Ziua Mondială a Arhitecturii: Arta practicii designului şi a facerii clădirilor

La nivel mondial, astăzi se marchează Ziua Arhitecturii.

Istoria construcțiilor omenești durează de peste 10.000 de ani, timp în care nevoia umană de a construi s-a transformat într-o profesie. Ce înseamnă să stăpâneşti arta practicării designului şi a facerii clădirilor a precizat pentru Radio Reşiţa arhitectul reşiţean, Dan Cincu:

„Acțiune împotriva schimbărilor climatice!” Aceasta este tema din acest an a Zilei Mondiale a Arhitecturii, al cărei scop este acela de a celebra viziunea şi realizările unei arhitecturi responsabile şi inovatoare, pusă în slujba comunităţilor şi de a scoate in evidenţă responsabilitatea colectivă a arhitecților în proiectarea viitoarelor orașe și așezări ale lumii.

Uniunea Internațională a Arhitecților – din care fac parte peste 1 milion de arhitecți din întreaga lume – a propus tema din acest an luând în considerare atât faptul că amenințarea schimbărilor climatice este una reală, cât şi faptul că procesul de urbanizare şi ritmul accelerat de dezvoltare a construcţiilor de clădiri contribuie la creşterea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Aniversarea a fost stabilită cu ocazia celei de-a XX-a reuniuni a Consiliului Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA) de la Barcelona, din 1997, cînd s-a decis ca Ziua Mondială a Arhitecturii să se celebreze la aceeași dată cu Ziua Habitatului, în prima zi de luni a lunii octombrie. (Hardy Cvoica)

Sursa: Radio Romania Cultural

De același autor

Related Articles