Probleme cu ac

51

Apicultorii cărăşeni se confruntă şi în acest an, cu probleme ce nu ţin doar de capriciile vremii.

Din 2014, ne confruntăm cu probleme ce ţin de capriciile vremii dar şi de cele de ordin legislativ, ne-a informat, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), filiala Caraş-Severin, Ida Şuţa.

,,Bunăoară, anul trecut, urma ca fiecare apicultor să primească ajutor de minimis, din partea guvernului, ca urmare a distrugerii florei sezoniere. Era vorba de 50 de lei pentru fiecare familie de albine, sumă suficientă pentru a acoperi pierderile acestora. Din păcate suma a fost redusă la 15 lei, pentru ca, în final, să nu mai ajungă la apicultori, nici aceasta. A fost invocat ca motiv al reducerii ajutorului de minimis faptul că nu existau informaţii de la Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM), care să confirme prezenţa unor probleme de natură să distrugă flora sezonieră şi nici statisticile direcţiilor judeţene de agricultură nu consemnau astfel de situaţii.,,

Nici acest an nu a fost benefic pentru apicultorii cărăşeni, rezultatele la sortimentul ,,miere de salcâm,, fiind dintre cele mai slabe din ultimii ani. ,,Drept urmare, pot spune că apicultura nu mai e o afacere rentabilă,, explică Ida Şuţa. Până la această dată, au fost achiziţionate, de la producătorii cărăşeni, circa 200 de tone de miere, depozitate în singurul spaţiu autorizat din ţară, cu drept de comercializare a mierii vrac.

Marius Căruntu