Sute de mii de oameni au demonstrat la Barcelona pentru unitatea Spaniei

În Spania, liderul catalan Carles Puigdemont ar putea fi pus luni sub acuzare pentru rebeliune, împreună cu alte oficialităţi care au contribuit la declaraţia de independenţă a provinciei Catalonia.

Sute de mii de oameni care au demonstrat duminică la Barcelona pentru unitatea Spaniei au cerut arestarea lui Puigdemont.

Ministrul spaniol de externe, Alfonso Dastis a declarat pentru “SkyNews” că şeful destituit al guvernului regional poate participa la alegerile locale convocate de premierul Rajoy pentru 21 decembrie, dacă nu se va afla în închisoare.

Corespondentul Radio România, Anamaria Damian de la Madrid: “Se aşteaptă ca magistraţii să aibă deja formulată plângerea pentru rebeliune împotriva liderului catalan Carles Puigdemont.

Parchetul se va autosesiza şi împotriva membrilor guvernului catalan deja destituiţ precum şi a membrilor Comisiei Parlamentului Regional, acum dizolvat.

Art. 472 din Codul Penal prevede pedeapsa cu până la 30 de ani de închisoare pentru rebeliune, definită ca o ridicare populară, violentă şi publică pentru a răsturna, suspenda sau modifica legea fundamentală, Constituţia, pentru destituirea regelui sau pentru declararea independenţi unei a părţi a teritorilului naţional.

Există opinii divergente privind componenta privind violenţa atunci când se discută despre rebeliune, deoarece aceasta pare să lipsească atât din acţiunile puse la punct şi realizate şi din mesajale lui Carles Puigdemonţ care întotdeauna a vorbit despre dialog sau rezistenţă paşnică.”

De același autor

Related Articles