[FOTO] La mulți ani, Catherine Deneuve, 77 de ani !

Motto: „Oamenii care mă cunosc ştiu că sunt puternică, dar vulnerabilă.” Catherine Deneuve

Actriţa franceză Catherine Deneuve, pe numele real Catherine Fabienne Dorléac, s-a născut la 22 octombrie 1943, acum 77 de ani, în Paris și  este una dintre cele 4 fiice ale actorilor Maurice si Renee Dorléac.

O femeie trebuie să fie inteligentă, să aibă farmec, simţ al umorului şi să fie bună!

A debutat la vârsta de 13 ani și s-a consacrat printr-o carieră fabuloasă de 61 de ani,  păstrându-și în tot acest timp rafinamentul, misterul și distincția. Frumuseţea ei rece, care o evocă pe cea a Gretei Garbo şi aminteşte de eroinele lui Alfred Hitchcock, a ajutat-o să fie distribuită în importante filme de autor. Refuzând categoric să joace în piese de teatru, va turna filme cu cei mai mari regizori din anii ’60, precum François Truffaut, Luis Bunuel, Roman Polanski, dar şi cu tineri cineaşti francezi, de la Arnaud Desplechin, François Ozon până la Emmanuelle Bercot, în cel mai recent lungmetraj al său, “Elle s’en va” (2013) – 120 de pelicule în total.

Din palmaresul actriţei fac parte filme emblematice pentru cinematografia secolului al XX-lea, cum ar fi “Repulsie” de Roman Polanski, “Frumoasa zilei/ Belle du jour” de Luis Bunuel, “Sirena de pe Mississipi” şi “Ultimul metrou”, de François Truffaut, “Anotimpul meu preferat” şi “Les voleurs” de André Téchiné, “Dansând cu noaptea” de Lars von Trier şi “8 femei” de François Ozon.

Ocazionalele ei incursiuni în cinema-ul hollywoodian includ legendarul ei rol de vampiriţă bisexuală care joacă o scenă de sex cu Susan Sarandon în filmul “Foamea/ The Hunger”, de Tony Scott, dar şi un rol de invitat special în serialul de televiziune “Prietenie pe muchie de cuţit”. Catherine Deneuve a primit singura ei nominalizare la Oscar pentru rolul Eliane din drama istorică “Indochina” (1992), de Regis Wargnier.

Nu i-am văzut niciodată sărutându-se – decât în filme

O femeie liberă, o doamnă pe ecrane cât și în viața reală, Deneuve, la 17 ani, s-a îndrăgostit de  regizorul Roger Vadim…  într-o Franţă a anilor ’60, unde era total inacceptabil ca o adolescentă să fugă cu un bărbat de două ori mai în vârstă decât ea şi să facă un copil cu el -Christian Vadim, venit pe lume în 1963-, fără ca părinții săi să fie  căsătoriţi!

Peste ani s-a îndrăgostit nebuneşte de Marcello Mastroiani ,mai mult, pasiunea lor a luat proporţii şi datorită faptului că se înţelegeau atât de bine pe platourile de filmare.Se pare că cu fiecare bărbat pe care l-a iubit a făcut un copil, din iubirea sa cu actorul italian rezultând fiica lor Chiara care-și amintește:”Au pornit pe drumuri separate când eu aveam doar doi ani, așa că nu am amintiri despre ei ca un cuplu. Nu i-am văzut niciodată sărutându-se – decât în filme”.

Simbolizând eleganţa franceză, Catherine Deneuve este una dintre puţinele actriţe din Franţa care au fost incluse în Hall of Fame, la Hollywood. Este una dintre cele mai apreciate artiste, a jucat in peste 100 de filme, a primit de 2 ori premiul Cezar și a fost nominalizată la multe alte premii. Este una dintre frumuseţile cinematografiei franceze, este designer de ochelari, pantofi, bijuterii, şi felicitări, s-a pronuntat impotriva aplicarii pedepsei cu moartea. Catherine Deneuve a fost omagiată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) prin Premiul pentru întreaga carieră.

“Actorii sunt mai buni în limba lor maternă decât într-o limbă pe care au învăţat-o. E foarte bine să joci într-o ţară străină, alături de străini, dar cel mai bine e să joci în limba ta într-o ţară străină. Am văzut actori care vorbesc foarte bine franceza şi care au jucat în Franţa, însă i-am găsit întotdeauna mai savuroşi când au jucat în propria lor limbă. îmi place să văd filme în limba lor originală pentru că atunci nu mai este vorba numai de sensul cuvintelor, ci şi de muzicalitate”, a declarat Catherine Deneuve la Cluj.

Catherine Deneuve este o actriță titrată care știe să-și poarte cu demnitate fiecare rid ce radiază de înțelepciune, provocând și primind respectul spectatorilor și fanilor săi. 

La mulți ani, Catherine Deneuve, 77 de ani !

Epilog: „O femeie trebuie să fie inteligentă, să aibă farmec, simţ al umorului, şi să fie bună. Sunt aceleaşi calităţi pe care le cer unui bărbat”. Catherine Deneuve

Anca Bica Bălălău

Sursa:wikipedia

De același autor

Related Articles