Peste 70.000 de persoane au primit ordinul de a evacua Puerto Rico din cauza uraganului Maria!

Peste 70.000 de persoane au primit ordinul de a evacua o zonă din nord-estul statului Puerto Rico, după ce un baraj a cedat în urma ploilor diluviene aduse de uraganul Maria, care a făcut cel puţin 13 morţi în acest teritoriu american, ridicând la 33 numărul victimelor în ansamblul insulelor din Marea Caraibilor, informează AFP.

Barajul din Guajataca, în nord-estul insulei, a cedat vineri după-amiază, provocând inundaţii şi ‘o situaţie extrem de periculoasă’ de-a lungul râului Rio Guajataca, a anunţat serviciul meteorologic din Puerto Rico, care a emis o alertă de inundaţii, rămasă în vigoare până sămbătă la ora 06.00 GMT. ‘Toate zonele adiacente râului Guajataca trebuie evacuate imediat. Vieţile oamenilor sunt în pericol’, a anunţat serviciul meteorologic pe contul său de Twitter. Ricardo Rossello, guvernatorul din Puerto Rico, a ordonat la puţin timp după aceea evacuarea a 70.000 de persoane din acea zonă.

Hector Pesquera, directorul Securităţii Publice din Puerto Rico, intervievat de cotidianul local El Vocero, a explicat că un dren al barajului, care în mod normal lasă să treacă o cantitate mică de apă într-un flux controlat, a cedat. Puerto Rico se afla deja vineri într-o situaţie îngrijorătoare, din cauza inundaţiilor şi a ploilor torenţiale, care sunt aşteptate să cadă până sâmbătă.

Acest teritoriu american cu 3,4 milioane de locuitori a rămas fără electricitate pentru o perioadă ce ar putea dura câteva luni, iar reţeaua sa de telecomunicaţii a fost aproape în întregime distrusă. ‘Puerto Rico este complet distrus’, a declarat joi preşedintele american Donald Trump, după ce a decretat stare de catastrofă naturală, eliberând fonduri pentru ajutorare de urgenţă şi pentru reconstrucţia insulei.

În Republica Dominicană, uraganul Maria a distrus peste 4.800 de locuinţe, a provocat evacuarea a 18.000 de persoane şi a inundat 31 de localităţi, potrivit primelor evaluări oficiale, care nu include deocamdată un bilanţ al victimelor. Uraganul Maria, inclus de acum în categoria 3 (dintr-o scală de 5), cu vânturi de 200 de kilometri pe oră, a trecut vineri pe lângă insulele britanice Turks şi Caicos şi se afla la sfârşitul zilei la est de Bahamas, potrivit Centrului american pentru uragane.

Cele mai citite

Related Articles