Formarea profesională la locul de muncă, plătită angajatorului, conform legii uceniciei

Pregătirea la locul de muncă vine în sprijinul încadrării persoanelor care nu au competenţele necesare în a practica o anumită meserie, dar prin legea uceniciei adoptată în luna iunie a acestui an, în urma formării profesionale, tinerilor absolvenţi li se pot încheia contracte de încadrare, în funcţie de nivelul de calificare, pentru 12, 24 sau 36 de luni, a precizat pentru Radio Reşiţa Marius Dumbravă – director executiv adjunct al AJOFM Caraş-Severin:

Conform acestuia, durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de 12 luni, în cazul în care aceasta se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2. Perioada de 24 de luni şi cea de 36 de luni sunt valabile pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3, respectiv de nivel 4.

Potrivit proiectului de lege adoptat de deputaţi, angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe toată perioada derulării acestuia, va beneficia, la cerere, de o sumă în cuantum de 1.125 lei/ lună (echivalentul în lei a 250 de euro/ lună), bani proveniţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din fonduri europene structurale de investiţii – asistenţă financiară nerambursabilă acordată României.

De asemenea, angajatorii care încheie un contract de stagiu, pe toată perioada derulării acestuia, beneficiază la cerere, de o sumă în cuantum de 1.350 lei/ lună (echivalentul în lei a 300 de euro/ lună), bani proveniţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în limita fondurilor alocate.

Măsurile propuse vin în sprijinul angajatorilor care nu dispun de resurse financiare, în vederea stimulării angajării pe noi locuri de muncă, prin încheierea de contracte de ucenicie, respectiv prin încheierea de contracte de stagiu pentru absolvenţi, astfel că ucenicii şi stagiarii vor putea fi păstraţi de către angajatorul care i-a calificat. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: e.Calificare

Cele mai citite

Related Articles