Cea de-a XXVII-a ediţie a Decadei culturii germane în Banatul montan, cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spaţiu, se va desfăşura timp de mai bine de 10 zile, de vineri, 6 octombrie în municipiul Reşiţa şi în alte 10 localităţi din Caraş-Severin, a precizat pentru Radio Reşiţa principalul organizator al evenimentului, preşedintele Asociaţiei germane de cultură şi educaţie a adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Ţigla.

Dintre momentele importante ale acestei ediţii, amintim: Sărbătoarea „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan şi Sfânta Liturghie festivă de mulţumire (cea de a XXIV-a ediție), cea de a 15-a Întâlnire a formaţiilor muzicale şi a corurilor germane în Banatul Montan, „Parada Portului Popular German la Reșița” (cea de a XXIII-a ediție), tradiționalele sărbători de Kirchweih („ruga” romano-catolică), dar şi celelalte manifestări care vor avea loc la Anina – Steierdorf, Bocşa, Dognecea, Gărâna, Oravița, Oţelu Roşu, Reşiţa şi Sasca Montană.

În cadrul acestei ediții va fi organizată pentru prima oară o Întâlnire a membrilor comunității evanghelice luterane din Banat, aceasta cu prilejul jubileului de 500 de ani de reformă protestantă.

Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, ediţia 2017, se doreşte a fi, ca şi cele din anii precedenţi, o punte de legătură între ceea ce a fost şi ceea ce va fi în viitor. Suntem convinşi că Dumneavoastră, ca oaspeţi, participanţi sau spectatori, veţi găsi momente de trăire spirituală înălţătoare la manifestările programate”, a declarat Erwin Josef Ţigla pentru Radio Reşiţa.

Ediţia din acest an a acestui eveniment va include peste 50 de manifestări culturale distincte reunind alături etnicii germani din vestul ţării şi invitaţii acestora din Austria, Germania, Italia şi Ucraina.

Programul decadei culturii germane în Banatul Montan:

Vineri, 6 octombrie 2017

REȘIȚA

Sărbătoarea Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“ Reșița la împlinirea a 140 de ani

Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ / ora 9.00:

Primirea invitaților și vizitarea colegiului național.

 • Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ / ora 9.30:

Acordarea certificatelor de limbă germană DSD prin consultanta de specialitate al Centralei pentru activitate școlară în străinătate (Zentralstelle für Auslandsschulwesen) dna Birgit Söldenwagner.

 • Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ / ora 10.00:

Careu festiv cu participarea oaspeților de onoare și prezentarea colegiului național.

 • Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ / ora 11.00:

Punți între generații (I): Întâlnirea generației 100.

Implicarea oaspeților de onoare în cadrul atelierelor de lucru, printre alții acad. Dan Farcaș, prof. univ. dr. Dan Ciubotariu și Erwin Josef Țigla.

 • Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ / ora 12.00:

Punți între generații (II): Legendele „Bastiliei” cu Camelia Duca și dir. Boris Vatzulik.

 • Palatul Cultural, sediul Teatrului de Vest / ora 16.00:

Mesaj către viitor: Program cultural festiv organizat de elevi în cinstea oaspeților și foștilor absolvenți.

Noaptea albă a galeriilor: Galeria colecționarului

 • Universitatea „Eftimie Murgu“ / ora 18.00:

Vernisajul expoziției colecționarilor reșițeni Expune printre alții Erwin Josef Țigla colecțiile sale de ascuțitori, șervețele de hârtie, cutii de chibrituri și de filatelie.

Cea de-a 15-a Întâlnire a formaţiilor muzicale şi a corurilor germane în Banatul Montan
 • Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 30:

Dialogul genurilor muzicale: în calitate de oaspeți, prof. Ștefania Vasiliu-Olaru și prof. Dumitru Sascău, ambii din Bacău.

 • Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu“ / ora 19.00:

Concert cu participarea următoarelor formații: corul „Franz Stürmer” din Reşiţa, corul „Temeswarer Liederkranz“ din Timişoara, corurile germane bucovinene din Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava), corul german „Drei Rosen” („Trei trandafiri”) din Vukovar / Croația, grupurile muzicale și corale „Edelweiß” („Floare de Colţ”) din Piatra Neamţ şi „Zwei mal Zwei” („Doi ori doi”) din Bacău, precum și orchestra de țitere din München – Pasing (Germania).

 Sâmbătă, 7 octombrie 2017

REȘIȚA

 • Holul de intrare al Universității „Eftimie Murgu“ / ora 10.00:

Vernisajul expoziției de fotografii „Oameni și tradiții”, cu fotografii realizate de dr. Klaus Fabritius, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România / Regiunea Extracarpatică.

În continuare: incursiuni muzicale cu orchestra de țitere din München – Pasing (Germania).

STEIERDORF – ANINA

Cimitirul romano-catolic Sigismund – biserica romano-catolică din Sigismund / ora 14.00:

Parada portului popular german, cu participarea formațiilor din Rădăuți (jud. Suceava) și Steierdorf – Anina.

 • Biserica Romano-Catolică „Maria – Regina Sfântului Rozariu” din Sigismund / ora 14.30:

Cea de-a 88-a Liturghie festivă de hram.

Înfrumusețarea muzicală a Sfintei Liturghii: corul german bucovinean din Rădăuți (jud. Suceava).

 Cel de-al 13-lea Festival al Fanfarelor la Steierdorf

 Sediul Forumului German / ora 16.30:

Program cultural cu participarea următoarelor formații: fanfara din Steierdorf – Anina și invitații ei din Timișoara, Serbia precum și corurile germane bucovinene din Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava), corul german „Drei Rosen” („Trei trandafiri”) din Vukovar / Croația, grupurile muzicale și corale „Edelweiß” („Floare de Colţ”) din Piatra Neamţ şi „Zwei mal Zwei” („Doi ori doi”) din Bacău și orchestra de țitere din München – Pasing (Germania).

 SASCA MONTANĂ

 • Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 11.00:

Cea de-a 266-a Liturghie festivă de hram.

 • Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 12.00:

La sfârșitul Sfintei Liturghii, scurt concert de muzică cu corul bucovinenilor din Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava).

 • Platoul de lângă Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 12.15:

Program cultural, cu participarea formațiilor de dansuri populare germane „Enzian” („Gențiana”) din Reşiţa şi „Magnificat” din Oraviţa.

Duminică, 8 octombrie 2017

 BOCȘA

 Sărbătoarea „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediţia a XXIV-a și

Sărbătoarea de Toamnă a Forumului German de Tineret din Bocşa, ediţia a XIII-a

Traseul: sediul Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, filiala Bocșa – Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 10.00:

Parada portului popular german cu prilejul Sărbătorii „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și a Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIII-a.

 • Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 10.30:

Concert de promenadă cu Fanfara din Caransebeș, dirijor: Marius Frățilă.

 • Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 11.00:

Sfântă Liturghie în limba germană cu prilejul celei de a XXIV ediții a Sărbătorii „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și a Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIII-a.

 • Monumentul deportaților în fosta URSS de lângă Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 12.15:

Rugăciuni și depunere de coroane de flori.

 • Traseul: Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire“ – Parcul din faţa Casei de Cultură „Tata Oancea“ – Casa de Cultură „Tata Oancea“ / ora 12.30:

Parada portului popular german cu prilejul Sărbătorii „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și a Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediția a XIII-a.

 • Casa de Cultură „Tata Oancea“ / ora 13.00:

Program cultural festiv cu prilejul Sărbătorii „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și a Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, cu participarea mai multor formaţii de dansuri populare germane.

 • Muzeul „Spațiu și timp“ Constantin Lucaci / ora 15.15:

Introducere și vizitarea muzeului artistului plastic de renume internațional Constantin Lucaci.

Luni, 9 octombrie 2017

 REŞIŢA

 • Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 00:

Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: cei mici din cadrul secţiei germane a Grădiniţei cu Program Prelungit „Semenic” din Reşiţa.

 • Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 00:

Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei I B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reşiţa.

 BOCȘA

 • Casa de Cultură „Tata Oancea“ / ora 18.00:

Vernisajul expoziției de artă plastică Peter Kneipp (înainte Bocșa, astăzi Tuttlingen / Germania).

 • Casa de Cultură „Tata Oancea“ / ora 18.30:

Prezentare de carte-album: „Peter Kneipp: Kunstmaler / artist plastic”. Cartea-album reprezintă cea de-a 79-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

 Marţi, 10 octombrie 2017

 REŞIŢA

 • Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 00:

Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei a II-a B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reşiţa.

 • Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 00:

Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii din clasa pregătitoare, secţia germană, a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reşiţa.

 • Sediul Forumului German din str. Oituz / ora 15.30:

Club Femina. În calitate de invitată de onoare: scriitoarea Edith Guip-Cobilanschi din Timişoara.

 • Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 00:

Prezentare de carte-album: „Peter Kneipp: Kunstmaler / artist plastic”. Cartea-album reprezintă cea de-a 79-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Incursiuni muzicale: grupul muzical „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).

 Miercuri, 11 octombrie 2017

 REŞIŢA

 • Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 00:

Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: cei mici din cadrul secţiei germane a Grădiniţei cu Program Normal Nr. 5 din Reşiţa.

 • Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 00:

Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei a III-a B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reşiţa.

500 de ani de la Reforma Protestantă

 • Galeria Direcţiei pentru Cultură a judeţului Caraş-Severin / ora 15.30:

Vernisajul expoziției de fotografii având ca tematică „500 de ani de reformă protestantă“: „Peregrin în Wittenberg în Saxonia-Anhalt“, cu fotografii realizate de Erwin Josef Țigla.

Incursiuni muzicale: grupul „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).

 Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.00:

Prezentări de carte ale autorului Nikolaus Rudolf Pilly din Călan (jud. Hunedoara). Incursiuni muzicale: autorul cărților, la ferăstrăul său muzical.

 • Librăria „Semn de Carte“ / ora 17.45:

Lansarea CD-ROM-ului „Die Banater Berglanddeutschen = Germanii din Banatul Montan“ (nr. 15).

 • Librăria „Semn de Carte“ / ora 18.30:

Vernisajul expoziției de fotografii: „Ochii orașului: Cernăuți în Ucraina“, cu fotografii realizate de Camelia Duca (Reșița).

Incursiuni muzicale: grupul „Intermezzo“ din Reșița (coordonator: Lucian Duca).

Joi, 12 octombrie 2017

 REŞIŢA

250 de ani de la nașterea luptătorilor pentru libertate tirolezi Andreas Hofer și Josef Speckbacher

 • Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ / ora 9.00:

Prelegere: „Andreas Hofer (* 22 noiembrie 1767, Sandhof bei St. Leonhard in Passeier în Tirol; † 20 februarie 1810 în Mantua, Italia) și Josef Speckbacher (* 13 iulie 1767 în Gnadenwald, Tirol; † 28 martie 1820 în Hall in Tirol): 250 de ani de la naștere“, prezentată de OSR prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Austria).

 Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 00:

Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: cei mici din cadrul secţiei germane a Grădiniţei cu Program Normal Nr. 9 din Reşiţa.

 • Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 00:

Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei a IV-a B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reşiţa.

 500 de ani de la Reforma Protestantă

 • Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 30:

Vernisajul expoziției documentare „107 de ani Biserica Evanghelică C.A. Reșița“, cu fotografii, documente, cărți și alte surse de informare cu privire la istoria Bisericii Evanghelice C.A. din Reșița.

 • Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 45:

Prelegere: „Luther în Tirol“, ținută de OSR prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Austria).

Incursiuni muzicale: formația muzicală „Banater Bergland“ din Reșița (coordonator: Karl Ludwig Lupșiasca).

 CARANSEBEȘ

250 de ani de la nașterea luptătorilor pentru libertate tirolezi Andreas Hofer și Josef Speckbacher

 • Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 11.00:

Prelegere: „Andreas Hofer (* 22 noiembrie 1767, Sandhof bei St. Leonhard in Passeier în Tirol; † 20 februarie 1810 în Mantua, Italia) și Josef Speckbacher (* 13 iulie 1767 în Gnadenwald, Tirol; † 28 martie 1820 în Hall in Tirol): 250 de ani de la naștere“, ținută de OSR prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Austria).

 Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 12.00:

Program cultural prezentat de elevii instituției de învățământ gazde.

Vineri, 13 octombrie 2017

REŞIŢA

 500 de ani de la Reforma Protestantă

 Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 10.00:

Vernisajul expoziției de cărți „Reforma protestantă și Martin Luther“, cu exponate din colecția Bibliotecii Germane „Alexander Tietz”.

 • Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 10.15:

Vernisajul expoziției de filatelie și numismatică „Martin Luther și reforma protestantă“, cu exponate din colecția Alexander Erwin și Erwin Josef Țigla.

 • Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 10.30:

Vernisajul expoziției „Reforma în estul Europei“, o expoziție a instituției „Deutsches Kulturforum östliches Europa“ (Forumului Cultural pentru Europa de Est) din Potsdam / Germania.

 • Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 11.00:

Prelegere în limba germană: „Reformă, renovare, înnoire la Josef Ratzinger“, prezentată de dr. Wolfgang Wünsch, protopop evanghelic luteran de Sebeș – Alba al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

ANINA

 • Gara Anina / ora 13.30:

Să ne cunoaştem Banatul Montan: Călătorie cu trenul pe Semmering-ul bănăţean, între Anina şi Oraviţa.

 ORAVIŢA

 200 de ani Teatrul Vechi din Oravița

 • Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ / ora 17.30:

Vernisajul expoziției de artă plastică a renumitului profesor și pedagog de artă prof. Franz Kumher (născut la Oravița, în prezent la Hildesheim / Germania), la împlinirea a 90 de ani de viață (*16.07.1927).

 • Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ / ora 18.00:

Program cultural, cu participarea corului de cameră „Hugo Wolf“ din Maribor / Slovenia, a corului „Franz Stürmer“ din Reșița, a formaţiilor de dansuri populare din Cirkulane / Slovenia, „Enzian“ („Gențiana”) din Reşiţa şi „Magnificat” din Oraviţa.

Sâmbătă, 14 octombrie 2017

 REȘIȚA

500 de ani de la Reforma Protestantă

Prima Întâlnire a Evanghelicilor Luterani din Banat

 Curtea Bisericii Evanghelice C.A. / ora 10.30:

Concert de promenadă cu fanfara „Harmonie“ din Bistrița.

 • Biserica Evanghelică C.A. / ora 11.00:

Serviciu religios festiv dedicat împlinirii anul acesta a 500 de ani de reformă protestantă și cu prilejul primei Întâlniri a evanghelicilor luterani din Banat. Oaspeți de onoare: Episcop Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, protopopi, preoți din Germania, Austria și România. Cu participarea extraordinară a Corului de cameră „Hugo Wolf“ din Maribor / Slovenia.

 • Curtea Bisericii Evanghelice C.A. / ora 12.15:

Proiectul sărbătoririi reformei protestante a Bisericii Evanghelice C.A. din România: „12 meri pentru un cuvânt clar”. Plantarea simbolică a unui măr, care se leagă de cuvântul lui Martin Luther „Dacă aș știi, că mâine lumea se va sfârși, astăzi aș mai planta un măr”.

 „Parada Portului Popular German la Reșița“, ediția a XXIII-a

 Curtea Bisericii Evanghelice C.A. / ora 12.30:

Concert de promenadă cu fanfara „Harmonie“ din Bistrița.

 • Traseul Biserica Evanghelică C.A. – Casa de Cultură a Sindicatelor „Dr. Corneliu Diaconovici“ – Parcul „Cărăşana” / începând cu ora 12.45:

Parada Portului Popular German cu fanfara „Harmonie“ din Bistrița..

 • Monumentul deportaților germani în fosta URSS în Parcul „Cărăşana” / începând cu ora 13.15:

Rugăciuni ecumenice și depunere de coroane de flori.

DOGNECEA

 • Sediul Forumului German / ora 17.00:

Proiecție de fotografii: „Vizita delegației parohiei romano-catolice din Dognecea la partenerii din Böheimkirchen / Austria Inferioară”, de Klaus Lucian Mihnea (Dognecea).

 • Sediul Forumului German / ora 17.45:

Program muzical cu formaţia „Banater Bergland“ (coordonator: Karl Ludwig Lupșiasca), Vincezo Musi (Cerra) și Duo Gassenheimer, toți din Reşiţa.

Duminică, 15 octombrie 2017

REŞIŢA

 • Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ / ora 10.00:

Sfântă Liturghie în limba germană.

Înfrumusețarea muzicală: corul de cameră „Hugo Wolf“ din Maribor / Slovenia.

 • Piața 1 Decembrie 1918 (centrul civic) / ora 11.30:

Concert de promenadă cu fanfara „Harmonie“ din Bistrița.

Program de dansuri populare cu formația din Cirkulane / Slovenia.

GĂRÂNA

 • Biserica romano-catolică „Sfânta Tereza de Avilla“ / ora 11.30:

cea de-a 146-a Liturghie de hram.

 • Strada principală / începând cu ora 12.30:

Sărbătoarea „kirchweih“-ului cu ridicarea pomului și program cultural.

OŢELU ROŞU

 • Sediul Forumului German / ora 16.00:

Vernisajul expoziției de fotografii având ca tematică „500 de ani de reformă“: „Peregrin în Eisenach și Stotternheim în Turingia“, cu fotografii realizate de Erwin Josef Țigla.

 • Sediul Forumului German / ora 16.15:

Program muzical cu formaţia „Banater Bergland“ (coordonator: Karl Ludwig Lupșiasca), Vincezo Musi (Cerra) și Duo Gassenheimer, toți din Reşiţa.

(Hardy Cvoica)