[UPDATE] Bugetarii vor avea încă 3 zile libere de sărbători în loc de prime ! Află aici când şi cum vor fi recuperate acestea

zile_libere_27739700

Vineri, 13 decembrie – ora 14:00

Bugetarii vor avea trei zile libere suplimentare de Sărbători, respectiv 27 decembrie, 31 decembrie şi 3 ianuarie 2014, a anunţat premierul Victor Ponta. El a arătat că Guvernul a stabilit zilele libere astfel încât să lege perioada legală de Crăciun şi Anul Nou cu cea de sfârşitul de săptămână, zilele libere acordate urmând să fie recuperate.

Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 775, din 12 decembrie 2013 şi intrată în vigoare la data publicării. Potrivit acestuia zilele de 27 şi 31 decembrie vor fi recuperate în avans de personalul bugetar.

Mai exact, documentul prevede ca salariaţii care beneficiază de minivacanţa de sărbători vor veni la serviciu în zilele de 14 si 21 decembrie, dar instituţiile publice pot stabili şi o altfel de recuperare, prin prelungirea programului zilnic de lucru până la data de 24 decembrie, potrivit planificărilor stabilite. 

În ceea ce priveşte data de 3 ianuarie 2014, aceasta va fi recuperată fie în 11 ianuarie, fie prin prelungirea programului zilnic de lucru până la data de 31 ianuarie a anului următor, în regim de program normal.

Facilitatea nu se acordă în cazul locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

De zilele libere nu vor beneficia Fiscul, stabilit prin Ordin ANAF şi nici magistraţii şi celelalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea implicate în soluţionarea proceselor cu termen în datele de 27 şi 31 decembrie 2013, respectiv 3 ianuarie 2014.

În cele trei zile nelucrătoare vor veni la serviciu şi angajaţii Trezoreriei Statului, astfel că aceştia vor putea desfăşura în zilele de 27 şi 31 decembrie 2013 şi 3 ianuarie 2014 activităţile stabilite prin normele metodologice privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 2013, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Hotărârea conţine, totodată, şi precizarea că zilele libere pot fi acordate şi în mediul privat în măsura în care partenerii sociali stabilesc acest lucru.

***

Vineri, 13 decembrie – ora 09:00

Executivul a decis că bugetarii vor avea trei zile libere suplimentare de Sărbători, respectiv 27 şi 31 decembrie 2013 şi 3 ianuarie 2014. Premierul Victor Ponta a precizat, că procedura de recuperare a celor trei zile va fi decisă în Guvern. Prim ministrul îşi anunţase, încă din luna noiembrie, intenţia privind legarea perioadelor libere legale de Crăciun şi Anul Nou cu cea de sfârşit de săptămână.

Zilele libere suplimentare acordate în decembrie, de sărbători,vor fi recuperate sâmbăta, pe 14 şi 21 decembrie, sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până în data de 24 decembrie, iar ziua liberă suplimentară din ianuarie va fi recuperată pe 11 ianuarie.

 

Cele mai citite

Related Articles