[FOTO-AUDIO] Concert aniversar Radio România la Sala Lira din Reşiţa, sub bagheta lui Sabin Pautza

269

Motto: „Radiodifuziunea română e o mare doamnă”. Doina Jalea

Povestea a început pe 1 noiembrie 1928, la ora 17, când se inaugura, cu apelul ”Alo, Alo aici Radio București, România”, postul național de radio.

Au trecut 89 de ani de la primele emisiuni radiofonice româneşti, realizate de pionierii radiofoniei din România.

Radio România de 89 de ani este Vocea umană a unei națiuni care și-a păstrat identitatea

Generații întregi au crescut cu radioul românesc bucurându-se și regăsindu-se în temele dezbătute, în muzica auzită sau în personajele teatrului radiofonic. Generații întregi au învățat și au iubit alături de Radio România.Generații întregi de români au trecut prin bezna totalitaristă cu, poate, singurul și cel mai fidel prieten- Radio România. Radioul este locul unde ne-am trăit, ne  trăim şi sperăm să mai trăim o altă viaţă a vieţii noastre. Vocea părinţilor, a profesorilor, a prietenilor înseamnă vocea  radioului național,  o voce raţională care a fost în fiecare clipă alături de fiecare dintre noi, indiferent dacă am fost triști, singuri, bogați, săraci, indiferent de vârstă, condiție socială sau religie.Radio România de 89 de ani este Vocea umană a unei națiuni care și-a păstrat identitatea scriind împreună istoria unui neam născut în limba și literatura română.

Indiferent din care generație faceți parte, vă așteptăm marti, 31 octombrie, ora 19, la sala Lira a Liceului “Sabin Pautza” din Reșița, la un concert aniversar dedicat împlinirii celor 89 de la primul semnal în eter al radioului national. Concertul cuprinde mai multe momente muzicale , interpretate de corul și orchestra liceului sub bagheta Maestrului Sabin Pautza, care ne-a mărturisit:

„Am acceptat cu mare plăcere să colaborez cu conducerea Radio România Reșița pentru organizarea unui concert cu Liceul de Arte din Reșița prin care să sărbătorim această frumoasă aniversare a Radio România și inclusiv a Radio România Reșița, pentru că la 1 noiembrie se împlinesc 89 de ani de la prima emisiune a acestei instituții care și-a spus cuvântul timp de generații, a fost nu numai o”instituție de vești”, cum se spunea înainte, de știri, a fost întotdeauna și o instituție de educație. Sperăm să fim onorați de iubitorii de muzică și de toți care apreciază eforturile acestui post de radio. Socotiți, această intervenție a mea, ca o invitație pentru marți seara la ora 19, Sala Lira a Liceului de Artă “Sabin Pautza” din oraș. Vă mulțumesc.”

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

„Mai mult decât tehnologie, avem nevoie de umanitate. Mai mult decât inteligenţă, avem nevoie de bunăvoinţă şi tandreţe. Fără acestea, viaţa devine potrivnică şi atunci totul e pierdut. Avioanele şi radioul ne-au adus mai aproape”, spunea Charlie Chaplin.

Marți, 31 octombrie, ora 19, muzica ne va aduce mai aproape cu sufletul de Povestea care se numește Radio România.

 Și, cum orice poveste merge mai departe, La Mulți Ani, Radio România!

Epilog: „La radio tu eşti acela care pune decorul în mintea ascultătorului. Radioul se face cu mintea!”Mircea Albulescu

Anca Bica Bălălău