La nivel mondial se înregistrează 17, 3 milioane decese din cauza bolilor cardiovasculare!

În fiecare an, data de 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii. Cu acest prilej medicii cardiologi din regiunea de vest a ţării trag un semnal de alarmă pentru că numărul celor care suferă de boli cardiovasculare este în creştere. Ne confirmă acest fapt şi medicul Mihaela Walkovici de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate 23 de milioane de oameni ar putea să moarã, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

Organizații de sănătate, societăți specializate în cardiologie, fundații, instituții guvernamentale și de sănătate organizează cu această ocazie diferite manifestări, cum ar fi împărțirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, crosuri, mese rotunde, conferințe, pentru a informa populația asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global. Acțiunile organizate cu acest prilej își propun să evidențieze factorii de risc în afecțiunile cardiovasculare, precum și modul în care pot fi prevenite aceste afecțiuni.

În locurile publice sunt amplasate corturi în care populația își poate măsura tensiunea arterială sau nivelul colesterolului.

În România se mai aniversează o zi dedicată inimii, în luna mai — Ziua națională a inimii.Peste 140.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând aproape 60% din totalul deceselor înregistrate. Estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special din cauza persistentei factorilor de risc cardiovascular: fumat , hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, sedentarism, obezitate.

Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie continuă lupta împotriva bolilor cardiovasculare, celebrând în fiecare an, la 29 septembrie, Ziua mondială a inimii, prin organizarea unor evenimente menite să atragă atenția asupra factorilor de risc cardiovascular.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles