Judeţul Arad este considerat unul dintre cele mai frumoase din România, prin varietatea formelor de relief, prin diversitatea florei şi a faunei, dar şi prin ospitalitatea recunoscută a localnicilor.
Deseori, zestrea naturală a judeţului nu este suficient cunoscută, nici măcar de arădeni. Consiliul Judeţean, împreună cu Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Arad vă invită să (re)descoperiţi frumuseţile naturale din zona Brazii – Vârful Pleşu.
Traseul propuş în lungime de 13 km, din masivul montan Zărand, este de dificultate medie, necesită o pregătire fizică moderată, efort susţinut doar pe unele porţiuni ale traseului. Marcajul este cu punct roşu iar timpul necesar parcurgerii, în condiţii normale, este estimat la circa 4 ore.

Foarte important este echipamentul cu care plecaţi la drum. Pentru acest traseu, echipa de la Salvamont Salvaspeo indică echipament de drumeţie de complexitate medie. Încălţăminte sport bocanci sau ghete cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, rucsac, telefon mobil, rezerve de hrană şi apă.
Traseul este pretabil a fi parcurs tot timpul anului. Unul dintre obiectivele care nu trebuie ratat este Biserica de lemn, din sec. XVIII, Sfântul Mucenic Dimitrie şi, de ce nu, Vârful Pleşu. Din păcate, din cauza condiţiilor meteo sau a exploatărilor forestiere, unele trasee sau porţiuni din traseele turistice pot deveni impracticabile pentru parcurgerea acestora, în special cu bicicletele.
Oricum, în cazul în care întâmpinaţi dificultăţi, aveţi la dispoziţie Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul 0725.826.668 sau numărul unic de urgenţă 112, pentru a solicita ajutor.

(Marius Căruntu)