13 octombrie – ziua în care ne pregătim pentru ce-i mai rău

53

13 octombrie, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în faţa dezastrelor.

Fie că vorbim de cutremure, alunecări şi prăbuşiri de teren, inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase, epidemii sau epizootii, toate duc la o gravă întrerupere a funcţionării unei societăţi. Reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună – atât a autorităţilor, a instituţiilor, cât şi a cetăţenilor.

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale este marcată astăzi şi la Reşiţa. Pompierii organizează puncte mobile de informare preventivă, “Ziua porţilor deschise” la sediul inspectoratului şi pregătire în comun privind apărarea împotriva dezastrelor cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din zona de competență. Pentru a marca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin se desfășoară o serie de activităţi, spune sublocotenent Elena Tarla, ofiţer de presă al instuţiei:

–        organizarea de Puncte mobile de informare preventivă în zona Govândari, în data de 13.10.2017, în intervalul 08.00-10.00;

–        organizarea de activităţi “Ziua porţilor deschise” în data de 13.10.2017, în intervalul orar 10.00-12.00, la sediul inspectoratului şi la sediul subunităţilor din subordine pentru prezentarea tipurilor de misiuni la care participă pompierii, a tehnicii de intervenţie și a echipamentelor din dotare. Cu această ocazie se vor desfășura exerciții demonstrative.

–        pregătire în comun privind apărarea împotriva dezastrelor cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din zona de competență;

Pompierii reamintesc că apărarea împotriva dezastrelor presupune în primul rând cunoaşterea acestora. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţii omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale. Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în faţa dezastrelor.

(Sebastian Dragomir)