Hag Sameach! Sărbătoarea corturilor marcată în sinagoga maură din Reşiţa

Astăzi este prima zi a sărbătorii mosaice Sukkot, începută miercuri, 4 octombrie la asfinţitul zilei.

Sărbătoarea aminteşte de călătoria evreilor prin deşert către tărâmul făgăduinţei, timp de patru decenii, în urmă cu mai bine de 3.000 de ani. Ei locuiau în construcţii făcute în grabă şi de aceea Sucot este numită Sărbătoarea Corturilor, dar şi a Recoltei.

Se numeşte Sărbătoarea Corturilor sau a Colibelor. Ne amintim de cei 40 de ani de pribegie ai strămoşilor noştri în deşert, când trăiau în colibe. Această sărbătoare e numită şi a Bucuriei. Pentru a învăţa ceva, bucuria şi bunăstarea nu întotdeauna merg împreună. Sunt multe lucruri de care avem nevoie pe care banii le cumpără. Dacă vom fi împreună, dacă vom fi darnici cu cei din jur, dacă vom îndeplini poruncile Torei, aceasta este singura cale care ne aduce spre bucurie“, a precizat Rabinul Rafael Shaffer.

În comunitatea mozaică din Reşiţa, evenimentul va fi marcat vineri, 6 octombrie la ora 18.00, a transmis pentru Radio Reşiţa preşedintele comunităţii mozaice din Caraş-Severin, Ivan Schnabel.

Evenimentul constituie şi un preambul pentru Ziua porţilor deschide, manifestare ce se va consuma luni, 9 octombrie în sinagoga maură din municipiul de pe Bârzava.

Hag Sameach! – Sărbători fericite!

Sursa: RADOR

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles