în serviciu în dosarul Colectiv, a stabilit un nou termen pentru data de 14 iulie.

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 al Capitalei, trimis în judecată de procurorii DNA în cazul Colectiv, a declarat că la acest termen s-au constituit părţile civile în dosar. „Momentan se constituie părţile civile. S-a dat un nou termen”, a spus Piedone la ieşirea de la tribunal

Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti a finalizaţ cu sprijinul CNAS şi al Ministerului Sănătăţii, verificările în cazul celor 38 de victime ale incendiului de anul trecut din clubul Colectiv, ale căror tratamente fuseseră invalidate la decontarea către spitale.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, din suma totală pe care spitalele o mai aveau de recuperat – 1.174.218,53 lei -, s-au deblocat spre decontare 1.167.343,33 lei.

• 14 iulie – Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că Spitalul de Arşi din Capitală se află într-o situaţie gravă şi că este inacceptabil ca după incendiul din Colectiv să nu se fi învăţat nimic, adăugând că are în vedere relocarea acestui spital.

„Încep prin a vă spune cât de mult regret situaţia pacientului de la Spitalul de Arşi. Spitalul de Arşi se află într-o situaţie gravă – şi nu de ieri, de azi. Situaţia de la Spitalul de Arşi o cunoaştem cel târziu de la Colectiv, în noiembrie am fost acolo ca voluntar. În ultimele două luni, cele două luni în care am fost aici, am avut mai multe situaţii de criză la Spitalul de Arşi”.

• 18 iulie – Asociaţia Colectiv GTG 3010 face apel la înţelegere şi declaraţii responsabile faţă de supravieţuitorii tragediei din Colectiv şi solicită oamenilor să trateze cu respect şi demnitate atât răniţii, cât şi rudele acestora. Membrii Asociaţiei doresc să clarifice faptul că banii proveniţi din donaţii vor fi întotdeauna folosiţi în mod corespunzător.

• 27 iulie – Marian Moise, unul dintre cei doi pirotehnişti care au montat artificiile în clubul Colectiv, a fost pus control judiciar de procurorii Parchetului General în dosarul incendiului din octombrie 2015.

Moise s-a aflat în club în momentul izbucnirii incendiului şi a suferit arsuri grave, fiind internat apoi într-un spital din Belgia, acesta fiind şi motivul pentru care el a fost audiat de procurori la nouă luni de la tragedia din Colectiv.

• 30 iulie – Un grup restrâns de persoane a participat la o slujbă de pomenire pentru victimele incendiului din Clubul „Colectiv”, oficiată în faţa fostului club de un sobor de preoţi delegaţi de Arhiepiscopia Bucureştilor, la împlinirea a nouă luni de la tragicul eveniment din octombrie 2015

• 3 august – În şedinţă, Guvernul a aprobat o hotărâre care reglementează asigurarea, la nivel naţional, a managementului tipurilor de risc. Aceasta înlocuieşte Hotărârea Guvernului nr. 2288/2004 pentru aprobarea repartizării principalelor funcţii de sprijin pe care le asigură ministerele, celelalte organe centrale şi organizaţiile neguvernamentale privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Noile reglementări au avut în vedere şi concluziile raportului Corpului de Control al Prim-ministrului realizat după incendiul din Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, precum şi concluziile analizelor realizate de Ministerul Afacerilor Interne.

• 7 august – Procurorii de la Parchetul General au păstrat partea din dosar în care sunt vizate unităţile medicale şi tratamentul medical acordat răniţilor din clubul Colectiv, fiind solicitate mai multe documente de la spitale, au declarat surse judiciare. Anchetatorii au dispus „disjungerea cauzei în ceea ce priveşte alte infracţiuni pentru care nu s-a dispus în prezenta cauza trimiterea în judecată şi care au fost sesizate prin plângeri formulate în cursul urmăririi penale ori care vizează instituţii ale statului (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ori alte instituţii ori autorităţi) precum şi în ceea ce priveşte tratamentul medical acordat persoanelor internate ce au suferit leziuni traumatice urmare a incendiului din Colectiv”.

• 7 august – Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că, în eventualitatea producerii unei tragedii de tipul celei din Colectiv, în spitalele româneşti ar putea fi îngrijiţi doar câţiva pacienţi aflaţi în stare gravă, restul urmând să fie trataţi tot în străinătate.

• 29 august – Marian Leuşteanu, unul dintre supravieţuitorii tragediei de la Colectiv, a fost audiat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi s-a constituit parte civilă în dosar.

• 5 septembrie – Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectul care prevede asigurarea acoperirii costurilor ridicate ale tratamentului urgenţelor majore la nivel intra-spitalicesc în ceea ce priveşte pacienţii cu arsuri.

• 7 septembrie – La un an de la tragedia din 30 octombrie 2015, Asociaţia Colectiv GTG 3010 anunţă organizarea unui festival de trei zile la Berăria H din Capitală, eveniment caritabil în beneficiul victimelor incendiului.

Desfăşurat în perioada 28 – 30 octombrie, sub numele „#3010 Festival” şi având motto-ul „Heroes never die. Keep their spirits alive”, evenimentul îi comemorează pe cei 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa în tragedia din clubul Colectiv şi este dedicaţ totodată, celor care s-au luptat timp de un an cu traume şi cu răni grave

• 9 septembrie – Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că, până în prezenţ în dosarul referitor la anchetarea pompierilor privind tragedia de la Clubul Colectiv, procedura de introducere ca părţi civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 de persoane.

• 10 septembrie – Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că dacă ar avea loc un alt dezastru precum cel de la Colectiv, pacienţii ar fi trimişi mult mai repede în străinătate. El a spus că România nu are suficiente locuri în spitale şi nu are condiţii în cazul unui nou accident de acest fel.

• 23 septembrie – Doi dintre patronii Clubului Colectiv, Paul Gancea şi George Mincu, au ajuns la sediul DNA pentru a fi reaudiaţi, ca martori, în dosarul pompierilor George Matei şi Antonina Radu de la ISU Bucureşti-Ilfov, acuzaţi că au făcut verificări în club fără a lua măsuri

• 27 septembrie – Un singur pacient rănit în incendiul din Clubul Colectiv mai este internat în străinătate, iar zece merg în clinici din Belgia şi Germania pentru recuperare sau tratamenţ a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu

• 5 octombrie – Consiliul Local al Sectorului 4 va acorda o sponsorizare de 220.000 de lei Asociaţiei Colectiv GTG 3010 pentru construcţia unui monument în Piaţa Bucur, în memoria victimelor tragicului eveniment de la Clubul Colectiv, monument care urmează să fie dezvelit la finalul lunii.

• 7 octombrie – Volumul de poezii al unui tânăr supravieţuitor al tragediei de la Colectiv a fost lansat în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, care are loc zilele acestea la Cluj. Cartea a fost scoasă după ce directorul editurii, Vasile George Dâncu, a auzit povestea tânărului Silviu Ciocanelli şi i-a citit poeziile. Toate încasările care vor fi realizate din vânzarea cărţii, scosă într-un tiraj de 500 de volume, vor merge către autor

Judecătoria Sectorului 4 a dispus începerea dezbaterilor pe fond în dosarul Colectiv, în care cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În dosar mai sunt judecaţi Daniela Niţă, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL

• 9 octombrie – Secretarul de stat în MAI, Raed Arafaţ a declarat că nimeni nu poate garanta că drama din clubul „Colectiv” nu se poate repeta oriunde în ţară. Întrebat dacă sistemul de prevenire a situaţiilor de urgenţă s-a îmbunătăţit după această tragedie, Raed Arafat a răspuns afirmativ, dar a adăugat că „o prevenire sută la sută” nu există nicăieri în lume.

• 12 octombrie – Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că până la sfârşitul anului va fi modificată norma legală referitoare la accesul rudelor la dosarele medicale ale pacienţilor decedaţi. El s-a referit la cazul familiei unui tânăr care a murit în urma tragediei din clubul Colectiv, căruia spitalul a refuzat să îi dea dosarul medical, pentru că pacientul nu a apucat să îşi dea consimţământul

• 14 octombrie – Tribunalul Bucureşti a respins toate cererile şi excepţiile invocate de fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone. Judecătorii au dispus începerea judecării pe fond în dosarul „Colectiv”

• 20 octombrie – Videoclipul piesei ”Heed the Call” al formaţiei Goodbye to Gravity a fost lansaţ pe pagina de Facebook a trupei româneşti, fiind realizat în amintirea lui Alex Pascu (bas), Vlad Ţelea (chitară), Mihai Alexandru (chitară) şi Bogdan Enache (tobe) şi a celor care au murit în urma incendiului care a avut loc în clubul bucureştean Colectiv

• 22 octombrie – Tânărul Pavel Popescu, care a adus medici norvegieni pentru a trata victime de la Colectiv, va candida la alegerile parlamentare din partea PNL Timiş pentru un mandat în Camera Deputaţilor. Tânărul, consultant în domeniul IŢ se va afla pe poziţia a treia în lista de candidaţi, au decis liberalii în urma unei şedinţe la care a participat şi preşedintele partidului Alina Gorghiu

Actorii Valentin Branişte şi Alina Vasilica Neagu vor juca duminică, 30 octombrie 2016, de la ora 21:00, în Diesel Pub din Bacău, în memoria victimelor Colectiv. Spectacolul (texţ regie Vali Bolat) este inspirat din drama Colectiv, este intitulat FOC şi prezintă povestea unui „conflict de generaţii”, inclusiv de credinţe, principii, mentalităţi

• 23 octombrie – O expoziţie de icoane pe lemn, realizate de copii şi tineri în memoria celor 64 de persoane care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la clubul Colectiv, s-a deschis la Biserica Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc, din Bucureşti. Icoanele au fost pictate de 22 de copii şi tineri iar vernisajul vine cu o săptămână de comemorarea unui an de la incendiul din clubul Colectiv din capitală. Atunci, în timpul unui concerţ peste 150 de persoane au fost rănite şi 64 au murit

• 25 octombrie – La un an de la tragedia care a omorât 64 de tineri şi a rănit alte c’teva sute, Digi24 a prezentat lupta suprevieţuitorilor indendiului din clubul Colectiv pentru o viaţă normală, în documentarul „Un an. Un minut şi o secundă”, o producţie „România furată”, care surprinde momente din viaţa actuală a unora dintre cei care se aflau în clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015.

Monumentul ridicat în amintirea celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa în tragedia din 30 octombrie 2015 va fi inaugurat duminică (30 octombrie 2016), la ora 12:00, în piaţeta din faţa fostului club Colectiv, a informat Asociaţia Colectiv GTG 3010, printr-un comunicat de presă

• 26 octombrie – Părinţii a trei dintre tinerii decedaţi în urma incendiului din clubul Colectiv s-au arătat nemulţumiţi miercuri de stadiul în care se află dosarele deschise în urma tragediei şi consideră că nu sunt cercetate toate aspectele şi persoanele responsabile pentru moartea tinerilor.

„Principala nemulţumire este că niciunul dintre cele trei dosare nu este încă pe rol, cea mai avansată fază este camera preliminară. Un al doilea lucru este faptul că, după atâtea anchete şi după un an, considerăm că nu au fost puşi sub acuzare toţi responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat acolo”, a declaraţ într-o conferinţă de presă susţinută la sediul unei case de avocatură, Laurenţiu Istrate, părintele unuia dintre tinerii decedaţi după incendiu.

Răniţii din accidentul de la Clubul Colectiv vor beneficia în continuare de susţinerea statului pentru tratamentele în străinătate până la sfârşitul anului 2018, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptată astăzi de Executiv. Decizia a fost luată deoarece tratamentul marilor arşi durează câţiva ani.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că nicio ţară din Europa nu ar fi fost pregătită să facă faţă unui număr atât de mare de pacienţi arşi grav cum a fost în cazul Colectiv, adăugând că în prezent capacităţile sistemului sanitar românesc de a trata astfel de bolnavi s-au îmbunătăţit.

• 27 octombrie – Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că personalul medical din România cunoştea situaţia infecţiilor nosocomiale din spitale şi că măsurile luate în acest sens cu privire la investiţii, reguli pe care trebuie să le respecte pacienţii şi mecanisme de control ale autorităţilor se datorează într-o bună măsură a ceea ce s-a întâmplat la Colectiv.

• 28 octombrie – La aproape un an de la tragedia din Colectiv, unii dintre răniţii şi rudele celor decedaţi în incendiul din clubul bucureştean s-au întâlnit cu premierul Dacian Cioloş. Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, declara că s-au înregistrat progrese, dar mici. El speră că modificările legislative, schimbările de mentalitate şi construcţia de spitale să aibă loc cât mai repede. La întâlnirea de la sediul Guvernului au mai participat ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu şi ministrul de interne, Dragoş Tudorache

Procurorii militari au dispus trimiterea în judecată a foştilor inspectori de la ISU Bucureşti, Antonina Radu şi George Petrică Matei în dosarul Colectiv. DNA îi acuză de abuz în serviciu pentru că ar fi făcut verificări în club fără a lua măsuri

În dosarul disjuns din „Colectiv” au fost dispuse 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate sute de noi înscrisuri cu caracter medical de la unităţi sanitare din România şi străinătate, informează Parchetul General, într-un comunicat. Parchetul General a făcut precizări în legătură cu stadiul cercetărilor în dosarul disjuns din dosarul denumit generic „Colectiv” (în care au fost trimişi în judecată patronii clubului).

Peste 1,51 milioane euro au fost distribuiţi până acum victimelor de la Colectiv, în cadrul campaniei „Nouă ne pasă. Împreună dăruim speranţă!”, derulată de Crucea Roşie Română şi Pro TV, informează un comunicat. Din această sumă, 1.510.568 euro au fost utilizaţi pentru ajutorarea victimelor – spitalizări, medicamente, tratamente, aparatură, consumabile.

• 28 – 30 octombrie – Peste o mie de persoane de toate vârstele au participaţ timp de trei zile, la o serie de concerte caritabile în memoria victimelor de la Colectiv susţinute de consacraţi artişti şi mari trupe ale rockului românesc, care au urcat pe scena Berăriei H în cadrul #3010 Festival, eveniment organizat de Asociaţia Colectiv GTG 3010.

• 30 octombrie – Preşedintele României, Klaus Iohanniş a susţinut o declaraţie de presă după momentul depunerii unei coroane de flori în memoria victimelor tragicului eveniment petrecut anul trecut la Clubul ‘Colectiv’:

„Avem datoria să nu lăsăm să se uite această tragedie, avem datoria să o comemorăm, să nu îi uităm niciodată pe cei care, nevinovaţi, au murit aici, la Colectiv. Dar, în acelaşi timp, avem şi datoria să facem tot ce putem pentru cei care au fost aici şi au supravieţuit. Sunt răniţi, sunt 128 de oameni care au nevoie nu doar de compasiune, au nevoie de tratamenţ au nevoie de consiliere, au nevoie de empatie şi suntem datori să ne ocupăm de aceste lucruri. România s-a schimbat. Dacă acum, după un an de zile, tragem linie, vedem că unele lucruri s-au schimbat în bine.”

Mesajul Custodelui Coroanei române la împlinirea unui an de la tragedia de la Clubul Colectiv: „În urmă cu un an, întreaga societate era îndurerată de tragedia provocată de incendiul de la Clubul Colectiv, din Capitală. Compasiunea şi gândurile Familiei Regale s-au îndreptat atunci către familiile îndoliate şi către cei care luptau, cu mult curaj, să trăiască. A trecut un an de la acest moment tragic, dar comuniunea sufletească şi cea de conştiinţă trebuie să rămână neatinse. Să ne aducem aminte astăzi de victimele incendiului şi să le păstrăm vie memoria!” – Principesa Moştenitoare, Custodele Coroanei române

Un monument dedicat memoriei celor 64 de victime ale incendiului de la Clubul Colectiv a fost dezvelit la locul unde în urmă cu un an s-a produs tragicul eveniment

La un an de la tragedia din Clubul Colectiv, când este comemorată memoria victimelor, Ambasada SUA „îi încurajează pe români în lupta lor împotriva corupţiei şi în efortul de a construi o Românie sigură, democratică şi prosperă”, afirmă ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, într-un mesaj postat pe contul de Facebook al misiunii diplomatice

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, a transmis un mesaj la împlinirea unui an de la tragedia de la Colectiv în care îşi exprimă compasiunea faţă de familiile victimelor şi, totodată, afirmă că ţara sa va continua să primească personalul medical român pentru formare profesională.

Participanţii la Marşul Tăcerii au sosit după-amiază în faţa Clubului Colectiv, ei aducând un omagiu victimelor incendiului care a avut loc în urmă cu un an.

Ei au afişat un banner pe care scrie „A trecut un an, nimic nu s-a schimbaţ ne e dor de tine Teo… şi de al tău aparat” şi au eliberat 64 de baloane pe care scria „Ne pasă” şi care aveau desenate aripi.

„Timpul trece. Ne aşteptam să fie mai bine, dar nu este. Am fost la psihologi, dar mai e nevoie şi pentru ei şi pentru noi, părinţii. Dumnezeu să-i ierte pe toţi cei care au murit”, a afirmat Felicia Plângu, mama lui Alexandru Plângu, victimă a tragediei din Colectiv.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a declarat că în momentul în care se comemorează un an de la tragedia din Clubul Colectiv, solidaritatea ar fi fost cel mai important mesaj, inclusiv din partea clasei politice, care ar fi trebuit să fie prezentă la evenimentele organizate cu această ocazie.

La rândul său, Laurenţiu Istrate, tatăl lui Claudiu Bogdan, decedat în urma incendiului, după 13 zile de suferinţă în spital, a declarat că însuşi numele locului în care a avut loc tragedia, „colectiv”, ar fi trebuit să transmită un mesaj.

Premierul Dacian Cioloş susţine că este datoria fiecărei persoane să înveţe din tragedia din clubul Colectiv şi să nu uite unde duc „minciuna, aroganţa, corupţia”. „Dumnezeu să-i odihnească pe cei care au plecat atunci. Apropiaţilor lor rămaşi aici, celor răniţi, le doresc tărie şi însănătoşire grabnică, le doresc să-şi regăsească încrederea în viaţă şi în ceea ce putem face împreună”, a scris Cioloş pe Facebook.

• 31 octombrie – Copiii care au ars în urma incendiului de la clubul Colectiv au murit nu numai din cauza corupţiei, ci a incompetenţei, a afirmat vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

• 1 noiembrie – Antonina Radu şi George Matei, ofiţerii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, care ar fi trebuit să sancţioneze neregulile de la clubul Colectiv, nu au înţeles importanţa prevenirii unor situaţii de urgenţă. Asta potrivit rechizitoriului prin care cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.

• 3 noiembrie – Cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – s-au prezentat la sediul Parchetului General, surse judiciare precizând că au luat la cunoştinţă despre viitoarea expertiză medico-legală privind victimele incendiului. Tot în această zi s-a prezentat la Parchetul General şi patroana firmei care a montat artificiile în clubul respectiv, Daniela Niţă

• 7 noiembrie – Evenimentul caritabil #3010 Festival, organizat în beneficiul victimelor din clubul Colectiv, a adus donaţii în valoare de 56.530 de lei, obţinuţi prin vânzarea biletelor, suma urmând să fie fi utilizată pentru decontarea tratamentelor medicale necesare răniţilor, a informat Asociaţia Colectiv GTG 3010.

• 9 noiembrie – Părinţii a doi dintre tinerii care au murit în urma incendiului din Colectiv au depuş la Parchetul General, o plângere penală împotriva celor care au gestionat situaţia după incidentul de la clubul bucureştean. Principalii vizaţi de plângerea penală sunt: fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafaţ şi fostul premier Victor Ponta.

Cei doi părinţi, Eugen Iancu şi Jean Chelba, ai căror copii au supravieţuit iniţial incendiului, dar au decedat după mai multe zile, infectaţi cu bacterii intraspitaliceşti, sunt susţinuţi de alte 50 de rude ale victimelor, care au semnat un document prin care solicită Parchetului de pe lângă ÎCCJ să continue şi să extindă cerecetările.

• 17 noiembrie – În documentul „Guvernul Cioloş – Un an de mandat”, se arată, printre altele, măsurile luate după tragedia din clubul Colectiv.

„Am prelungit perioada în care se pot deconta tratamentele de care beneficiază răniţii din accidentul de la Colectiv cu încă 2 ani. Totodată, am instituit posibilitatea acordării în avans a sumelor necesare efectuării tratamentului şi este îmbunătăţită metodologia de decontare, prin eliminarea unor documente”, subliniază Executivul.

• 7 decembrie – Mai mulţi supravieţuitori din Colectiv fac un apel la români să iasă la vot la alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie. Într-un video emoţionant postat pe Facebook ei vorbesc despre ce li s-a întâmplat şi despre faptul că schimbarea atât de mult dorită de oamenii care au ieşit în stradă în noiembrie 2015 nu s-a întâmplat

2017

• 7 februarie – Un procuror de la Parchetul General a cerut la Judecătoria Sectorului 4 ca dosarul în care sunt judecaţi patronii clubului Colectiv să fie trimis la Tribunalul Bucureşti în vederea conexării cu cel în care este acuzat fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

La primul termen al procesului Colectiv, în care sunt judecaţi cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, procurorul de şedinţă a solicitat ca acest dosar să fie reunit cu cel al lui Piedone, dar şi cu cel în care sunt judecaţi la Tribunalul Militar pompierii Antonina Radu şi George Matei.

Judecătorul a amânat discutarea cererii Parchetului pentru termenul următor al procesului din 21 martie, însă va trimite Tribunalului Bucureşti o adresă pentru a se comunica în ce stadiu se află dosarul lui Piedone.

Dezbaterile pe fond încep după ce Judecătoria Sectorului 4 (octombrie 2016) şi Tribunalul Bucureşti (decembrie 2016) au respins toate cererile şi excepţiile depuse de inculpaţi şi părţile civile

• 10 februarie – Tribunalul Militar Bucureşti a decis începerea procesului în cazul pompierilor din dosarul Colectiv, căpitanii Antonina Radu şi George Petrică Matei, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, întrucât au permis funcţionarea clubului, deşi ştiau că nu are aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu

• 12 februarie – Tedy Ursuleanu, supravieţuitoare a incendiului din Colectiv, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj video în care spune că îşi va serba ziua de naştere (12 februarie), la protestul din Piaţa Victoriei. „Vrem să sărbătorim democraţia, vrem să luptăm împotriva corupţiei, care la momentul actual a cam acaparat toate instituţiile de la noi. Trebuie să rezistăm în continuare, fie că e frig, fie că va ninge, noi vom fi acolo şi vă aşteptăm cu mare drag”, este mesajul lui Tedy Ursuleanu

• 21 martie – Mai mulţi avocaţi care reprezintă victimele incendiului de la Colectiv au solicitaţ la Judecătoria Sectorului 4, la termenul procesului în care sunt judecaţi cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – introducerea ca părţi responsabile civilmente a Ministerului Sănătăţii şi statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, pentru a putea fi acoperite daunele pe care instanţa le va stabili la finalul procesului. În această cauză s-au constituit părţi civile 248 de persoane, care au formulat pretenţii civile ce se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei

• 30 martie – Curtea de Apel Bucureşti a dispus începerea judecăţii pe fond în dosarul Colectiv, după ce a respinş definitiv, toate cererile şi excepţiile invocate de fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone şi de alte două inculpate.

• 15 mai – Tribunalul Bucureşti a decis că dosarul în care sunt judecaţi patronii de la Clubul Colectiv să fie reunit cu cel în care este inculpat fostul primar Cristian Popescu-Piedone. Procurorii de la Parchetul General au fost cei care au cerut primii reunirea celor două dosare, deoarece în dosarul în care erau judecaţi patronii de la Colectiv, aflat iniţial pe rolul Judecătoriei Sectorului 4, nu exista nicio instituţie parte responsabilă civilmente, iar bunurile inculpaţilor nu acoperă despăgubirile cerute de victimele incendiului, în timp ce în dosarul lui Piedone, aflat la Tribunalul Bucureşti, parte responsabilă civilmente este Primăria Sectorului 4.

• 12 iunie – Fotografiile victimelor incendiului de la Clubul Colectiv, în urma căruia 64 de persoane şi-au pierdut viaţa, au dispărut din locul special dedicat memoriei celor decedaţi, anunţă Asociaţia Colectiv GTG 3010.

• 23 iunie – Magistraţii Tribunalului Bucureşti au stabiliţ pentru data de 3 iulie un nou termen în dosarul incendiului de la clubul Colectiv, care a fost reunit cu cel al fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone. Tribunalul Bucureşti încă nu a început judecata pe fond.

• 3 iulie – Termenul programat pentru azi la Tribunalul Bucureşti în dosarul incendiului de la clubul Colectiv a fost amânat. Cauza va fi luata în discuţie în 11 septembrie

• 5 iulie – Soţii Marcela şi Dorin Bucă, cuplul care şi-a pierdut fiul, pe Andrei, în incendiul din clubul Colectiv, au avut parte de momente emoţionante, triste, dar şi fericite deopotrivă. Şi-au botezat fiica în aceeaşi biserică în care i-a fost făcută ceremonia de înmormântare fiului lor.

Marcela şi dorin Bucă şi-au numit fetiţa Andreea, în memoria fratelui său care s-a stins în tragedia din clubul Colectiv în 2015. Fetiţa s-a născut cu doar câteva zile înainte de Paşte şi a venit pe lume ca o adevărată minune pentru cuplul îndurerat după pierderea unicului lor fiu.

După ce Andrei a murit la doar 29 de ani, soţii Bucă s-au simţit zdrobiţi de tristeţe, viaţa lor părea golită de conţinuţ dar au decis să nu renunţe la luptă împotriva durerii sufleteşti, iar rugăciunile le-au fost ascultate. Marcela Bucă a adus pe lume la vârsta de 52 de ani, o fetiţă perfect sănătoasă, care le-a dat un motiv de a o lua de la capăt şi a-şi reconstrui viaţa

• 29 iulie – Răzvan Soroceanu, încă un supravieţuitor al incendiului din clubul bucureştean Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015, a muriţ a confirmat Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv.

„Din păcate, a apărut şi cea de-a 65-a victimă în urma incendiului din Colectiv. Este vorba de un băiaţ ale cărui traume au continuaţ aşa cum continuă în cazul tuturor victimelor din Colectiv – toţi cei care au fost în foc, dar şi părinţii lor – pentru care, din păcate, nu prea mai face nimeni nimic”, a spus Eugen Iancu.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Colectiv, prietena tânărului Răzvan a murit în noaptea incendiului din Colectiv.

• 30 iulie – Noapte albă la #Colectiv. Acuzaţiile continuă la 1 an şi 9 luni de la tragedie: Fostul ministru al sănătăţii, Bănicioiu are pe conştiinţă cel puţin 20 de morţi. Câteva zeci de prieteni şi rude ale victimelor incendiului de la Clubul Colectiv au venit seara la locul unde a avut loc tragedia să aprindă lumânări şi să depună flori în memoria celor care au murit. Evenimentul „Noapte albă la #Colectiv” a fost dedicat celor care şi-au pierdut viaţa în tragicul accident petrecut în urmă cu un an şi nouă luni

• 11 septembrie – Nou termen în procesul „Colectiv”. DNA a depus la dosar o adresă, motivată pe dispoziţii constituţionale şi ale Codului Civil pentru ca statul să fie citat în calitate de garanţ cerere aprobată de instanţă. Judecătorii au luat o decizie neaşteptată în acest caz şi anume să citeze Ministerul Finanţelor la termenul următor din 25 septembrie

• 25 septembrie – Instanţa a fixat un nou termen în dosarul Colectiv, pentru ziua de 23 octombrie

• 4 octombrie – A doua ediţie a #3010 Festival va avea loc pe 30 octombrie, fondurile şi donaţiile obţinute în urma evenimentului urmând să fie folosite în beneficiul victimelor din Colectiv şi pentru organizarea evenimentului de anul viitor, a informat Asociaţia Colectiv GTG 3010, prin intermediul unui comunicat

• 14 octombrie – Adrian Tăbăcaru şi trupa Altar au lansat două melodii speciale, dedicate victimelor incendiului din Colectiv, cu ocazia comemorării a 2 ani de la producerea acestei tragedii, care a îndoliat o ţară întreagă.

Piesa lui Adrian Tăbăcaru se numeşte ”Stealth call”, iar versurile sunt scrise şi recitate de Paul ”Slayer” Grigoriu – fiul cunoscutului om de radio Paul Grigoriu.

Paul Grigoriu este jurnalisţ scriitor şi pasionat de muzica rock, fiind la rândul său un supravieţuitor al tragediei din clubul Colectiv.

• 23 octombrie – Tribunalul Bucureşti amână cu încă o lună una dintre cele mai aşteptate decizii în procesul Colectiv. În 20 noiembrie, judecătorii sunt aşteptaţi să anunţe dacă statul va fi sau nu parte în proceş după ce avocaţii victimelor au cerut ca despăgubirile să fie garantate de Ministerul Finanţelor, ca reprezentant al statului. Despăgubirile cerute de rudele celor 64 de tineri care şi-au găsit sfârşitul în incendiul de la Colectiv, dar şi de cei care s-au ales cu sechele pentru tot restul vieţii, se ridică la peste două sute de milioane de euro. În proces sunt judecaţi patronii clubului Colectiv şi acţionarii firmei care a montat instalaţia pirotehnică pentru concerţ dar şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone

• 24 octombrie – Presa tabloidă din Marea Britanie a scris că suspecţi sau infractori români – spărgători, tâlhari sau chiar unii bănuiţi de fapte mai grave – au primit permisiunea de a călători aici pe perioada cauţiunii. Este vorba despre ziarele tabloide The Sun şi Daily Mail, care au dat şi câteva exemple de ”infractori şi suspecţi” români care s-ar plimba bine mersi prin Marea Britanie, pentru că instanţele din România permit asta. Britanicii au afirmat că unul dintre aceşti suspecţi ar fi Alin Anastasescu, unul dintre patronii clubului Colectiv, care ar fi ”fugit” în UK, fiind ”dispărut” din România. În realitate, el s-a prezentat luni, 23 octombrie, la Tribunalul Bucureşti, unde a avut loc un nou termen în procesul Colectiv

La aproape doi ani de la tragedie, începe judecata în cazul pompierilor din dosarul Colectiv. Curtea Militară de Apel a decis să înceapă judecata în dosarul în care sunt cercetaţi Antonia Radu şi George Petrică Matei, angajaţi ai ISU, hotărârea fiind definitivă. 248 părţi civile cer daune de 212.474.000 euro şi 51.240.315 lei. Antonia Radu şi George Petrică Matei vor fi judecaţi de Tribunalul Militar Bucureşti pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuveniţ ei fiind trimişi în judecată pe 28 octombrie 2016

• 25 octombrie – Digi24 arată că a intrat în posesia raportului întocmit de Ministerul Sănătăţii, privind modul în care au acţionat spitalele în urma incendiului de la Colectiv. Un raport care a fost finalizat la începutul acestui an, dar care nu a fost făcut public şi a rămas în sertarele Ministerului Sănătăţii.

Concluziile sunt extrem de grave: autorităţile române au refuzat transferul în străinătate pentru victime, iar acest lucru a fost posibil doar la presiunea publicului. În pluş infecţiile nosocomiale ale pacienţilor nu apar în fişele medicale, ele nu au fost raportate în spitalele din România, ci au fost descoperite de medicii din străinătate. Şi acestea sunt doar două nereguli.

În replică, Ministerul Sănătăţii arată, într-un comunicat de presă, că în instituţie „nu există niciun Raport elaborat la începutul anului 2017, care să conţină informaţii privind intervenţia autorităţilor sanitare în cazul Colectiv”.

• 27 octombrie – O supravieţuitoare a incendiului din Clubul Colectiv, Alexandra Furnea, povesteşte pe contul său de Facebook, prin ce chinuri a fost nevoită să treacă pentru a se recupera. Spune că i-a luat doi ani pentru a scrie textul şi că cele scrise acolo reprezintă doar o parte din calvarul său zilnic, dar că a făcut-o pentru că îşi doreşte un altfel de sistem medical în România.

Iată un fragment din mesajul ei: „M-am trezit din anestezie cu zgârieturi pe faţă, pe antebraţul stâng şi pe ambele mâini. Evită întrebarea şi îmi spune că va trebui să îmi deschidă articulaţia degetului ca să vadă dacă e infectată. O întreb dacă îmi va face anestezie. Răspunsul este nu şi mă roagă să am încredere în ea în timp ce scoate o lamă de bisturiu şi, până să mă dumiresc ce se întâmplă, îmi taie coaja de pe articulaţia gheboşată de inflamaţie a degetului şi desface carnea tot mai adânc, până rămâne în urmă o rană urâtă, căscată ca un şanţ. Aud cum pârâie pielea în mâna ei dură şi văd negru în faţa ochilor. Strigătul de durere îmi amorţeşte în piept. Picioarele îmi sunt cârpe şi îmi cad din ochi două lacrimi simetrice, fără niciun suspin. Găletuşa de sub mine se umple încet de sânge şi aud glasul celuilalt chirurg: „nu cred că era nevoie să îi deschizi articulaţia”

Sute de bucureşteni au ieşiţ seara, în stradă, pentru a comemora victimele tragediei de la Colectiv. Oamenii s-au organizat în ceea ce ei au numit sugestiv ”Marşul Chitarelor”.

Marşul a început în faţa magazinului Unirii, unde s-au adunat 300 de persoane. Ei au plecat spre Piaţa Bucur, unde s-a organizat şi o mişcare flashmob. Bucureştenii au venit cu instrumente muzicale pentru a cânta în momentul organizat în Piaţa Bucur, piese precum”Back to life” (Goodbye to Gravity), ”Exerciţiu” (Valeriu Sterian) şi ”Vinovaţii fără vină” (Pasărea Colibri)

• 30 octombrie – Radio România Cultural difuzează în premieră, de la ora 18.30, spectacolul eseu de teatru radiofonic „64”, realizat de Ilinca Stihi, la împlinirea a doi ani de la tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti