Cercetătorii Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip S. Thorne au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2017 pentru „contribuţia lor decisivă la realizarea detectorului LIGO şi în observarea undelor gravitaţionale”, a decis  Comitetul Nobel, marţi,  la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Premiul are o valoare de aproximativ 940 de mii de euro. Rainer Weiss va primi jumătate din sumă, iar Barry Barish şi Kip Thorne – cealaltă jumătate.

Singurul savant care a primit două premii Nobel, în două domenii științifice diferite-fizică și chimie-, este Marie Curie

Premiul Nobel pentru fizică pe anul  2016 a fost acordat, pentru ,,descoperirile teoretice despre fazele tranziţiilor topologice şi  fazele topografice ale materiei”, cercetătorilor britanici David Thouless, Duncan Haldane și Michael Kosterlitz, care lucrează în domeniul fizicii materiei condensate.

Cei trei au descoperit un comportament total neașteptat al materialelor solide și au utilizat un cadru matematic din domeniul topologiei pentru a explica ciudatul fenomen.

Miercuri, 4 octombrie, urmează să aflăm numele câștigătorului sau al câștigătorilor Premiul Nobel pentru Chimie.

Singurul savant care a primit două premii Nobel, în două domenii științifice diferite-fizică și chimie, a fost o femeie, savanta poloneză Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska, la 7 noiembrie 1867, la Varșovia și stabilită în Franța. Marie Curie a  fost soția unui alt laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel, Irène Joliot-Curie.

Anca Bica Bălălău.